Ta dig ur skuld som deltagarna i Lyxfällan

Av: Ylva Gren Publicerat: mars 7, 2020

Lyxfällan har dragit igång för en 27:e säsong och för den som inte har märkt det har antalet programledare i serien bantats ner från fyra till två. Kvar är ekonomi- och motivationsexperterna Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk. Under årets säsong har orsakerna bakom deltagarnas skuldsättning och spenderande varierat – allt från social fobi till spelberoende.

Gemensamt är att de inte har tagit hand om sin ekonomi på ett bra sätt, vilket har gjort att de hamnat i en lyxfälla med stora skulder som de har svårt att betala tillbaka. Programledarna lyckas dock alltid hjälpa deltagarna hitta tillbaka på rätt väg och få ordning på sina ekonomier. Vilka av deras knep kan vi som tittare använda oss av för att förbättra vår ekonomi?

Lyxfällans programledare 2020

Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk är programleare för Lyxfällan. Pressbild. Foto: Daniel Stigefelt/TV3

Skapa en budgettavla

Om du någon gång har sett ett avsnitt av TV3:s Lyxfällan vet du vad vi menar när vi talar om den berömda ”budgettavlan” som alla ställs inför. Ja, den med sedlar som magiskt fäster på ytan och som testar deltagarnas huvudräkningsförmåga.

Faktum är att varje hushåll skulle må bra av att ha en egen budgettavla, likt den i programmet. Det gäller egentligen vare sig du har en stabil eller mer ansträngd ekonomi – alla gynnas av att ha bättre koll på hur mycket olika saker kostar. Personer som inte har några problem att få ihop ekonomin varje månad kanske istället kan öka sitt sparande med hjälp av tavlan.

Viktigast är budgettavlan förstås för de som inte får ihop det, som kanske rentav går back varje månad. Men hur gör du då en budgettavla à la Lyxfällan? Börja med själva tavlan. Antingen kan du köpa en fysisk whiteboard-tavla eller så kan du skapa en digital budgettavla på datorn eller i mobilen. Det är upp till dig vad som funkar bäst – kanske är analogt mer överskådligt?

Nästa steg är att fylla tavlan med de olika kategorierna, som du säkert har sett på Lyxfällan:

  • Boende
  • Mat
  • Transport
  • Kläder
  • Sparande
  • Övrigt
  • Lån

Efter att du noggrant har gått igenom alla kvitton och banktransaktioner från de senaste månaderna kan du fylla i hur mycket pengar du lägger på varje kategori. Räkna ihop totalen – överstiger beloppet dina inkomster? Vad skulle totalen behöva vara för att du ska kunna betala alla dina utgifter och spara så mycket som du vill eller behöver i månaden?

När du vet hur mycket ditt spenderande behöver minska är nästa steg att se var du kan dra ner på kostnaderna för att lyckas med det. Kanske kan du handla mindre kläder eller reducera antalet restaurangbesök i månaden? Vad skulle det få för effekt på din ekonomi? Det är alltså här som deltagarna i Lyxfällan plockar bort sedlar från tavlan för att minska sina kostnader.

Till sist har du en färdig tavla à la Lyxfällan med hur mycket pengar du kan lägga på varje kategori för att hålla budgeten!

Samla mindre lån och krediter

En av kategorierna på budgettavlan är ”lån” – där ingår alla kostnader för avbetalningar, räntor och eventuella avgifter. Kanske tänker du att det inte går att göra något åt denna kategori? Lånen måste ju betalas tillbaka till långivaren oavsett.

Det stämmer visserligen. Det absolut bästa du kan göra för att minska kostnaderna i denna kategori är att betala av lånen, samt att inte ansöka om fler eller dra på dig försenings- eller påminnelseavgifter. Med det sagt, finns det sätt att minska antalet sedlar som du sätter under kategorin ”lån” – genom att använda Lyxfällans favoritlån, ett så kallat samlingslån.

Vad är då det? Att samla sina lån innebär att du ansöker om ett större privatlån, motsvarande den sammanlagda summan av alla mindre lån, avbetalningar och kreditskulder. När privatlånet blivit godkänt använder du pengarna för att lösa samtliga skulder och lämnas då med ett lån, en ränta och en betalning att hålla reda på. Oftast innebär det också en lägre kostnad.

Privatlån räknas nämligen inte som en högkostnadskredit och har i regel lägre räntor än snabblån och avbetalningsköp. Dessutom kan det göra det enklare att hålla koll på allt som ska betalas och du får en tydlig avbetalningsplan att följa tills du blir skuldfri. Förhoppningsvis kan du till och med bli skuldfri snabbare genom att använda pengarna från den lägre räntan.

Var inte heller rädd för att kontakta långivaren om du har svårt att betala en skuld. Ofta går det att få hjälp att lägga upp en avbetalningsplan som fungerar med din ekonomiska situation för att undvika att skulden hamnar hos Kronofogden.

Ansök om privatlån för att samla dina lån

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden