Nya regler kring plastpåsar förändrar marknaden

Av: Theodor Holmberg Publicerat: augusti 22, 2017

Plastpåsar förändrar

Nyligen har bestämmelserna kring plastpåsar i butiker ändrats och många stora kedjor tar numera betalt för sina påsar. Till följd av detta förväntas nu konsumtionen och produktionen av plastpåsar att falla kraftigt. 

Den 1 juni infördes de nya bestämmelserna kring plastpåsar i butiker. Tidigare har de flesta butiker erbjudit gratis påsar och en runda på stan resulterar ofta i att man får med sig en och annan plastkasse hem. Nu börjar det dock bli allt mer vanligt att man som kund får betala för sina kassar och stora kedjor såsom Kappahl och HM har redan anammat detta.

Och reformen i sig innebär mer än bara satta priser på påsar – sedan 1 juni tvingas alla butiker som tillhandahåller plastkassar att, enligt ett EU-direktiv, informera om påsarnas effekter på miljön. Förbrukningen måste gå ner, det berättar näringspolitisk chef hos Svensk Handel, Mats Hedenström.

”Detta är i syfte att få ner den inte helt nödvändiga förbrukningen som tenderat att vara framför allt i den delen av handeln som inte är dagliga varor, där vi som konsumenter bara tagit emot en påse utan att reflektera över om vi behövt den eller inte.”

Till mångas förvåning är det få kunder som ifrågasätter de nya tillvägagångssätten, detta berättar butikschef, Kappahl, Lena Hasselheim.

”De flesta har mottagit det väldigt positivt. Det känns som vårt ansvar att som ett stort företag gå i bräschen för det här”

Det nya EU-direktivets mål är att minsta antalet plastpåsar per person och år från 200 stycken till 40, till år 2025.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden