5 tips för bättre kreditvärdighet

Av: Emil Jansson Publicerat: december 23, 2014

Om du har en låg kreditvärdighet får du automatiskt nackdelar när det handlar om ekonomiska frågor. Det blir svårare att få lån, och om du ändå lyckas bli beviljad ett lån kan du räkna med att du får betala mer i ränta. Det kan också sätta käppar i hjulet när du till exempel vill hyra en bostad, teckna ett abonnemang på mobiltelefoni eller teckna en försäkring.

Lyckligtvis finns steg att ta för att förbättra sitt värde. Kreditvärdigheten är summan av ett antal olika ekonomiska faktorer och det behöver inte vara särskilt besvärligt att påverka dessa faktorer i positiv riktning. Du bör bara vara beredd på att det tar tid att förbättra, men det går. Här är fem tips för en förbättrad kreditvärdighet.

Låna pengar snabbt

1. Kontrollera din egen kreditupplysning
Kreditupplysningsföretagen är inte felfria och det kan smyga sig in fel både här och där. Ett lämpligt första steg är därmed att ta en kreditupplysning på dig själv för att se att alla uppgifter stämmer.

2. Minska skulderna
De skulder du har påverkar i högsta grad din kreditvärdighet. Med tillräckligt stora skulder spelar det ingen roll hur stor inkomst du har – kreditgivare kommer att dra sig för att låna ut pengar till dig. Genom att minska skulderna kommer ditt värde sakta men säkert bli bättre för varje dag.

3. Var försiktig med antalet kreditförfrågningar
Det är en ständig fråga; hur antalet kreditförfrågningar påverkar. Klart är att det finns en idé med att hålla nere antalet förfrågningar.

4. Minska antalet kreditkällor
Om du har ett antal kreditkort och löpande krediter som du inte använder, avsluta dem direkt. Långivare och andra kreditgivare tittar alltid på antalet kreditengagemang och om du har för många kan det påverka din kreditrating negativt. Om du ändå inte använder en kredit, varför ska du ha kvar den?

5. Betala alltid alla räkningar i tid
En betalningsanmärkning påverkar din kreditvärdighet på ett mycket negativt sätt. Även om det går att låna pengar med betalningsanmärkningar, så är det inte att rekommendera. För att undvika att drabbas av betalningsanmärkningar ska du se till att betala alla räkningar och förfallna krediter senast på förfallodatum. Om du vet med dig att du har lätt för att glömma bort räkningar kan du med fördel teckna autogiro för automatiska debiteringar från ditt konto.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden