Finansinspektionen och Konsumenterna startar egna poddar

Av: Ylva Gren Publicerat: januari 18, 2018

Mikrofon

Poddar, det vill säga förinspelade ljudfiler som man kan lyssna på via datorn eller mobilen, blir allt vanligare. En podd kan man lyssna på när som helst och var som helst, till exempel under jobbpendlingen eller på promenaden. Idag finns en mycket stor mängd poddar som handlar om privatekonomi, och alldeles nyligen tillkom ytterligare två. Dessa drivs dock inte av entreprenörer, specialister på privatekonomi eller enskilda finansbolag, utan av myndigheten Finansinspektionen och den oberoende organisationen Konsumenternas Bank- och finansbyrå (Konsumenternas).

Du hittar de båda poddarna exempelvis på iTunes och på Soundcloud. För Finansinspektionens podd ska du söka på FI-podden. Konsumenternas podd går under namnet Bank- och finanspodden. Du kan också gå direkt till respektive aktörs webbplats för att lyssna online.

Finansinspektionens podd FI-podden

Finansinspektionen är en myndighet som bland annat utövar tillsyn av långivare inom privatlån, snabblån, bolån och så vidare. Myndigheten har emellertid också ett uppdrag att agera för konsumentskydd i ekonomiska frågor, och det är i denna roll som man har skapat FI-podden.

FI-podden startade i slutet av 2017 och hittills har fem stycken avsnitt presenterats. Bredden i frågeställningarna som diskuteras synes vara mycket stor. Till exempel var titeln på det första avsnittet ”Felparkeringsskyltar kan vara rätt komplicerade”!

Idén med FI-podden är att låta experter på myndigheten diskutera och problematisera kring nya regler, situationen på räntemarknaden, nya tekniker, med mera. Myndigheten har som ambition att släppa ett nytt avsnitt varje månad.

Konsumenternas Bank- och finanspodden

Konsumenternas är en oberoende organisation som samlar de två stiftelserna Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå. Denna organisation har som syfte att hjälpa den enskilda konsumenten att ta bättre beslut kring sin privatekonomi. Organisationen har också en stödfunktion och kan till exempel ge information om hur man kan rikta klagomål mot banker och försäkringsbolag.

En stor del av Konsumenternas verksamhet handlar också om utbildning och upplysning. Det är denna del av verksamheten som är i fokus i Bank- och finanspodden. Programledare för podden är juristen Fredrik Pettersson som också arbetar som konsumentvägledare.

Hittills har man släppt två avsnitt. I det första presenterades Konsumenternas verksamhet. Det är kanske inte det mest ”lyssningsvärda” avsnittet, men det kan vara nyttigt för den som vill veta mer om vad organisationen egentligen gör. Det andra avsnittet handlar om framtidsfullmakter, det vill säga sådana fullmakter som kan skrivas för att gälla vid en framtida tidpunkt då fullmaktsgivaren inte längre kan ta hand om sin ekonomi på egen hand.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden