Nya vägar till snabblån

Av: Emil Jansson Publicerat: mars 4, 2015

Lån på mycket små summor kallas vanligen för mikrolån, sms-lån eller snabblån. Just ordet snabblån visar på en av de egenskaper som karakteriserar låneformen. Det går snabbt att ansöka om lånet och ansökan har hittills kunnat genomföras via SMS, telefon eller långivarnas webbplatser, men nu har ännu en väg lanserats för snabblånen.

Låneautomater för snabblån

I Ryssland har alldeles nyligen låneautomater börjat installeras i landets huvudstad Moskva. Det är cirka 20 stycken orangefärgade ”bankomater”, eller lånomater kanske vi ska säga, som har placerats ut i olika delar av staden. Idén med automaterna är att låntagarna ska kunna ta lån på upp emot motsvarande cirka 2000 kr direkt vid automaten. Ansökan genomförs direkt på automaten och när sedan ansökan är beviljad kan pengarna tas ut som kontanter. För att kunna ansöka och låna pengar identifierar sig låntagaren med exempelvis ett pass.

Räntan på dessa snabblån är fastställd till 2% per dag vilket ger en effektiv ränta på cirka 700% per år. Det kan låta mycket, men det är givetvis inte tänkt att lånet ska läggas upp på ett år. Den vanligaste återbetalningstiden är i stället upp till två veckor. Den som lånar fullt belopp, det vill säga 2000 kr, kommer alltså att tvingas betala 40 kr i räntekostnader per dag. Om man väntar med att betala tillbaka beloppet till att två veckor har gått blir den totala räntekostnaden för ett lån på 2000 kr alltså 560 kr.

För många ryssar kan de nya låneautomaterna vara den enda vägen att låna pengar. Den finansiella situationen i landet kan nämligen knappast anses vara stabil och bankerna har satt upp ganska snåriga och tuffa krav för långivning till konsumenter.

Bakom denna nya väg att låna ut pengar står miljardären Oleg Boykos och de bolag han har investerat i (såsom 4Finance och SMS Finance). Om dessa automater kommer att bli en ny framgångssaga för Boykos återstår att se, men han uppger att han redan har planer på att även lansera låneautomater i både Polen och Spanien.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden