Gör inte dessa fel när du lånar pengar

Av: Emil Jansson Publicerat: juni 5, 2016

Misstag-lana-pengar

Det finns många fallgropar att undvika när du behöver låna pengar. Några är uppenbara (låna inte för mycket, välj inte långivare på måfå), medan andra kanske är lite mindre tydliga. I den här bloggposten presenterar vi fem stycken fallgropar som är enkla att undvika, bara du har dem i bakhuvudet när du är i färd med att skicka in en låneansökan. Klicka här för att kostnadsfritt ansöka om ett lån idag!

1. Du tar första bästa erbjudande från din vanliga bank
Det kan vara fördelaktigt att vända sig till den bank i vilken man har lönekonto och eventuellt också en del andra engagemang. Samtidigt kan man inte räkna med det och du kan spara en hel del pengar på att välja bort din ”husbank”. Det stående tipset är att du vänder dig till en låneförmedlare som jämför låneerbjudanden skräddarsydda för dina önskemål och din ekonomiska situation från upp emot 20 långivare.

2. Du missar / glömmer att jämföra den effektiva räntan
Om det är ett privatlån du vill ansöka om är det ytterst viktigt att du tittar på uppgiften om den effektiva räntan när du jämför lån. Den effektiva räntan inkluderar avgifter, påverkan av inbetalningar, med mera och ger därmed ett mer exakt mått på vad de totala lånekostnaderna blir per år.

Men, hur är det med bolån och snabba lån? För dessa två lånetyper är den effektiva räntan betydligt mindre viktig. För bolån spelar den endast en mycket marginell roll i och med att lånebeloppet normalt är så stort och att det egentligen inte tillkommer några kostnader, och för snabblån är uppgiften om effektiv ränta i princip bara missvisande eftersom den räknas på årsbasis medan låneperioden är betydligt kortare än så.

3. Du undersöker inte möjligheten att samla lån
Har du redan ett par lån kan du med fördel undersöka chanserna att lägga samma de befintliga lånen med det nya för att på så vis dels endast behöva betala på ett lån varje månad, och dels förmodligen få ner månadskostnaderna.

4. Du ansöker inte med medlåntagare
Om du är gift eller sammanboende kan du få relativt stora fördelar genom att ansöka med din partner som medsökande/medlåntagare. Det handlar främst om att du kan få en mer fördelaktig ränta och det beror på att långivarens risk minskar om det är två som bär skyldigheten att betala tillbaka.

5. Du ser inte till att minska betalningskostnaderna
Det finns normalt tre sätt att betala tillbaka på lån, nämligen e-faktura, faktura i pappersform samt autogiro. Autogiro är billigast (oftast helt kostnadsfritt), medan e-faktura kan vara förenad med en administrationsavgift och pappersfaktura kommer alltid med en avgift. Genom att se till att du inte behöver betala avgifter kan du över lånets löptid spara mycket pengar.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden