Nu kan du låna med bitcoin som säkerhet

Av: Ylva Gren Publicerat: april 24, 2018

Grundidén med privatlån är att de ska kunna tecknas utan säkerhet. De är rena konsumtionslån för vilka låntagarens allmänna betalningsförmåga och kreditvärdighet utgör garanti för att långivaren ska kunna få tillbaka pengar. Privatlånen är dock, liksom även många andra koncept inom ekonomi idag, i förändring, och alldeles nyligen introducerades faktiskt ett privatlån med säkerhet. Det är aktören Cryptoloan som står för denna nyhet.

Bitcoin och privatlån

Idag är det många svenskar som äger digitala värdeenheter i form av exempelvis Bitcoin och Ethereum. Många gör investeringar i ren spekulation medan andra är av uppfattningen att dessa digitala valutor inom en snar framtid kommer att fungera som vilka andra valutor som helst. Det är sistnämnda skara som Cryptoloan främst fokuserar på. Idén är att den som är ägare till Bitcoin och samtidigt behöver låna pengar direkt ska kunna få möjlighet att göra det mot att ställa säkerhet i Bitcoin.

Hos Cryptoloan är det möjligt att ta ett privatlån och ställa Bitcoin som säkerhet. Detta är något helt nytt inom lån på nätet. Det återstår att se om tjänsten, som för övrigt drivs av bolaget bakom Viaconto, kommer att bli en succé.

Anonyma lån binärkod

Så här fungerar Cryptoloans koncept

Cryptoloans erbjudande gäller privatlån på mellan 5000 – 150 000 kr. Månadsräntan är fast på 3,33%, vilket ger en effektiv årsränta på 46,7%. Lånet löper per automatik över 24 månader och varje månad ska minst ett minimibelopp betalas. Lånet kan naturligtvis återbetalas i sin helhet i förtid.

Ordinarie krav på betalningsförmåga och kreditvärdighet gäller och Cryptoloan är skyldiga att göra en kreditkontroll. På det sättet skiljer sig den här långivaren inte från övriga på marknaden. Emellertid krävs ingen minsta inkomst och anledningen till det är att Cryptoloan har säkerhet i Bitcoin.

Den som tecknar ett lån hos Cryptoloan måste ställa säkerhet på 200% av det lånade beloppet, detta i form av Bitcoin. Om en låntagare har Bitcoin till ett värde av motsvarande 20 000 kr kan denne alltså låna 10 000 kr. Vid tecknandet av lånet ska den virtuella valutan överföras till Cryptoloans plånbok för Bitcoin så låntagaren har då faktiskt ingen rådighet över den.

Långivaren har rätt att sälja alla Bitcoin

När låntagarens Bitcoin är långivaren tillhanda löper privatlånet som vanligt. Det finns dock två något speciella undantag. Det första uppstår på grund av det faktum att värdet på Bitcoin kan fluktuera. Det andra undantaget handlar om att långivaren vid utebliven betalning kan ta säkerheten i anspråk.

Värdet på Bitcoin kan fluktuera kraftigt och det är något Cryptoloan har tagit höjd för. I det fall värdet minskar, och belåningsgraden därigenom blir högre, kommer Cryptoloan att meddela detta så att låntagaren får chansen att lägga till ytterligare Bitcoin som säkerhet alternativt amortera mer. Skulle belåningsgraden nå 90% har långivaren dessutom rätt att avsluta låneavtalet genom att sälja säkerheten.

Om låntagaren inte betalar räntor och amorteringar kommer Cryptoloan först att skicka påminnelser. Om dröjsmålet fortsätter kan Cryptoloan sedan ta säkerheten i anspråk och sälja den. Konstruktionen med säkerhet som överstiger lånebeloppet gör att ett ärende inte behöver gå vidare till inkasso eller Kronofogden.

Kommentar

Lånemarknaden förändras verkligen i snabb takt, och det var väl bara en tidsfråga innan virtuella valutor skulle blandas in i leken. Privatlån med säkerhet i Bitcoin är något som är helt nytt, och det är alltid smart att vara sunt skeptisk mot nymodigheter. Om du äger Bitcoin och kommer i ett läge då du behöver låna kan denna lösning vara intressant att titta närmare på, men vi rekommenderar att du verkligen sätter dig in i hur lånetypen fungerar och vilka risker som är förknippade med den.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden