Nytt år – nya möjligheter för din privatekonomi

Av: Emil Jansson Publicerat: januari 24, 2021

Ett nytt år kan på många sätt bli en nystart. Om du väljer att ta tag i situationen kan det bli ett nytt kapitel för din ekonomi, men var börjar du? Det finns en hel del att titta på – här är våra tips för att göra 2021 till ett riktigt bra ekonomiskt år.

Par vid dator går igenom kvitton

Hur har det gångna året sett ut?

För att kunna ändra på tillvaron är det bra att först och främst titta på hur det har sett ut i det förflutna. Vad är du nöjd och mindre nöjd med under det föregånga året? Vad hade du kunnat göra annorlunda när det kommer till din privatekonomi?

Lista dina lärdomar och se hur du kan göra andra val under 2021. Om du gjort en budget är det bra att titta hur det har gått med den. Har du lyckats följa den? Oavsett utfall är det dags att uppdatera budgeten och göra en ny för kommande året.

Se över ditt sparande

Hur mycket pengar sparade du under 2020? Skulle du vilja öka ditt sparande eller kanske spara mer långsiktigt 2021?

Då är det ett utmärkt läge att se över dina sparmöjligheter. Om du verkligen vill ta steget kan det vara en god idé att sätta upp ett sparande genom autogiro. Då dras beloppet automatiskt varje månad så att du inte behöver tänka på allt roligt, och kortsiktigt, du hade kunnat göra istället för pengarna. Tänk även på att det finns många olika sparformer att välja mellan.

Läs mer: Därför lyckas du inte med ditt sparande

Se över dina aktier/fonder

Äger du idag några aktier och/eller fonder? Då är årsslutet ett utmärkt läge att se över hur det går för dem. När du gör en djupdykning i ditt aktie- och fondsparande kan du upptäcka en hel del. Titta på tillväxten, men glöm inte att också se över din buffert och risknivå. Även om inget har förändrats med din ekonomi kanske du har ändrat på ditt sätt att se på riskerna.

Se över dina lån – är det läge att samla dem?

Många av oss har lån och andra krediter, ofta med onödigt höga kostnader kopplade till dem. Visst, det kan kännas som att långivarna är stenhårda men det kan gå att förhandla om villkoren. Idag finns det också goda möjligheter att jämföra och samla lån online med hjälp av en låneförmedlare. Då kan du samla dina krediter på ett ställe, ofta till en lägre ränta.

Dessutom hjälper tjänsterna dig att jämföra flera långivare kostnadsfritt, med bara en kreditupplysning.

Läs mer: Samla lån hos Lendo – Just nu utan uppläggningsavgift!

Sälj onödiga ägodelar

Det är lätt att samla på sig saker och många gånger gör vi inget annat åt det än att lägga dem på hög eller kasta dem på återvinningsstationen. Men det kan finnas mycket att vinna på att förändra det beteendet. Lägg ut dina gamla prylar i Facebook-grupper eller på Blocket så kan du få in extra pengar, samtidigt som du gör något bra för miljön.

Ta kontroll över dina vardagsutgifter

En budget är ett steg i rätt riktning för att ta kontroll över vardagsutgifterna, men ibland skenar pengarna iväg ändå. Därför är det bra att bli medveten om vad saker kostar i längden. Många onödiga utgifter är små, men kan lätt bli stora i längden.

De där 90 kronorna för jobblunchen eller 40 kronorna för kaffet växer snabbt till större summor. Om du vill få bättre koll på hur mycket som försvinner kan det vara bra att skaffa en app som håller koll. Då får du veta hur stora utgifterna verkligen är.

Totalsumman kan förvåna.

Gör förändringarna till verklighet 2021

När du har läst igenom detta har du säkert fått några idéer, men det gäller också att göra dem till verklighet. Det gör du bäst genom att skriva ner dem och omsätta i konkreta åtgärder. Låt 2021 bli året då du verkligen gör något åt din privatekonomi.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden