Konsten att snabbt och enkelt pruta på ditt bolån

Av: Lucy Publicerat: mars 12, 2021

Även om det vid första anblicken kan vara skrämmande att försöka pruta på sitt bolån så är det hela ganska harmlöst, förutsatt att man ger sig in i leken… vill säga. Innan vi förser dig med konkreta tips så måste du göra dig införstådd med att “pruta” och “bolån” är två aspekter som funnits med ända sedan begynnelsen.

För att sporra dig ännu mer att lyfta på luren och ställa banken mot väggen så vill vi att du ponerar följande: Förställ dig att samtalet du ämnar göra kommer att spara dig ungefär 1000 kr i räntekostnad… per månad! Om man tillämpar enkel matematik så kan vi tämligen omgående räkna ut att 12 (månader) x 1000 kr = 12 000 kr per år.

Läs mer: Köpa sommarhus? – Här är tipsen inför köpet

Glatt par som lånat till kontantinsats till nytt hus

Med andra ord så är samtalet du förväntas göra, efter att ha läst denna artikel, värt 12 000 kr. Även om detta är ett fiktivt exempel i sammanhanget så påvisar det hur mycket pengar som du kan spara med att lyfta på luren.

Låt oss fortsätta med resonemanget i fråga genom att diskutera en av de effektivaste strategier när det kommer till förandligar av lån, nämligen att göra din hemläxa. Konkret innebär det hela att du först ringer till 3 – 5 andra banker, förklarar din situation och ber om ett lånelöfte som gäller under en viss period.

När du gjort detta, så sammanställer du alla erbjudandena och sedan knappar in numret till din nuvarande bank, där du har lånet i fråga, vill säga. Vänligen notera att följande kan även anammas om du ansöker om ett lånelöfte för en bostad som du planerar att lägga bud på.

Nåväl, när du fått tag på någon på banken som har mandat att förhandla om ditt bostadslån så är det dags att initiera din plan. Börja med att presentera dina uppgifter och ordagrant ställa bankens representant mot väggen. Detta genom att ställa frågan huruvida de kan tänkas matcha den lägsta erbjudandet.

Även om många ovana liknar det hela vid rysk roulett så måste du komma ihåg att du som individ ej har några som helst skyldigheter att vara lojal mot banken. I stället så gäller omvända roller, det vill säga, banken ska kämpa för att behålla dig som kund eftersom det är du som bidrar till att de existerar överhuvudtaget.

Beroende på svaret i fråga så kommer du antingen att bli kvar som kund hos din nuvarande bank, alternativt be om underlag för byte av bank, som du för övrigt enligt juridisk bemärkelse har rätt till.

Även om det kan anses vara självklart så måste du löpa linan ut, oavsett utkomsten av det hela. I värsta fall så får du avvara 5 – 10 minuter av din till dyrbara tid till administrationsarbete i form av att ansöka om byte av bank. Just därför så har talesättet “den som vågar mest, vinner” aldrig varit mer adekvat än när det kommer till att pruta på ditt bolån!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden