Granska och förbättra din kreditscore

Av: Ylva Gren Publicerat: augusti 20, 2018

Det finns två sätt att mäta betalningsförmåga och kreditvärdighet. De flesta banker och andra långivare använder sig av riskprognoser innan de låter någon låna pengar. Ett mindre antal långivare presenterar en sammanfattning av kreditvärdighet och betalningsförmåga som en kreditscore. En kreditscore är ett lite mer pedagogiskt och även positivt sätt att sammanfatta förmågan att betala i tid.

Just kreditscore är det ord som olika aktörer använder i tjänster där vi privatpersoner kan granska och följa vår betalningsförmåga och kreditvärdighet. Kreditupplysningsföretaget UC erbjuder en ny tjänst med namnet Min UC. Vill du ta ett lån utan UC så kan du läsa mer om det här.

Ett annat kreditupplysningsföretag, Bisnode Kredit, erbjuder en liknande tjänst med namnet Min Upplysning. I tillägg finns appar med vilka du kostnadsfritt kan både se din kreditscore och få tips på hur du kan förbättra den.

Här får du läsa mer om:

  • Innebörden av din kreditscore
  • Hur du kan förbättra din score
  • Vilka tjänster du kan använda för att se din kreditvärdighet och betalningsförmåga

forbättra credit score

Kreditscore – beviljande eller avslag

Om du har en låg kreditscore kommer du att ha mycket svårt att få lån. Du kan behöva ansöka med en medsökande och förmodligen också tvingas acceptera tuffa lånevillkor för att få ett lån eller en kredit. Om du har en hög kreditscore gäller å andra sidan raka motsatsen. Det blir enkelt att låna och du får en generös räntesats. Det är egentligen bara för de minsta smslånen som din kreditscore inte är direkt avgörande för om det blir beviljande eller avslag.

Från 1 till 100

Riskprognoser räknas ”negativt”. Om din riskprognos är ”100” innebär det att långivaren ser det som garanterat att du inte kommer att betala tillbaka över huvud taget. En riskprognos på ”1” är i stället den bästa riskprognos du kan ha.

En kreditscore räknas i stället, som sagt, ”positivt”. För scoring gäller alltså att ju högre poäng, desto bättre. När du använder tjänster för automatisk koll av kreditscore ska du därför inte bli förskräckt om din score är hög, exempelvis 80/100. Det innebär i stället att du har ett ganska bra kreditbetyg.

Gratis kontroll av din kreditscore

För bara några år sedan var det i princip omöjligt att veta vilken kreditvärdighet och betalningsförmåga man hade. Visst kunde en person med en hög lön och en bra kredithistorik räkna med goda chanser att få lån, men det handlade i slutändan alltid om gissningar.

Idag är det en enkel sak att få en bild av den aktuella scoringen, och detta dessutom utan att det kostar något. Om du vet din kreditscore minskar behovet av att chansa när du vill ansöka om ett privatlån, ett smslån, ett bolån eller någon annan kredit. Dessutom kan du ta chansen att försöka förbättra din score på olika sätt.

Här är tre stycken förslag på tjänster som du kan använda för att se din kreditscore.

Min UC och Kreditkollen

Upplysningscentralens produkt för privatpersoner går under namnet Min UC. Idén med tjänsten är att ge dig verktyg för att både få en ögonblicksbild av din kreditsituation och få tips på hur du kan förbättra den.

Grunden i tjänsten är Kreditkollen. Här ser du ditt kreditbetyg (såsom det presenteras för långivare) och din kreditupplysning. UC har den bredaste databasen för alla ekonomiska frågor för privatpersoner och du kan därför räkna med att ”allt” finns med i kreditupplysningen. En liten nackdel med den här tjänsten är att den kostar en slant varje månad.

Kreditbetyget hos UC presenteras med en skala från 1 till 999, där 999 är det absoluta toppbetyget. Du kan enkelt följa din UC-Score med tjänsten Kreditkollen. I tjänsten kan du också ta del av olika utmaningar. Om du till exempel har ett privatlån kan du anta utmaningen att betala tillbaka det så fort som möjligt.

En ytterligare tjänst från UC är Kreddy. Det handlar om en app i vilken du kan både se ditt kreditbetyg (hos UC), få en översikt av dina lån och krediter samt få tips på hur du kan förbättra din kreditsituation och därmed också ditt kreditbetyg. Att ladda ner appen Kreddy kan vara ett utmärkt första steg för att både granska och kunna förbättra din kreditscore.

Min Upplysning

Bisnode Kredits motdrag till UC AB:s tjänst är Min Upplysning. Efter en snabb registrering med BankID kan du kostnadsfritt ta del av ett mindre batteri av olika tjänster.

Min Upplysning finns i tre varianter. Med gratisvarianten kan du ta en kreditupplysning på dig själv för att se precis vad långivarna ser. Här kan du granska uppgifter kring inkomst, befintliga privatlån, kreditutrymmen, med mera. För mer funktionalitet får du betala en slant. Du får då möjlighet att följa din kreditscore i mer detalj.

Tink – indirekta uppgifter om ditt kreditbetyg

Tink är en smart app för det mesta i din privatekonomi. I dagsläget finns inte någon direkt funktion för att se kreditscore, men du kan ta del av den indirekt. Varje gång en långivare eller någon annan borgenär tar en kreditupplysning på dig kommer en uppgift om detta att visas i Tink-appen. Du får där också en konkret siffra på vilken kreditscore borgenären har utgått ifrån.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden