Många tveksamheter kring betalskydd

Av: Emil Jansson Publicerat: maj 12, 2016

Det senaste året har Konsumentverket granskat försäkringsprodukten betalskydd för ett antal olika krediter, däribland privatlån och billån. Syftet har varit att analysera om villkoren dels ska anses vara skäliga, dels vara lätta att förstå. Konsumentverket har inte varit helt imponerade av de uppgifter som man har fått in i granskningen och man uttrycker att alla aktörer bör förbättra informationen till konsumenterna. Det gäller särskilt det finstilta kring för vilka sjukdomstillstånd försäkringen gäller respektive inte gäller.

Samtidigt har Konsumentverket i sak inte funnit några tydliga fel i själva försäkringsprodukterna. De betalskydd som finns kopplade till privatlån och andra lån i Sverige idag är således lagliga. Det betyder dock inte att de alla gånger är ändamålsenliga för alla låntagare.

betalskydd för privatlån

Vissa betalskyddsförsäkringar är värdelösa

Konsumentverket går så långt som att säga att de flesta betalskyddförsäkringar helt enkelt är värdelösa, och det är det faktum att de inte gäller vid sjukskrivning på grund av nack- och ryggbesvär samt stress och utbrändhet som är den största käpphästen. Just dessa symptom och faktorer är de absolut mest vanliga när det gäller sjukskrivningar för både kortare perioder och över längre tid. I det finstilta (som förmodligen kommer att bli mindre finstilt efter Konsumentverkets granskning) finns en mycket stor mängd undantag och begränsningar som i många fall gör betalskydd till en onödig extra kostnad.

Betalskydd eller inte?

Så, vad är rekommendationen? Finns det skäl att teckna betalskydd som träder in i det fall man blir sjukskriven eller arbetslös? Det går inte att ge någon rekommendation eftersom alla har olika behov av trygghet. I tillägg är sajten Lånapengar.com en ren informationsportal för förmedling av information om lån och låneprodukter. Emellertid kan vi säga att det är klokt att vara försiktig med att teckna till betalskydd, och det av två anledningar. För det första kan skyddet, som Konsumentverket så tydligt har noterat, vara mycket begränsat. För det andra kostar betalskydd givetvis en slant och i genomsnitt får du betala mellan 5-8% extra för den (eventuella) ökade tryggheten.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden