Vill du ha billigare bolån – 5 tips

Av: Ylva Gren Publicerat: oktober 28, 2017

Möte

Historiskt sett är bolånen idag på en nivå som tidigare inte ens ansetts vara möjlig. Det beror givetvis på den rekordlåga styrräntan som speglas i all slags utlåning. Det betyder emellertid inte att det inte finns skäl att försöka få ned kostnaderna för boendet. Varje sparad krona på räntor på bolånet är ju pengar som du kan använda till mer givande ändamål. Dessutom är det ju så att den räntenivå vi har idag inte kommer att bestå för evigt.

Alla som bor i småhus eller bostadsrätt har möjlighet att genom vissa strategier sänka räntan på sina bolån. Vilka strategier som är tillgängliga för just dig avgörs dock av din specifika situation. Generellt torde emellertid våra nedan fem tips på billigare bolån vara allmänt giltiga.

1. Boka in ett samtal med banken

Bankerna tjänar stora pengar på bolån och de kunde inte vara mindre intresserade av att på eget initiativ ta kontakt med dig för en diskussion om ditt bolån. Du kan med fördel börja med att boka in ett samtal med din bankkontakt för att diskutera möjligheterna att få lägre räntor på dina lån. Möjligheten finns att du kan erbjudas ett betydligt bättre avtal än det nuvarande, detta bara genom att du har tagit initiativet till en förhandling.

2. Kontakta andra banker

Om din bank är svårflörtad, är en naturlig strategi att kontakta andra banker och begära in erbjudanden från dem. Du kan sedan välja att gå vidare med ett av erbjudandena eller använda dem för att helt enkelt hota din befintliga bank med att du planerar att flytta dina lån. Om du sätter din bankkontakt under press genom den här strategin får du förmodligen ett helt annat förhandlingsläge än tidigare.

3. Se över din kreditvärdighet

Det är många faktorer som bestämmer vilken ränta du kan erbjudas. En viktig faktor är givetvis din kreditvärdighet. Om du har skött dina betalningar med bravur de senaste åren, och har en stabil ekonomi rent generellt, kan du räkna med att ha ett gott förhandlingsläge. För att kontrollera din kreditvärdighet kan du ta en kreditupplysning på dig själv. Här får du svart på vitt på hur din kreditvärdighet ser ut (ofta i procent eller poäng tillsammans med en kort beskrivning) och kan identifiera vad du kan göra för att förbättra den.

4. Omvärdera bostad

En bostad har inget fast värde. Värdet kan både gå upp och ned över tid. De senaste åren har emellertid i princip varje småhus och bostadsrätt i Sverige gått upp i värde. Det speglas dock inte i den premie i bolåneräntan som du betalar för bankens risk. Om du gör en omvärdering av bostaden, och då får ett högre tänkt marknadsvärde, blir din belåningsgrad lägre. Det är något du kan föra fram med stora bokstäver i en förhandling. Ett annat skäl att omvärdera bostaden kan vara att få ökat låneutrymme för att kunna låna mer till exempelvis en renovering.

Utgå från snitträntorna

Sedan ett par år tillbaka är alla bolåneföretag skyldiga att presentera snitträntor för föregående månads utlåning för en rad olika bindningstider. Snitträntorna är utmärkta när du vill ha en siffra att utgå ifrån i dina förhandlingar. Sikta gärna något under snitträntan i dina förhandlingar med bolåneföretagen.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden