Lån med låg ränta

Den lägsta räntan för lån upp till 500 000 kr utan säkerhet får du med ett privatlån, även kallat blancolån. Ett sådant lån kan du använda till vad du vill, såsom till exempel att samla lån, köpa en begagnad bil eller betala för en renovering av köket eller badrummet i din bostad.

Du kan bli erbjuden en mycket låg ränta på ett privatlån, särskilt nu när ränteläget i samhället som helhet är mycket lågt. Jämför räntan hos olika banker och kreditbolag i våra jämförelselistor för att hitta den lägsta räntan.

lån med låg ränta

Hur får jag låg ränta?

Den lägsta räntan för ett vanligt lån utan säkerhet får du med ett privatlån. Räntan sätts individuellt inom vissa ramar och långivaren utgår från uppgifter om din ekonomiska situation, såväl historiskt som idag och i framtiden, när räntan sätts. Grundregeln är enkel – ju bättre ekonomi du har, desto större chans har du att få låg ränta på ditt privatlån.

Tänk på!

För att du ska kunna bli erbjuden den bästa möjliga räntesatsen, vilken som av en händelse är densamma som långivarna marknadsför, gäller det att din ekonomi är i ordning och det som är i störst fokus är prognosen för betalningsinställelse (riskprognos). Läs mer nedan om vilka faktorer långivarna tittar mest på samt hur du kan göra för att förbättra din kreditscore och därmed också dina möjligheter att få bättre ränta på privatlån.

Vad är det som avgör min ränta?

Det är emellertid inte endast din ekonomi som avgör vilken ränta du får. Det råder fri prissättning på lånemarknaden och det innebär automatiskt att det finns ett spann mellan den billigaste och den dyraste långivaren. Det finns alltså goda anledningar att jämföra långivare och i första hand vända sig till den långivare som erbjuder de lägsta priserna, det vill säga den lägsta räntan. Det är mycket viktigt att du jämför långivare, men du måste också se till att göra det på rätt sätt.

Jämför räntan på rätt sätt

Du kan till exempel inte jämföra ett kreditbolag som erbjuder privatlån på upp emot 20 000 kr med en storbank hos vilken du kan få låna upp till 350 000 kr eller ännu mer. När du är ute efter låg ränta är det också centralt att du förstår att räntorna som visas i stora tecken på webbplatser, på TV-reklam och i annonser i tidningar är så kallade listpriser. Dessa räntor är exempelräntor och det finns ingen garanti för att du, när du ansöker om privatlån, får den ränta som marknadsförs.

Hur avgörande är kreditupplysningen?

När du skickar in en låneansökan är långivaren skyldig att göra en omfattande kreditkontroll för att se hur din ekonomi ser ut. Detta görs i regel alltid genom att man tar en kreditupplysning.

Vad är en riskprognos?

Det som är centralt för långivaren är riskprognosen. Riskprognosen visar risken för att du inte kan uppfylla dina skyldigheter enligt låneavtalet. Prognosen skrivs i regel i procent (det är standard bland annat hos UC) och ju lägre procentsats desto bättre. Med en hög riskprognos kan du räkna med att få betala en hög ränta på ditt privatlån, om du ens blir beviljad lånet. Med en mycket låg riskprognos kan den ränta du erbjuds närma sig långivarens listpriser.

Vad innebär kreditrisk?

Det som styr riskprognosen är framför allt din löpande ekonomi samt hur din kredithistoria ser ut. Den löpande ekonomin analyseras utifrån faktorer som sammanräknad inkomst, underskott av kapital, utnyttjad kredit totalt (saldo) samt beviljad kredit (limit). Ju högre inkomst och ju lägre saldo för utnyttjade och beviljade krediter, desto bättre. När det gäller din kredithistoria är givetvis betalningsanmärkningar centrala, men i analysen ingår normalt även antal förfrågningar under de senaste 12 månaderna.

Om du ansökt om flera lån under en kort tid så ser kreditupplysningsföretagen detta. Många kreditupplysningar under en kort tid ses som en risk, då långivaren kan dra slutsatsen att:

  1. Du har ansökt hos flera långivare men inte fått lånet beviljat, vilket kan tyda på dålig ekonomi
  2. Du har dragit på dig flera skulder under kort tid och har därför stora utgifter

Var därför extra försiktig med att ansöka hos flera banker ur ren frustration, använd i stället en låneförmedlare om du är osäker på din kreditvärdighet.

Sammanfattande punkter

  • Du kan få en mycket låg ränta på privatlån om du
    • har en god ekonomi, och
    • jämför långivare och väljer den som har lägst genomsnittspriser.
  • Du är dock inte garanterad att få långivarnas exempelräntor eftersom räntan sätts individuellt
  • Riskprognosen avgör vilken ränta du får.
  • Du kan förbättra dina chanser att få bra ränta på ditt privatlån genom att öka dina inkomster och/eller ordna upp i din kredithistoria.

Edit:
Många banker följer idag en skuldkvot för att bestämma varje hushålls maximala skuld utefter inkomst och ekonomi. Det är även tal om att räntekvot kommer att tillämpas och detta kan du läsa om i vår artikel om svenska hushållens skulder.