Delbetalning av snabblån – går det?

En man delbetalar på sitt snabblån

Snabblånen har i sin grundutformning en mycket låg grad av flexibilitet. Den summa du får in på ditt konto ska ju helt enkelt betalas tillbaka med ränta och avgifter inom en mycket begränsad tidsrymd (och senast på förfallodatum för fakturan/fakturorna). Det sker dock en snabb produktutveckling inom snabblån och de senaste två åren har vi till exempel kunnat bekanta oss med produkten kreditkonto och fått möjligheten att låna utan ränta. Nu under våren och sommaren 2016 har ytterligare en vidareutveckling av det traditionella snabblånet sett dagens ljus. Det handlar om snabblån med fast delbetalning per månad.

Delbetala för låg månadskostnad

Ett skäl till att en del kan få svårt att betala tillbaka snabblån är att återbetalningstiden är kort. Tidsfristen är absolut och bara några dagars försening kan ge upphov till betydande merkostnader. Med ett snabblån som kan delbetalas behöver du som låntagare inte betala in hela skulden på en gång, utan du sprider helt enkelt ut den över ett större antal månader. Månadskostnaden blir därmed mer hanterbar och det torde också innebära att risken att bli sen med en betalning reduceras.

I det belopp du delbetalar månadsvis ingår både en amorteringsdel och en räntedel. För varje månad multipliceras den utestående skulden med månadsräntan och därtill läggs ett amorteringsbelopp för att komma upp i den summa som långivaren har bestämt ska vara lägsta möjliga delbetalningsbelopp.

Credway är en av pionjärerna inom den här typen av snabblån. Här lånar du mellan 1000 – 20 000 kr till en fast månadsränta på 2,42%. Credway inhämtar inte den obligatoriska kreditupplysningen från UC och du som har en betalningsanmärkning blir inte nekad redan vid dörren.

Den uppenbara fördelen med delbetalning är att din månadskostnad för återbetalningen blir relativt låg. Den uppenbara nackdelen har att göra med att antalet återbetalningsmånader är fast. Lånar du till exempel 10 000 kr ska du betala av på lånet i 42 månader. Naturligtvis kan du dock göra extra inbetalningar när du vill. Du kan också lösa hela skulden när du vill, utan att betala något extra.

Exempel på återbetalningsplan

Nedan kan du se ett exempel på hur en återbetalningsplan för ett lån på 10 000 kr kan se ut. Planen bygger på uppgifter vi har hämtat från Credway.

MånadSkuldRäntaMinsta betalning
110 000 kr242 kr500 kr
29742 kr235 kr500 kr
39477 kr229 kr500 kr
40710 kr17 kr250 kr
41477 kr12 kr250 kr
42239 kr6 kr245 kr