Weblån

Weblån är lån man gör via internet. Man behöver alltså inte åka in till banken, eller ha möte med någon bankman, utan man söker lånet från sin dator, mobil eller surfplatta.

Man kan antingen göra en ansökan om weblån direkt hos det bolag där man vill ha sitt lån, eller göra en allmän låneansökan på en sajt som samlat flera olika weblångivare på samma sida, och se om man får något napp där.

Har man ordning på sin ekonomi bör det inte vara några problem att bli beviljad ett lån. Det är förutsatt att kreditinstitutet bedömer att lånekostnaden inte överstiger din betalningskapacitet. Det vill säga så att låntagaren riskerar att få det svårt ekonomiskt.

Kvinna tar weblån

Hur går låneansökan vid weblån till?

Även om proceduren kan skilja sig något mellan de olika kreditinstituten, brukar den vanligtvis vara relativt likartad oavsett var man tänkt söka sitt weblån.

Först brukar man få fylla i ett formulär där man anger sin inkomst, sin anställningsform, ibland får man ange om man delar sin ekonomi med någon och hur många barn man har, om man har några.

Därefter görs en kreditupplysning och som oftast får man svar på sin låneansökan direkt.

Ibland kan långivaren vilja att man kompletterar vissa uppgifter innan weblånet beviljas, till exempel att man skickar in en kopia på sina tre senaste lönespecifikationer.

Om lånet beviljas signerar man ett låneavtal, vanligen görs detta via BankID.

Därefter betalas lånet ut, och i vissa fall har man pengarna på kontot inom bara några minuter, medan andra lån kan ta några bankdagar innan de betalas ut.

Fördelar och nackdelar med weblån

Den största fördelen med att låna pengar på webben är att det är så oerhört smidigt. Man behöver inte åka in till någon bank eller boka möte med någon bankman. Man kan ansöka vilken tid som helst på dygnet, och svaret brukar komma direkt man är färdig med ansökan.

En annan fördel är att bankerna ofta inte har någon filial som kostar dem pengar och att de därmed kan erbjuda bra ränta på sina weblån. Detta kan dock även vara en nackdel, för ibland är det saker kring det ekonomiska som man skulle vilja ha personlig hjälp med, inte via kundtjänst över telefonen, utan via sin bankman, på banken. Då hade det ju varit bra om det faktiskt fanns en bank att gå till.

En annan negativ aspekt kan vara att eftersom det är så lätt att göra en låneansökan, så kanske man gör en ansökan på impuls, utan att tänka igenom det ordentligt först. Skulle det vara så, finns ju dock möjligheten att betala tillbaka hela lånebeloppet direkt man fått det utbetalt, så är ingen skada skedd.

Om man funderar över vad andra konsumenter har för erfarenheter av en viss långivare eller bank kan man bland annat vända sig till lånforum. Man kan också kika på exempelvis Trustpilot om långivaren har en sådan sida.

Sammanfattning av weblån

Ett weblån är alltså ett lån man tar via webben. Att ansöka går snabbt och smidigt, och man kan göra det via vilken som helst mobil enhet.

Får man sin ansökan beviljad betalas beloppet ut inom allt ifrån några minuter till några bankdagar och återbetalningstiden varierar utifrån vad man kommit överens med långivaren om i sin ansökan.

Man ska vara noga med att inte låna mer än vad ens ekonomi klarar av.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden