Zmarta storsatsar på jämförelse av bolån

Av: Ylva Gren Publicerat: februari 20, 2020

Fintech-bolaget Zmarta erbjuder en rad digitala jämförelsetjänster, däribland jämförelse av privatlån – men också inom områden som försäkringar och elavtal. Målet har alltjämt de senaste åren varit att bli den största och bredaste digitala jämförelsetjänsten för kunders privatekonomi. I detta ingår även jämförelse av bolån som har vuxit gradvis sedan 2018.

Nu verkar det som att Zmartas plan är att satsa ytterligare på just detta segment, vilket kan vara helt rätt väg att gå med tanke på den snabba tillväxten av bolånebolag. I en jobbannons för en tjänst som senior utvecklare till bolåneteamet uttrycker Zmarta att de ”utvecklar spännande produkter” och att det ”är ett område som företaget kommer satsa stort på”.

Det får oss att undra – vilka är dessa spännande produkter och stora planer som Zmarta har för sin bolånetjänst?

Läs vår recension om Zmarta

Man jämför bolån hos Zmarta

Smartare boendeekonomi med Zmarta

År 2015 lanserades Zmarta i Sverige, Norge och Finland – då som en jämförelsesida för privatlån. Två år senare rapporterade Breakit att Zmarta hade köpt upp tjänsten Elskling för jämförelse av elavtal, samt Insplanet för jämförelse av försäkringar. Kort därefter blev bolånetjänsten en verklighet på sajten och nyligen adderades också företagslån till tjänsteutbudet.

Tanken med den digitala bolånetjänsten är att ge låntagaren ett bättre grepp om bolånemarknaden genom en jämförelse av bolåneaktörer. I dagsläget är det fyra bolånebolag som är del av erbjudandet och som har adderats successivt under 2019.

Utöver jämförelse av bolån är tjänsten tänkt att hjälpa användaren förbättra den egna boendeekonomin. Bland annat genom att testa det befintliga bolånet för att se om lånevillkoren är marknadsmässiga. Idag finns produkter som:

  • Betyg för befintlig bolåneränta
  • Kostnadsfri värdering av bostad
  • Möjlighet att ansöka om lånelöfte
  • Hjälp att utöka befintligt bolån

Ovan produkter är dock endast beta-versioner så sannolikt kommer Zmarta lägga en hel del tid framöver på att färdigställa dem. Spännande är också att det i jobbannonsen talas om en ”geografisk expansion”, men vad det innebär återstår att se.

Digitala bolånebolag utmanar storbankerna

Så varför satsar Zmarta på just bolån? Går inte de flesta fortfarande till storbankerna för att söka lån till bostadsköp, tänker kanske du? Det är förvisso sant – traditionella banker äger fortfarande en mycket stor del av marknaden, men statistik visar att de nya helt digitala bolånebolagen växer snabbt och att de förmodligen redan pressar räntorna genom ökad konkurrens.

För fyra år sedan gjordes en lagändring som möjliggjorde för andra än de traditionella bankerna att ge ut bolån i Sverige – så kallade bolånebolag eller ”bolåneutmanare”. Dessa vill utmana storbankerna med en smidigare helt digital tjänst och en ny affärsmodell, något som tycks ha fått effekt. Bolånebolagen lånar idag ut drygt 1 miljard kronor i månaden till låntagare.

Bankernas marginaler minskar

I en ekonomisk kommentar skriver Riksbanken att bolåneutmanarna stod för totalt 19,3 miljarder kronor i utlåning under 2019, motsvarande 0,6 procent av hushållens bolån. För att sätta det i perspektiv så uppgick de traditionella bankernas utlåning under 2019 till 3 429 miljarder. Bolånebolagen står alltså för en låg, men snabbt växande andel av utlåningen.

Trots att de nya aktörerna utgör en ytterst liten del av marknaden, skriver Riksbanken att bolånemarknaden ”förmodligen” redan påverkas av de nya aktörerna genom att de ökar konkurrensen och pressar räntorna. Det noteras även att bankernas marginaler började minska ungefär samtidigt som bolånebolagens volymer började öka. En tillfällighet? Det tror inte vi.

Antalet bolånebolag med aktiv utlåning är idag endast fyra stycken, men det finns totalt 10 stycken som har rätt att utfärda bolån. Om de fyra aktiva bolagen fortsätter öka sina volymer samtidigt som fler aktörer ger sig in i matchen kan deras sammanlagda påverkan på bolånemarknaden bli allt större framöver, konstaterar Riksbanken i kommentaren.

Det finns alltså mycket att hämta för nya digitala bolånebolag som vill utmana storbankerna – och i förlängningen också för låneförmedlare som Zmarta. Smart drag! Nu återstår bara att se vem som vinner förstaplatsen som bolåneförmedlare.

Läs vår recension om Zmarta

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden