Ta lån som student – vad du behöver veta

Av: Lucy Publicerat: januari 26, 2024

Att ta lån som student kan vara ett alternativ när studiemedlet inte räcker till eller när man behöver täcka avgifter och utgifter för studier utomlands. Om du redan har utnyttjat det maximala studielånet från CSN eller om du inte kan kombinera studier med ett jobb vid sidan av, kan det vara en möjlighet att söka om ett lån från en annan långivare.

När du tar ett lån som student är det viktigt att du har en plan för hur du ska betala tillbaka lånet när du har avslutat din utbildning. Det kan vara klokt att välja ett lån med en låg ränta och flexibla återbetalningsvillkor.

Det är viktigt att du gör en grundlig undersökning av olika långivare och deras villkor innan du bestämmer dig för att ta lån som student. Kom ihåg att låna bara det belopp som du verkligen behöver och att betala tillbaka lånet i tid för att undvika höga räntor och extra avgifter.

ung man stressad om det går att ta lån som student

Ta lån som student – varför då?

Att ta lån som student kan vara ett alternativ om studiemedlet inte räcker till eller om man inte kan få finansiellt stöd på andra sätt. Det finns flera anledningar till varför du som student kan behöva ta ett lån:

  • Studiemedlet räcker inte till för att täcka alla kostnader, såsom hyra, mat och kurslitteratur.
  • Du har inte möjlighet att bo hemma och få hjälp av dina föräldrar för att finansiera dina levnadskostnader.
  • Du behöver betala en kontantinsats för en studentbostad.
  • Du vill investera i din utbildning genom att exempelvis studera utomlands eller ta extrakurser.
  • Du behöver pengar för att täcka oväntade utgifter eller för att kunna ta ett extrajobb för att förbättra din ekonomi.

Det är viktigt att du noga överväger din betalningsförmåga innan du tar ett lån och att du jämför olika banker och deras räntor för att hitta det bästa alternativet för dig. Tänk också på att det kan vara fördelaktigt att ha en partner eller medlåntagare för att öka chansen att få lånet beviljat och för att få en lägre ränta. Kom också ihåg att lånet kommer att påverka din privatekonomi och att du måste ha en plan för hur du ska betala tillbaka det.

Tips i korthet

När du ska ta ett lån är det viktigt att du tänker igenom din ekonomi och din återbetalningsförmåga. Här är några tips som kan hjälpa dig att ta ett smart beslut:

  1. Välj en lämplig långivare. Jämför flera långivare via en låneförmedlare för att få flera erbjudanden utifrån en ansökan. Se till att du uppfyller alla krav så att du inte ansöker i onödan.
  2. Ansök med en medlåntagare om du har möjlighet. Det kan förbättra dina lånevillkor och sänka kostnaderna för lånet. Hos vissa långivare kan det till och med vara ett krav om du vill ta lån som student utan inkomst.
  3. Gör upp en budget för hur du ska återbetala lånet. Planera dina månadskostnader och tänk på dina inkomster och utgifter i övrigt.
  4. Teckna lånet om du har råd med kostnaderna. Utgå från din budget och väg för- och nackdelar mot varandra. Kommer lånet att hjälpa dig framåt? I så fall kan det vara en rimlig utväg. Om det finns en risk att lånet kommer att försämra din ekonomi – avstå.

Genom att tänka igenom dessa punkter kan du öka dina chanser att ta ett lån med ordnad ekonomi och undvika onödiga skulder. Tänk på att amortering och återbetalningstid kan påverka dina kostnader och löptid för lånet. Om du sparar och planerar noggrant kan du ta ett lån som passar just dig och din ekonomiska situation.

Sammanfattning

Att finansiera studier kan vara en utmaning för många studenter. Om du inte har råd med studiemedlet eller känner dig obekväm med att ta ett lån, kan det vara en god idé att överväga att jobba samtidigt som du studerar. Men om du behöver en extra summa pengar för att klara av dina studier kan lån vara en lösning.

CSN studielån är det mest förmånliga alternativet för studenter som vill ta lån. Men det finns också andra alternativ som snabb- eller privatlån som kan vara användbara i vissa situationer. Konsumtionslån kan också vara ett alternativ för att finansiera dina studier.

Det är viktigt att du överväger dina alternativ noggrant innan du tar ett lån. Se till att du har en plan för hur du ska betala tillbaka lånet och undvik att ta lån som du inte har råd med att betala tillbaka.

Att finansiera dina studier kan vara svårt, men det finns alternativ tillgängliga för dig. Genom att överväga dina alternativ och ha en plan för att betala tillbaka lånet kan du hjälpa till att säkerställa din ekonomiska framtid.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden