Arga fåglar, argare aktieägare

Av: Ylva Gren Publicerat: februari 23, 2018

Angry Birds är spelet som var och varannan mobilanvändare har spelat. År 2009 sedan lanserades spelet för första gången till iPhone och det blev direkt en stor succé. Bara ett par år senare hade Angry Birds nått den smått osannolika milstolpen på 500 miljoner nedladdningar. Succén har fortsatt sedan dess och spelet har dessutom kommit att släppas som tv-spel och till PC. Framgången har inte slutat där utan har även kommit att hamna på vita duken. Långfilmen om Angry Birds hade biopremiär under 2016. Det har även öppnat upp en nöjespark med Angry Birds-tema. Med andra ord har det blivit många ringar på vattnet från det att mobilappen lanserades för knappt tio år sedan. Frågan är dock om framgången börjat stanna av nu.

Bakom Angry Birds står den finska spelutvecklaren Rovio. Rovio ville fortsätta rida på den enorma framgångsvågen och beslutade under hösten 2017 att börsnotera bolaget. Nyligen släppte även bolaget sin försäljningsrapport för fjärde kvartalet 2017 och kom även med en försäljningsprognos för hela 2018. Dessvärre var det ingen dyster läsning i vare sig rapporten eller prognosen. För det första hade försäljningen stannat av markant jämfört med vad man på förhand hade förutspått och för det andra spådde man ingen tillväxt under 2018. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Aktien störtdök med hela 40(!) procent efter att nyheten hade kommit ut. Angry Birds hade nu, ironiskt nog, fått Angry Shareholders.

Denna utveckling borde dock ha varit relativt väntad med tanke på den enorma framgång som spelutvecklaren haft de senaste åren. Det kanske låter paradoxalt, men någon gång lär utvecklingen stanna av. Under 2017 hade man till exempel en ökning på ungefär 55 procent jämfört med året dessförinnan. Med andra ord har det varit svårt att överträffa succén år efter år. Detta har i alla fall bevisats med den senaste rapporten och den senaste prognosen.

Att såväl försäljningsrapporten för sista kvartalet av 2017 som försäljningsprognosen för 2018 var negativa var såklart en olycklig kombination. Det som torde bidragit till det enorma ramaskriet var dock den sistnämnda prognosen. En minskad försäljning är inte särskilt märkligt, men att man inte ser någon utveckling eller tillväxt är däremot kraftigt oroväckande. Det var framförallt de dystra framtidsutsikterna som utlöste de allra största negativa reaktionerna.

Papperstidning

Frågan som många ställer sig i det här fallet är om börsnoteringen har varit bra eller dålig för Rovio och varför de ens valde att notera bolaget på börsen under 2017. För det första kan man säga att företag alltid tar en stor risk när man gör en börsnotering. Facebook är ett lysande exempel på en börsnotering som började svagt men som sedan arbetat sig uppåt. Det är allt annat än osannolikt att Rovio skulle kunna gå samma framtid till mötes. Anledningen till att ett företag väljer att genomföra en börsnotering kan till exempel var att man vill få in nya medel i bolaget för att på så sätt kunna expandera och utveckla sin verksamhet. Mot bakgrund av detta kan alltså Rovio gå en lysande framtid tillmötes ifall de får in kapital som gör att de kan vara lite mer flexibla i sin ekonomi och således kunna göra investeringar som sedan tidigare inte varit möjliga att genomföra överhuvudtaget.

För ett par veckor sedan skrev vi om att investera lånade pengar. Detta kan vara ett tillfälle att göra just det – i alla fall om man tror på en uppgång för aktien. Med tanke på att aktien störtdykt nästan 50 procent finns det förmodligen potential för att den studsar tillbaka inom kort. Att göra en mindre investering kan ge otroligt bra avkastning om aktien skulle komma tillbaka till samma nivå som den hade innan rapporten och prognosen släpptes. Har man inte tillräckligt med likvida medel på sitt konto för att göra en investering så kan man till exempel ta ett smslån och använda pengarna för att investera i Rovio-aktien. Faktum är att många långivare erbjuder räntefria smslån till förstagångskunder. Alltså, om du inte tagit ett smslån tidigare så har du möjlighet att teckna ett gratis smslån. Detta kan vara ett perfekt tillfälle att slå två flugor i en smäll. Dels teckna ett gratis smslån och prova på den finansieringslösningen i sig och dels skapa sig en möjlighet att tjäna en hacka på aktien.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden