Omstartslån

Det är inte ovanligt att man som konsument väljer att delbetala köp, handla på kredit, eller teckna andra typer av lån i vardagen. En del av mångas ekonomi består såväl av studielån som av bolån. Eftersom studielån är ett statligt lån med syftet att göra högre utbildning tillgängligt för alla och eftersom bolån är ett lån med en riktigt god säkerhet skiljer sig de här lånen från andra typer av lån och krediter.

Ett omstartslån är ett alternativ för den låntagare som har många krediter och lån i samband med till exempel köp, kreditkort, snabblån eller andra typer av lån utan säkerhet.

omstartslån

Lån utan säkerhet

Många typer av lån utan säkerhet kommer med en hög effektiv ränta – snabblån och kreditkort i synnerhet. Privatlån, som också är en typ av lån utan säkerhet, tenderar att ha en lägre effektiv ränta än snabblån och kreditkort. Av den anledningen kan ett privatlån vara mer förmånligt än andra typer av lån utan säkerhet.

Ett omstartslån är en låneform som används för att ge den som redan har många lån och krediter en enklare översikt och dessutom ofta en lägre månadskostnad, eftersom omstartslån är ett privatlån.

Det som avses med den här lånetypen är alltså att den som har flera mindre lån kan teckna ett omstartslån för att betala av de befintliga skulderna och därmed samla alla mindre lån på ett och samma ställe, det vill säga i omstartslånet.

omstartslån

Blir det billigare?

För att omstartslånet ska vara förmånligt för dig som låntagare krävs som sagt att du hittar ett erbjudande där den effektiva räntan är lägre än den samlade effektiva räntan för dina nuvarande lån och krediter.

Eftersom det ofta lånas en högre summa pengar för att täcka ett flertal andra krediter kan man få en lägre ränta. I slutändan beror dock lånekostnaderna på hur din kreditvärdighet ser ut som låntagare. Om du har en god ekonomi och har skött tidigare skulder väl finns det incitament för långivaren att lita på din återbetalningsförmåga. Om situationen är tvärtom ökar risken för långivaren, vilket kan leda till sämre villkor.

Ett sätt att förbättra dina chanser att få så goda villkor och så låga kostnader som möjligt är genom att be en medsökande ställa upp på lånet. På så sätt är ni två som har ansvar för att återbetalningen sker på avtalat sätt, vilket också minskar risken för långivaren.

Kärt barn har många namn

Omstartslån kallas oftast för samlingslån, men begreppen omläggningslån och hopbakslån förekommer också. De är alla synonymer och ofta väljer olika långivare att kalla den här låneformen för olika namn. I grund och botten rör det sig dock om ett privatlån som tas upp för att täcka ett antal mindre krediter.

omstartslån

Fördelar och nackdelar

Fördelar

  • Du kan låna högre belopp
  • Du kan få en lägre effektiv ränta
  • Du slipper betala flera långivare varje månad

Nackdelar

  • De som ger omstartslån vill också tjäna pengar – läs villkoren noggrant så att du är medveten om kostnaden
  • Du tar ett lån till fastän du redan har en massa lån

FAQ

Vad är omstartslån?

Ett omstartslån är ett lån som tas för att täcka in mindre lån och krediter. Genom att använda omstartslånet till att betala tillbaka de övriga lånen behöver du bara sköta återbetalningar till en långivare. Du kan även få en lägre effektiv ränta eftersom det ofta rör sig om större summor.

Kan jag söka omstartslån utan medsökande?

Det beror på hur din kreditvärdighet ser ut och på vilken långivare du vänder dig till. Hos till exempel Nstart kan du söka även med skuld hos Kronofogden, men du måste i så fall ha en medsökande.

Kan jag ta ett omstartslån med betalningsanmärkningar?

Det finns ett antal långivare som erbjuder omstartslån till personer med betalningsanmärkningar. Kontrollera varje långivares krav innan du söker. Ett tips är att använda vårt filter för att filtrera fram aktörer som erbjuder omstartslån med betalningsanmärkningar.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden