Låneskydd – Vad är det?

Av: Theodor Holmberg Publicerat: september 4, 2013

De som har en fast inkomst och inte tidigare har några betalningsanmärkningar brukar vanligtvis få sina låneansökningar snabbt behandlade med ett positivt svar. Men det både lånetagaren och låneinstitutet då räknar med då är att inkomsten kommer att förbli så hög som den för närvarande är. Men vad händer om personen plötsligt blir arbetslös, sjuk eller av annan anledning inte längre kan arbeta? Klarar han/hon av sina lån då? En del kalkylerar med detta redan när lånet ska tecknas medan andra väljer ett annat alternativ – de tecknar ett låneskydd.

Vad är ett låneskydd?

Avtalsvillkoren kan variera hos olika låneinstitutet angående vad som gäller vid tecknande av låneskydd. Nedan kommer låneskyddets funktion förklaras och alla siffror är tagna från Ica Banken, en av låneinstitut som erbjuder sina kunder denna service.

Ett låneskydd är en slags försäkring som hjälper låntagaren att betala på lånen om något skulle hända som gör att ekonomin inte räcker till. Tack vare detta skydd behöver man alltså inte vara orolig för oförutsägbara händelser som minskar ens inkomst.

Låneskydd aktiveras om en låntagare blir uppsagd (efter minst 12 månader på samma arbetsplats), blir sjukskriven på heltid eller om arbetsgivaren har avlidit och personen därmed inte längre har någon arbetsplats att gå till.

Vad ersätter ett låneskydd?

Ett låneskydd ersätter den senaste månadsaviseringen samt ett förutbestämt antal månaders aviseringar till en maximal ersättningsnivå. ICA Banken ersätter tex maximalt 15.000kr i 12 månader. Vid dödsfall ersätter ICA Banken den avlidnes hela skuld.

Det är även möjligt att enbart teckna Låneskydd Liv vilket betyder att lånen enbart förfaller vid dödsfall och att ingen annan ersättning går att få.

Kan alla teckna en låneförsäkring?

För det första är det inte alla låneinstitut som erbjuder denna ”försäkring” och för att kunna försäkra sig måste man ha lån på det bolag som erbjuder låneskydd.  De bolag som erbjuder tjänsten har även alltid en maxålder. Detta främst på grund av att lånet förfaller vid dödsfall.

ICA Bankens krav är att låntagaren maximalt är 60 år och att personen har ett lån hos dem. Dessutom ska låntagaren vara fullt frisk (de kan begäran in läkarintyg) samt ha en fast anställning på minst 22 timmar per vecka. Personen ska även både vara skriven och bosatt i Sverige.

De som enbart väljer att teckna Låneskydd Liv har samma krav som ovan men inget krav på anställning.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden