Trustbuddy inleder konkursförfarande

Av: Ylva Gren Publicerat: oktober 23, 2015

Trustbuddy, bolaget som introducerade idén med P2P-lån, det vill säga konceptet där medel för utlåning kommer direkt från andra privatpersoner, har på eget initiativ inlett konkursförfarande. Bolaget skriver på sin webbplats att det inte finns någon möjlighet att bedriva verksamheten i någon form i framtiden och därför är den enda vägen att ansöka om konkurs.

Allvarliga missförhållanden och obestånd

Måndagen den 12 oktober stoppade Finansinspektionen Trustbuddy från att fortsätta med sin verksamhet. Anledningen till myndighetens beslut var att allvarliga missförhållanden hade upptäckts i bolaget. Ett par dagar senare framkom också att bolaget var på obestånd. Det är utifrån dessa två anledningar som bolaget har ansökt om konkurs.

I Finansinspektionens granskning av Trustbuddy har man funnit att det har funnits stora brister i hur långivares medel har hanterats. Dessa brister kan, enligt Finansinspektionens utredare, leda till stora risker för att de långivare som har gjort insättningar hos Trustbuddy kan lida skada ekonomiskt.

Enligt uppgifter från bolagets ledning saknas 44 miljoner kronor på de konton som är öronmärkta för medel insatta av långivare. I tillägg verkar det finnas en stor osäkerhet kring huruvida en icke oansenlig andel av låntagarna har möjlighet att betala tillbaka sina lån. Finansinspektionens notering om att långivarna kan skadas ekonomiskt verkar således vara en underdrift.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden