Att låna till topplånet

Av: Theodor Holmberg Publicerat: september 25, 2013

I och med bankkrisen och den enormt stora finansiella oron som varit över hela världen i flera år har många länder infört restriktioner för att motverka att det ska bli värre. En av orsakerna till denna finanskris anses vara att bankerna lånat ut pengar för lätt och då med bostäder som säkerhet. Bostäder som kunnat belånas till 100 %. Om bostadspriset sedan föll bara en enda procent betydde det att personen var överbelånad d.v.s. hade lån över sina tillgångar.

För att motverkad detta infördes det i Sverige en bestämmelse som sa att man enbart får ta bolån upp till 80 % av bostadens värde. Resterande måste betalas kontant. Detta skulle vara ett sätt att hindra människor att belåna för mycket. Men samtidigt har det stängt ute många från möjligheten att köpa hus. Kostar huset 1,2 miljoner behöver man nämligen ha 240.000 i kontanter.  Istället för att backa ur husköpet löser många detta genom att ta ett privatlån på annat låneinstitut för att täcka upp den sista biten.

De som har tänkt ta ett privatlån bör jämföra lån och fundera på följande innan man bestämmer sig för var lånet ska tas.

Summan – En begränsning som finns när det gäller privatlån är hur mycket pengar som får lånas. Vanligt kan man låna upp till 350.000kr men en del låneinstitut har gränsen på 200.000kr vilket gör att de i detta fall inte blir aktuella. Är det så att ränta och andra faktorer gör att du ändå vill låna hos de som enbart kan låna ut 200.000kr så teckna lånet där och sök resterande från annat håll.

Räntan – Självklart är räntan en mycket stor faktor vid val av låneinstitut. Jämför den effektiva räntan då det är detta som avgör hur mycket du kommer att få betala per år. Effektiva räntan är nämligen räntan inklusive alla eventuella avgifter.

Fri amorteringstid – Om man behöver ett fritt amorteringsår eller inte är helt individuellt. Men för många är det en fördel. Man lånar ju pengar eftersom man inte har några och då kan det vara skönt att slippa betala amortering första året. Det man absolut ska komma ihåg är att ändå budgetera för att månadskostnaden kommer att öka efter ett år. Allt för många tar amorteringsfritt lån och vänjer sig vid den utgiftsnivån per månad. Då blir det jobbigt när lånet sedan ska börja betalas tillbaka.

Exempel på företag som erbjuder lån som passar kriterierna ovan är:

Nord Net Topplån:

  • Låna upp till 350.000kr
  • Individuell räntesättning vilket ger möjligheten att få marknadens bästa ränta
  • Valfritt att få amorteringsfritt första året
  • Ingen aviavgift vid autogiro

ICA Banken

  • Låna upp till 350.000kr
  • Alltid samma ränta för alla
  • Inga aviavgifter eller andra avgifter tillkommer
  • Flytta lånet hit och banken hjälper till med allt pappersarbete

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden