Låna inte hos postorderföretagen

Av: Theodor Holmberg Publicerat: augusti 28, 2013

Att shoppa kläder online är otroligt populärt och det är inte svårt att förstå när fördelarna är så många. Utbudet blir enormt när man kan klicka sig vidare till nästa onlinebutik bara på någon sekund. Hittas inte plagget i någon svensk affär är det lika lätt att handla från något annat land. Det enda som skiljer är priset på frakten.

Dessutom erbjuder mängder av postorderföretag lån för att finansiera inköpen. För vissa kan det vara enda sättet att ha råd till en ny vinterjacka eller kängor till barnen men att låna på postorderföretag bör man akta sig för. Orsaken är att den effektiva räntan är betydligt högre än hos de flesta andra låneinstitut som finns på marknaden.

Ellos är ett av dessa företag som erbjuder sina kunder att låna pengar till klädinköp. På sin hemsida visar de ett räkneexempel där ett lån tas på 10.000kr och läggs upp på två år. Den effektiva räntan i detta fall blev 34,49%!  Köps kläder in för 10.000kr blir personen tvungen att betala 13.490kr innan lånet är helt återbetalt.

Det kan tyckas märkligt att inte postorderföretagen sänker sin ränta när det i övrigt är hård konkurrens om låntagarna. Inte ens när riksbanken har sänkt sin ränta och banker och låneinstitut följt efter har någon av de stora postorderjättarna sänkt räntesatsen.

Men det är inte bara Ellos som bör få en släng av skeden. Nelly är än värre och uppger inte den effektiva räntan för olika lån. Det enda som anges är om lånet tas på 5000kr och med en uppläggningstid på 3 månader. Vad den effektiva räntan blir om lånet är på andra villkor framgår inte. Det får man söka efter via en extern länk till finansieringsbolaget. Det som däremot är klart att lånet både har uppläggningsavgift och aviavgift.

Låna till bättre ränta!

Räntor upp mot 30% ska då jämföras mot de låneinstitut som lånar ut till mer ”skälig” ränta. Ett av dessa är ICA-banken vilka för tillfället erbjuder en effektiv ränta på 5,79% för alla. Detta oavsett lånebelopp eller uppläggningstid. De som väljer detta alternativ före Ellos skulle sparat 2911kr på samma lån. Det löner sig alltså att ta steget bort från postorderföretagen och istället teckna sina privatlån hos andra institut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden