Låna pengar som arbetslös

Även om man saknar jobb – eller kanske på grund av att man saknar jobb – kan man ibland behöva låna pengar. Förr i tiden var en fast anställning den vanligaste anställningsformen. För att beviljas lån behövde man som regel ha en fast tjänst, eller stadigvarande tjänst.

Låna pengar som arbetslös är idag enkelt

Jämför alla snabblån!

Idag är läget ett helt annat. De fasta anställningarna blir alltmer sällsynta – istället är det projektanställningar, tidsbegränsade anställningar, frilansjobb och liknande standard.

Vissa delar av lånemarknaden är fortfarande fast i det gamla tänket med fasta anställningar – framför allt när det kommer till bolån. Det finns dock väldigt många nya aktörer på lånemarknaden som ger lån utifrån detta. Det innebär att även om du är arbetslös eller ”bara” vikarierar, finns det goda chanser för dig att få lån. Till stor del beror det idag på hur dina ekonomiska förutsättningar i övrigt ser ut.

Vad krävs för att få låna pengar som arbetslös?

Om du inte har något arbete alls just nu och har varit arbetslös en längre tid, har du ett snävare urval av lånemöjligheter än den som precis blivit arbetslös. Eftersom alla arbetslösa inte är en homogen grupp med identiska förutsättningar, ser också möjligheterna till lån olika ut. Här kommer hur din nuvarande livssituation ser ut i övrigt in som bedömningspunkt.

Har du till exempel en sambo eller någon närstående som kan tänka sig att gå in som borgensman eller medsökande på ditt lån har du större chanser att få din ansökan beviljad – och också till bättre lånevillkor. Behöver du stå ensam på ditt lån kan det bli svårt att ta ett privatlån. Då är det istället snabblångivarna du kan vända dig till.

För ett snabblån är kraven på låntagaren relativt låga, men detta varierar naturligtvis mellan olika aktörer. Rent generellt har snabblånen en högre beviljandegrad – det vill säga att det är fler sökanden som får sina låneansökningar beviljade.

Grundkraven för snabblån kan se ut såhär:

  • Minst 18 år
  • Folkbokförd i Sverige sedan minst 1 år
  • Ett svenskt bankkonto
  • Du har ett svenskt mobilnummer
  • Någon form av inkomst finns varje månad

Lån utan fast anställning

Om du vill låna pengar utan att ha en fast anställning behöver du ofta ändå har någon form av temporär anställning eller annan form av inkomst för att ha flera långivare att välja mellan. För privatlån gäller fortfarande att de flesta långivare kräver en fast tjänst, men detta krav är inte hugget i sten hos alla aktörer.

För snabblån har du dock mycket goda chanser att beviljas lån om du har en inkomst, även om den inte är från en fast anställning. Dessa brukar ha generösare krav på vad som får tillgodoräknas som inkomst. Till dem hör exempelvis sjukpension, föräldrapenning, studielån och liknande. Även tillfälligt arbete kan räknas in, för detta ser reglerna lite olika ut beroende på långivare.

Förutom din nuvarande inkomstsituation kommer långivaren också kontrollera ditt kreditbetyg. Ofta har snabblångivare högre överseende med kreditbetyget än en privatlångivare, men om du har ett mycket dåligt kreditbetyg kan det bli svårt att få låna överhuvudtaget.

Förbättra lånechanserna med ett gott kreditbetyg

Förutom att din nuvarande ekonomiska situation är väldigt avgörande för om du beviljas ett lån eller ej, kommer också ditt kreditbetyg att ha en relativt stor inverkan. Framför allt om det är ett dåligt betyg. Att ansöka om lån när man har en väldigt låg kreditvärdighet är oftast i stort sett synonymt med att bli nekad.

Ett dåligt kreditbetyg kan bero på många olika orsaker. Om det till exempel handlar om att man har en eller flera betalningsanmärkningar i kreditupplysningen är detta en tydlig indikation på att man misskött sin ekonomi tidigare. Ett privatlån kan du i stort sett räkna bort om du har betalningsanmärkningar. För snabblån kan de ofta ha överseende med dessa, beroende på hur färska de är. Som regel brukar en anmärkning behöva vara äldre än 6 månader för att du ska kunna beviljas lån med betalningsanmärkningar.

Håll koll på kreditförfrågningar

En betalningsanmärkning försvinner oftast efter 3 år. Har du anmärkningar som är på väg att försvinna kan det därför vara klokt att vänta ut dessa innan du gör en låneansökan.

Samma sak gäller tidigare kreditförfrågningar. Också dessa sänker din kreditvärdighet – framförallt om du har många förfrågningar. Det indikerar nämligen att du inte har kontroll över din ekonomi. Dessa ligger dock bara kvar i 12 månader. Precis som med anmärkningarna kan det vara värt att vänta ut dessa om du har många förfrågningar som försvinner relativt snart. Utöver dessa två punkter läggs det stor vikt vid dina nuvarande skulder och krediter.

En sak som många inte vet, är att en beviljad kredit räknas som fullt använd i ditt kreditbetyg, oavsett hur stor del av den du faktiskt använder. Det beror på att långivarna måste räkna på din potentiella skuldsättning. Det finns ju ingenting som säger att du inte går och maxar dina krediter så snart du beviljats ett lån. Har du oanvända krediter kan det därför vara bättre att säga upp dessa helt och hållet.

Vad ska man tänka på om man vill låna utan anställning

Det kanske absolut viktigaste att tänka på är naturligtvis att du ska ha möjlighet att återbetala ditt lån. Detta utan att det påverkar din ekonomi på ett negativt vis. Det är också viktigt att jämföra räntor och övriga villkor mellan olika långivare, för att se vad som passar dina ekonomiska förutsättningar bäst.

Ett enkelt vis att jämföra olika långivare mot varandra kan vara att använda sig av en låneförmedlare. Denna låter dig göra en låneansökan som därefter skickas ut till flera olika långivare. Dessa får därefter gå igenom din ansökan och avgöra om de vill bevilja eller avslå denna. Med hjälp av en förmedlare kan du få flera erbjudanden och du kan då välja det erbjudande som är bäst för just dig.

Jämför alla snabblån!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden