Allt fler lånekunder ratar storbankerna

Av: Theodor Holmberg Publicerat: oktober 1, 2014

Vid de flesta tillfällen då boräntor jämförs så framgår det att många skulle spara en hel del på sina räntekostnader om de inte hade lånen hos någon av storbankerna. När kvällstidningar eller rikstäckande tidningar gör jämförelser är det många lånekunder som får upp ögonen för detta och således byter bank.

Under september har antalet personer som velat byta bank för sina bolån ökat ovanligt mycket. Denna ökning har inte enbart sin grund i lånekundernas önskan om att få bättre ränta. Den senaste tidens nyheter om flera bankers mindre kundvänliga sätt att beräkna bolåneräntan har nämligen gjort att många har blivit besvikna på den bank de har – detta i så stor utsträckning att vissa till och med byter bank trots att de får en högre månadskostnad.

Bankerna trixar med räntan

Det som främst ligger bakom lånekundernas rörlighet den senaste tiden är Swedbanks ”trixande” med räntan. I slutet av september kunde Dagens Industri rapportera om att Swedbank räknar ut bolåneräntan på ett sätt som missgynnar låntagarna. För en person som har ett lån på 2 miljoner hos denna bank kommer räntekostnaden att bli 1000 kr högre per år i jämförelse med vad som gäller för en person som har ett lika stort lån hos en annan bank, detta trots att de på pappret har samma ränta.

Enligt Swedbanks presschef är detta något de kommer se över. Men skadan är redan skedd då de flesta som har velat byta bank den senaste veckan har varit just bankens kunder.

En annan bank som har varit i blåsväder är SEB. De kunder som har sitt bolån hos denna bank har missat stora delar av den räntesänkning som många andra banker har gjort under sommaren. Enligt banken är orsaken att man har lagt om modellen för hur räntan ska beräknas.

En tredje sak som har stuckit i lånekundernas ögon är den otroliga bonus som Nordeas VD, Christian Clausen, har fått tilldelad av bankens styrelse. Även om detta har irriterat många så är det framförallt kunder från Swedbank och SEB som bytt bank, detta enligt en av de större aktörer som hjälper privatpersoner att byta bank för sina lån.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden