Drömmarna vi överger på grund av ekonomin

Av: Ylva Gren Publicerat: november 5, 2019

Ibland kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop och när det tryter är det oftast sådant som inte är direkt avgörande för vardagen som bortprioriteras. Saker som utlandsresor, köp av ny bostad, att gå en utbildning eller starta företag. Enligt en undersökning av Svea Ekonomi uppger varannan svensk att de hindrats från att uppfylla en dröm på grund av sin ekonomi.

Drömmar ekonomi

Svenskars ekonomi

I Svea Ekonomis kartläggning framgår att majoriteten av svenskarna (53 procent) har svårt att få pengarna att räcka till. Den grupp där flest upplever att det är svårt att få ekonomin att gå ihop är de med hemmaboende barn i hushållet. Samtidigt är det pensionärerna som – förvånande nog – har minst svårigheter när det kommer till att få ihop månadsbudgeten.

De fem vanligaste orsakerna till att ekonomin inte går ihop, enligt Svea Ekonomi:

1. Förändrad livssituation

2. Skulder som ska betalas av

3. För hög boendekostnad

4. Barnens behov som måste tillgodoses

5. Dålig planering

Att en förändrad livssituation toppar listan är inte konstigt. Förändringar som en separation, plötslig arbetslöshet, sjukdom eller föräldraledighet kan ha en stor effekt på hur mycket pengar som trillar in varje månad, och om pengarna räcker till.

Enligt 61 procent av de svarande är det som svårast att få ekonomin att gå ihop när det dyker upp oväntade utgifter. Andra sammanhang som svenskarna anser vara svåra för ekonomin är högtider som julen, födelsedagsfiranden och semestertider.

Med en ordentlig buffert behöver plötsliga utgifter inte nödvändigtvis leda till att pengarna inte räcker till. I Svea Ekonomis undersökning framgår att 36 procent av svenskarna skulle klara en oväntad utgift på 50 000 kronor eller mer.

Mer oroväckande i sammanhanget är att hela 20 procent av svenskarna skulle ha svårt att klara en oväntad utgift på mer än 3 000 kronor. Det är därav inte så konstigt att ”dålig planering” toppar listan över orsaker till att månadsbudgeten spräcks.

LÄS MER: Utöka bufferten till jul med ett lån

Svenskars drömmar

Det kan finnas många anledningar till att vi inte uppfyller våra drömmar, men många gånger är det ekonomin som sätter käppar i hjulet för oss. Enligt undersökningen av Svea Ekonomi är det främst drömmar om utlandsresor som bortprioriteras när pengarna inte räcker till. Var fjärde svensk svarar att de hindrats från att förverkliga denna dröm för att de inte haft råd.

Enligt undersökningen är det framförallt dessa drömmar som svenskar inte har råd att uppfylla:

1. Utlandsresor

2. Köpa en bostad

3. Gå en utbildning

4. Starta eget företag

5. Volontärarbeta

Allt som allt uppger 46 procent av de svarande att de låtit bli att förverkliga en dröm på grund av sin ekonomi.

I vissa fall kan ett lån göra det möjligt att uppfylla en dröm. Var femte svensk planerar att ta ett lån inom det närmsta året, mest sannolikt till köp av bostad, renovering, bilköp eller för att betala av smålån. Ett lån för att förverkliga en dröm kan också betraktas som en investering där en utbildning skulle kunna leda till högre lön och en bil till fler jobbmöjligheter.

Även om ett lån kan vara ett steg på vägen mot att realisera en dröm är det så klart viktigt att ha ett sparande. Det kan handla om att lägga undan pengar till kontantinsatsen eller för att kunna besöka drömresmålet. Ett tips för att göra sparandet lite roligare är att använda appar som Dreams som på ett lite annorlunda sätt hjälper dig spara ihop till dina drömmar.

Låna för att förverkliga din dröm!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden