Jämför billån smartare med låneförmedlare

Av: Theodor Holmberg Publicerat: mars 20, 2019

Låneförmedlarna har tagit ett fast grepp om taktpinnen när det gäller både privatlån och bolån. Sedan en tid tillbaka finns också ett fokus på billån hos låneförmedlarna. Kort sagt kan du som är ute efter att låna pengar till ett bilköp använda en låneförmedlare på samma sätt som om du skulle jämföra ett vanligt blancolån.

Genom förmedlarna kan du jämföra och välja mellan två typer av billån. Privatlånen är i absolut fokus men det går också att jämföra traditionella billån med 20% kontantinsats. Här presenterar vi en liten guide till förmedling av billån, detta genom svar på ett antal vanliga frågor.

Jämför billån smartare med låneförmedlare

Hur jämför jag billån via en låneförmedlare?

Att jämföra billån via en låneförmedlare är inte knepigare än att jämföra privatlån eller bolån. Din uppgift är att fylla i ett antal uppgifter dels kring ditt önskade lån, dels din ekonomi. Med dessa uppgifter som grund gör låneförmedlaren en kreditkontroll och skickar därefter ut din förfrågan till de banker och kreditbolag som man samarbetar med.

Inom kort presenteras du för ett urval av erbjudanden. Din uppgift då är att välja det erbjudande som passar dig bäst. Behöver du hjälp med att välja kan du kontakta kundtjänst för en diskussion. I slutändan är det ändå du själv som måste ta beslutet om du ska låna och vilket erbjudande du ska utnyttja.

Ett exempel på en låneförmedlare som erbjuder dig möjligheten att jämföra och ansöka om privatlån för bilköp är Sambla. Genom att använda denna aktör kan du få erbjudanden från upp till 25 långivare.

Viktigt! Se till att du vet precis vad det är du ansöker om. Skickar du till exempel in en ansökan om ett billån via en låneförmedlare kommer du att få erbjudanden på belopp som motsvarar köpeskillingen med avdrag för 20%.

Behöver man betala kontantinsats?

Med ett vanligt privatlån, som du använder för att köpa en ny eller begagnad bil på det sätt du tycker är lämpligast, behövs ingen kontantinsats. Ska du i stället köpa bilen hos en auktoriserad återförsäljare med traditionellt billån krävs kontantinsats på 20%.

Kontantinsatsen kan du inte låna till via billånet. Den måste du betala kontant hos återförsäljaren, alternativt via ett annat separat privatlån.

Hur mycket kan man låna?

Sedan något år tillbaka är maximalt lånebelopp för privatlån 600 000 kr. Det är alltså så mycket du kan låna. För ett billån med kontantinsats och själva bilen som säkerhet är det inköpspriset som är dimensionerande. Är prislappen på 500 000 kr är det således 400 000 kr du kan låna med hjälp av ett billån.

Allt kring maximala belopp avgörs emellertid av din ekonomi. Din kreditvärdighet och betalningsförmåga är de faktorer som avgör hur mycket du får låna.

Vad krävs för att låna?

För att använda en låneförmedlare för att hitta ett billån krävs normalt tre saker, nämligen:

  • Du ska vara minst 18 år gammal
  • Du ska ha en årsinkomst på minst 120 000 kr
  • Du får inte ha skuldsaldo hos Kronofogden (betalningsanmärkningar kan dock godkännas)

Notera att ovan endast är de absoluta minimikraven för att kunna få erbjudanden över huvud taget. Ju bättre din ekonomi är, desto fler och mer förmånliga erbjudanden om billån kommer du att få.

Vad blir kostnaden för billånet?

Oavsett om du väljer ett traditionellt billån eller ett privatlån kommer räntan att sättas individuellt. Det är en rad olika parametrar som avgör vad din ränta blir. Din ekonomiska situation med inkomster, befintlig kreditsituation, boendeform med mera är givetvis i fokus. Lånebeloppet och löptiden är två andra faktorer som spelar in.

Genom att välja en låneförmedlare för att jämföra billån kan du med stor sannolikhet hitta det mest förmånliga erbjudandet för den aktuella situationen.

Måste man teckna lånet?

Resultatet av att utnyttja en låneförmedlares tjänster blir ett antal låneerbjudanden. Det är viktigt att notera att det handlar om just ”erbjudanden”. Det finns inget som helst krav på att du måste teckna ett lån.

I de flesta fall är erbjudandena giltiga i 30 dagar. Du har alltså god tid på dig att jämföra och välja. Detta kan du absolut använda till din fördel för att få ett så billigt billån som möjligt.

Kan man jämföra endast privatlån?

Det går utmärkt att jämföra endast privatlån utan att ange för låneförmedlaren att du har för avsikt att använda lånet för att köpa en bil. Faktum är att det kan vara en god idé att jämföra rena privatlån hos en låneförmedlare även om du har tänkt att köpa bilen med kontantinsats och billån hos återförsäljaren.

Exempel: Du är spekulant på en ny bil som du har sett ut i bilhandeln. Vid kontakt med återförsäljaren erbjuds du ett billån med en ränta på 5,95%. När du jämför lån via en låneförmedlare får du ett erbjudande om ett privatlån med en ränta på 4,95%. I stället för att köpa bilen med billån och kontantinsats hos bilhandlaren kan du i det här fallet välja att betala hela köpeskillingen för bilen kontant med privatlånet.

Sammanfattning

Det är enkelt att jämföra billån på nätet hos de många låneförmedlare som finns. Det kan vara lika fördelaktigt att göra det som det är att jämföra privatlån, bolån och andra lån. En enda ansökan räcker för att få erbjudanden från ett antal långivare. Se bara till att du jämför korrekt. Ett renodlat billån är inte detsamma som ett privatlån.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden