Credway

Översikt

Credway erbjuder en produkt som du kan använda som ett vanligt snabblån eller som ett kreditkort (utan kort). Prisnivåerna hos Credway är förhållandevis låga och alla låntagare, oavsett lån utan eller trots betalningsanmärkning, får samma låga ränta. Credway tar inte heller UC för sin kreditkontroll. Hos den här aktören kan du låna mellan 1000 – 30 000 kronor i upp till sex år.

Credway är en produkt från bolaget Northmill AB. Ett annat varumärke från bolaget är Easycredit. Den stora skillnaden mellan de två är att sistnämnda inte erbjuder flexibel återbetalning. Här i vår Credway recension får du all information du behöver om långivaren.

Fördelar

Låga priser
Kan göra direktöverföringar alla dagar i veckan
Betalningsanmärkning kan vara ok

Nackdelar

Otydligt kring vilka grundvillkor som ställs

Villkor

Om du bara skummar igenom informationen på Credways webbplats kan du förledas att tro att långivaren knappt ställer upp några grundvillkor över huvud taget. Den enda uppgift du enkelt hittar är att du måste vara minst 18 år för att kunna få låna.

Det finns emellertid några fler villkor än då. Du ska även ha minst 120 000 kronor i taxerad årsinkomst och du får inte ha ett aktivt skuldkonto hos Kronofogden. Du ska också kunna legitimera dig digitalt, till exempel via BankID.

När det gäller betalningsanmärkningar gäller att Credway kan acceptera sådana. Om en betalningsanmärkning kan godtas eller inte beror dock överlag på hur den har tillkommit och när den tillkom. En gammal betalningsanmärkning till följd av en parkeringsbot är till exempel mindre allvarlig än en nyare som har med ett obetalt lån att göra.

Kreditbedömningen görs i huvudsak utifrån en kreditupplysning som Credway hämtar in från Creditsafe. Genom detta förfarande får UC ingen information om din ansökan.

Egenskaper och kvalitet

Credway erbjuder en digital kredit på mellan 1000 – 30 000 kronor. Du bestämmer själv i vilken utsträckning du vill ta krediten i anspråk efter att du har fått den beviljad. Det kostar inget att ha krediten ”vilande” varför ett lån hos Credway kan fungera som en buffert likväl som ett smslån för omedelbart uttag. Med det höga maxbeloppet och de förhållandevis låga räntorna kan lånet faktiskt också fungera som ett samlingslån för mindre krediter.

Precis som för ett kreditkort, får du hos Credway möjlighet till flexibel återbetalning. Varje månad får du en ny faktura. Vid betalningen kan du betala hela skulden på en gång alternativt delbetala ett lägsta belopp. Lägstabeloppets storlek avgörs av kreditbeloppet och är fast för olika kreditbelopp. Om du till exempel tar ut 10 000 kronor ska du betala minst 500 kronor per månad tills det att hela skulden är reglerad.

Ansökan och uttag

Det är naturligtvis kostnadsfritt att ansöka om ett Credway lån. Du skickar in din ansökan via ett formulär på webbplatsen (fungerar även på mobilen). Formuläret är ganska långt och anledningen är att Credways handläggare behöver ganska mycket information för att kunna ta rätt beslut om din kredit. Det faktum att Credway kan godkänna betalningsanmärkningar är en stor anledning till att handläggarna vill ha in så många uppgifter.

För att signera din ansökan och sedan också underteckna låneavtalet använder du med fördel BankID. Det finns emellertid också ett par andra alternativ att använda.

Besked om du blir beviljad lån eller inte kommer upp på skärmen direkt. Om du blir välkomnad som kund kan du göra ditt första uttag omedelbart. Minsta uttag är 500 kronor medan maximalt uttag är den kreditgräns du beviljas. För ytterligare uttag (inom kreditgränsen) kan du logga in på dina egna sidor, skicka ett sms, använda Credways egen app för iPhone eller Android eller ringa till kundtjänst.

Avseende godkända ansökningar har Credway blivit betydligt mer generösa på senare tid. När tjänsten lanserades 2015 var det svårt att få en ansökan beviljad, men beviljandegraden har successivt blivit högre. Det är dock fortfarande så att Credway ligger en bra bit under genomsnittet.

Utbetalningar

Credway har transaktionskonton hos alla de fyra storbankerna, det vill säga Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea. Om du har ditt bankkonto i någon av dessa banker kan du se fram emot att få direktöverföringar under kundtjänstens öppettider alla dagar, inklusive kvällar och helger.

Skulle du ha ditt konto i en annan bank får du vänta lite längre på utbetalningar. Det är följande riktlinjer som gäller:

  • Beviljat lån/uttag före kl. 13:30 = utbetalningen kommer in senast kl. 17:30 samma dag
  • Beviljat lån/uttag efter kl. 13:30 = utbetalningen kommer in på ditt konto nästa bankdag senast kl. 09:30.

Kundtjänst

Credway behandlar kreditansökningar samt ansökningar om utbetalning av kredit varje dag i veckan. Öppettiderna är verkligen mycket generösa. Det är följande som gäller:

  • Måndag – fredag: kl. 07.00 – 21.00
  • Lördag – söndag: kl. 10.00 – 18.00.

Du kan ta kontakt både via livechat, telefon och e-post. Om du ska lämna en begäran om uttag är det emellertid endast telefon du kan använda dig av. Telefonnumret är 08-363 773 medan e-postadressen är kundtjanst@credway.se.

Räntor

Alla kunder som blir beviljade kredit hos Credway, med eller utan betalningsanmärkning, får betala samma kreditränta. Observera att ränta endast debiteras på uttaget belopp.

Månadsräntan är 2,42%, vilket i princip är den lägsta möjliga räntan som kan erbjudas för konsumentkrediter av den här typen. Den effektiva räntan på årsbasis blir 33,18%.

Det tillkommer inga avgifter av något slag. Till exempel debiterar Credway ingen uppläggningsavgift. Det får till resultat att du kan dra av hela lånekostnaden i din deklaration och därmed få en skattereduktion.

Räkneexempel

Genomsnittsbeloppet för en kredit hos långivare som erbjuder konsumentkrediter av den typ som Credway gör brukar vara omkring 15 000 kronor. Om du ansöker om en kredit i den storleksordningen och tar ut hela beloppet på en gång ska du betala minst 750 kronor per månad (lägsta delbetalning). I detta belopp ingår både amortering och ränta. Återbetalningstiden kommer att uppgå till totalt 55 månader.

När skulden går under 10 000 kronor blir lägstabeloppet i stället 500 kronor och när den understiger 5000 kronor ska du betala 250 kronor som lägstabelopp per månad. Du kan alltid göra extra inbetalningar för att få ner månadskostnaderna och förkorta löptiden.

Sammanfattning

Hos Credway får du en flexibel kredit som bara kostar dig ränta för den tid krediten utnyttjas. Detta, tillsammans med det faktum att prisbilden är klart fördelaktig, gör Credways erbjudande intressant oavsett om du vill låna en mindre summa snabbt eller vill säkra en större buffert för oförutsedda utgifter.

Credway ståtar med ytterligare ett antal fördelar. En är att utbetalningar sker mycket skyndsamt. En annan är att kundtjänsten har generösa öppettider. Att du dessutom kan ansöka om en kredit på upp till 30 000 kronor trots UC kan vara en stor fördel för vissa. Vi ska också uppmärksamma att webbplatsen är mycket rik på information. Här finns inte bara information om Credways erbjudande, utan också mycket nyttig info om privatekonomi generellt.

Lånapengar.com