”Bind inte räntan” säger Avanzas sparekonom

Av: Theodor Holmberg Publicerat: augusti 14, 2013

När ränteläget är så lågt som den är idag och en mängd ränteproffs säger att den sannolikt kommer att gå upp till 5% på bara några år är det många som lockas att binda räntan. Detta är även något som flera banktjänstemän och ekonomer förespråkar så det är lätt att bara se dess fördelar och dras med i deras åsikter.

Men det finns även de som går den andra vägen och menar att det inte är läge att binda utan att det är bättre att fortsätta ha sina lån med rörlig 3-månaders ränta. En av dessa är Avanzas chefsekonom Claes Hemberg. I en artikel i Expressen 9:e Augusti tar han upp fördelarna men påpekar också att det absolut viktigaste är att jämföra räntorna. Detta bör vara mer viktigt än att binda eller inte binda räntan enligt honom.  Fördelen med rörlig ränta är att historien visar att rörlig ränta har varit mest lönsam under de flesta perioder. Detta utslaget på en längre tid – vilket lån oftast är upplagda på.

Det är inte bara på denna punkten som Hemberg går mot strömmen. Många rekommenderar att lånen delas upp i olika delar och binds på olika lång tid för att på så vis minska risken att få en hög ränta på hela lånet. Men Hemberg uppmanar lånetagarna att istället att, om lånet ska bindas, binda allt vid samma tidpunkt. Den fördel som låntagaren har med detta är att det är lättare att förhandla med bankerna. Den som kommer och vill ta ett lån på 200.000kr kan inte alls påverka räntan lika mycket som om lånet är på en miljon. Dessa två fördelar väger alltså upp enligt Hemberg.

De som väljer rörlig ränta idag sparar någon tiondels procentenhet mot att binda vilket gör stor skillnad på större lån. Dessa pengar ska istället sparas undan för framtida högre ränteläge eller till en egen buffert. Alternativt ökar man sin avbetalning av lånet under dessa tider vilket ger mindre ränteutgifter i framtiden.

Men det absolut viktigaste, anser Hemberg, är att kunden jämför och prutar på sina bolån. Idag är räntegapet ovanligt stort vilket betyder att bankerna har möjlighet att sänka utlåningsräntan mer än vanligt. Detta är kanske inte ett argument att ta upp i förhandlingen men något man bör ha i bakhuvudet när man söker den lägsta räntan.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden