Välj rätt kredit till ditt lån – vikten av att välja ett lån som passar din egen ekonomi

Av: Lucy Publicerat: mars 16, 2021

Vikten av att välja rätt form av lån är avgörande när det kommer till den privata ekonomin. Om man ej tänker sig för ordentligt och väljer att teckna ett lån som i slutändan knappast gynnar ändamålet så kan det hela stå dig dyrt.

Även om ett lån i slutändan kostar dig pengar så kan man ändå vidta nödvändiga åtgärder för att minimera slutkostnaden. Ett av de vanligaste sätten att avgöra huruvida lånet i fråga lämpar sig för ens egen del är att sätta det i paritet med ens privatekonomi.

Läs mer: När är det bra, och mindre bra, att låna?

Guide lån utan UC

Starta hemma först – hushållsbudget

Om man inte har en hushållsbudget redo så behöver man först inrätta ett sådant för att kunna ta ett adekvat beslut. När hushållsbudgeten finns tillgänglig så behöver man beräkna den totala månadskostnaden för lånet i fråga.

När man har dessa variabler på plats så är det dags att ta med beräkningen för månadskostnaden i fråga och inkludera det i ens hushållsbudget. Genom att göra det så kan man omgående identifiera hur månadskostnaden för lånet påverkar resten av privatekonomin.

Leker vi med tanken att lånet du ämnar ansöka om kostar i runda slängar 5 000 kr per, varav du har en månadsbudget på 15 000 att röra dig med så innebär det i slutändan en belastning på 5 000 kr.

Titta på vad som är nödvändigt

Dessa måste du få in på ett eller annat sätt genom att skära ner på andra kostnader såsom fritidsaktiviteter, tv- och bredband samt andra icke-livsviktiga delar som kan tänkas behöva offras för att täcka upp för lånets kostnad.

Just förmågan att sätta det potentiella lånet i perspektiv och jämföra den med den månadsbudget som man har att röra sig med för närvarande utgör den avgörande punkten i huruvida du kommer att få problem med att amortera lånet i tid.

Självfallet så finns det element som vi inte alltid har kontroll över, såsom sjukdom, plötslig uppsägning eller andra faktorer vilka kan innebär katastrofala konsekvenser för ens egna nuvarande ekonomiska situation.

En tumregel som man kan använda sig av är att fråga sig själv vad man kan tänka sig offra för att få igenom lånet i fråga. Om man egentligen inte kan tänkas göra sig av med andra kostnader så bör man inte acceptera lånet, även om långivaren godkänner ens låneansökan.

Visa vad du själv har räknat på vid mötet

Långivaren kommer självfallet att sätta upp en kalkyl för huruvida du kan tänkas återbetala lånet i tid, men du kan inte räkna med att långivaren har koll på alla de räkningar som din månadsbudget förväntas täcka upp för.

Som du förstår av resonemanget i denna artikel så har du som privatperson den största ansvaret när det kommer till bedömningen av huruvida lånet du ämnar ansöka om är rätt för just din del. Kom ihåg att alltid tänka till extra innan du gör din slutliga val, eftersom det i slutändan kan kosta dig dyrt!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden