Betala räkningar och klara månadsekonomin med kreditkortet

Av: Ylva Gren Publicerat: november 24, 2017

Spargrisar

Ofta är det en ovälkommen och oväntad räkning som gör att ekonomin kantrar en månad och att man känner sig nödgad att ta ett snabblån. För den som har ett kreditkort finns emellertid smidigare och framför allt billigare alternativ. Det handlar om att på olika sätt betala räkningen eller räkningarna med kreditkortet.

Om du har ett kreditkort kan du idag använda dig av tre olika metoder för att klara räkningen utan att behöva ta ett snabblån. Nedan beskriver vi lite kort om hur du kan gå tillväga.

Betala med kontanter från kortet

Om du har ett ledigt kreditutrymme på ditt kort kan du göra uttag i valfri bankomat eller i kassan hos din mataffär. Dessa pengar kan du sedan betala in via bankgiro- eller postgiro-blankett hos banken eller via olika girolösningar.

Denna metod är givetvis lite krånglig i och med att du faktiskt måste bege dig till olika platser för att genomföra uttag och betalning. Dessutom får du med största sannolikhet betala en avgift både för uttaget och för girobetalningen.

En lite smidigare variant på samma tema är att göra ett digitalt uttag från kreditkortet till exempelvis ditt lönekonto. Kreditkortet fungerar då mer som ett kreditkonto från vilket du gör uttag när du behöver ett tillskott av kontanter. För en överföring från kreditkort till lönekonto debiteras du normalt inga avgifter.

Betala via en överföring från kortet

Ännu smidigare är att betala räkningen via en direktöverföring från kreditkortet. Processen liknar den som används när du betalar en räkning i din internetbank med den skillnaden att du givetvis loggar in hos din kreditkortsleverantör för att genomföra betalningen.

Att göra betalningen är lika enkelt som att betala en räkning som vanligt. Du fyller i de uppgifter som efterfrågas (belopp, OCR-nummer och så vidare) och signerar sedan med din vanliga metod.

Betalning via kreditkortsleverantörens webbplats är en mycket smidig lösning. Dock är det långt ifrån alla kreditkortsutfärdare som erbjuder en sådan lösning. Lite förenklat kan man säga att det krävs att leverantören har status som en bank och kan erbjuda alla de grundläggande tjänsterna för betalningar. Om du är intresserad av att kunna betala räkningar direkt med kreditkortet får du vara mer noggrann när du jämför kreditkort och välja ett som utfärdas av en aktör som är en fullfjädrad internetbank.

Betala via en tredjepartstjänst

Om din kreditkortsleverantör inte kan erbjuda betalning av räkningar finns tredjepartstjänster att vända sig till. Den som har fått störst spridning i Sverige idag är förmodligen Betalo, men det finns andra alternativ. Billhop är en annan aktör att titta närmare på.

Hos Betalo kan du enkelt lägga till hur många räkningar som helst för betalning på kredit. Du kan använda dig av både MasterCard, VISA och American Express och du registrerar betalningarna enkelt med bankID (mobilt eller på dator). En liten hake med tjänsten är emellertid att du debiteras avgifter för användandet. För ett litet antal kort utgår dock avgifter helt och hållet. Det handlar bland annat om kort som ges ut av Ikano Bank med samarbetspartners (till exempel Shell MasterCard).

Det finns också en ytterligare liten hake med att välja en tredjepartstjänst. Det handlar om att det normalt finns begränsningar kring vilka aktörer som kan vara betalningsmottagare. Det gäller framför allt andra långivare och kreditbolag. Om du vill betala räntor och amorteringar till en långivare finns risken att du inte kan göra det med en tredjepartstjänst.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden