Privatlån eller spara till kontantinsatsen

Av: Emil Jansson Publicerat: juli 19, 2019

Har du hittat den perfekta bostaden för dig? Ligger den kanske vid en liten sjö i mitten av skogen eller mitt i storstaden där det alltid är liv och myller runt omkring? Oavsett vilken bostad som är din dröm är det väldigt få som har kontanter nog för att köpa en hel bostad. Därför är det nödvändigt med ett bolån. Ett bolån är ett lån som vilket annat som helst men skillnaden att du har din bostad som säkerhet. Detta eftersom värdet på ett sådant lån oftast är högt och banken behöver den säkerheten.

Då banken vill skydda sig lite extra är det normalt att de endast lånar dig 85 % av värdet på din bostad. Detta för att skydda sig mot att den faller i värde.

Vad händer då med resterande 15 % av bostaden. Det beloppet behöver du lägga in själv, något som vardagligt kallas för en kontantinsats. Det finns ett par olika sätt du kan finansiera detta och med både för och nackdelar.

Låna eller spara till handpenning

Spara eller låna

Om du är ung och köper bostad för första gången är chansen att du har ett sparande som räcker till en kontantinsats väldigt liten. Vissa har föräldrar som kan hjälpa till men om så inte är fallet finns det andra alternativ. Om du redan har sparat länge och kan betala hela kontantinsatsen med ditt sparande kan det vara ett perfekt alternativ. Dock är det bäst om du inte använder allt du har sparat ihop.

Det kan hända något förutsägbart och du kan komma att behöva pengarna på ditt sparkonto. Det finns vissa som har investerat sitt sparande i aktier eller fonder och då kan det vara svårt att ta ut dem utan att förlora stort på affären.

Om du dock inte har något sparande eller inte tillräckligt kan ett privatlån vara lösningen för dig. Om du kan betala delar av kontoinsatsen är det positivt då din månadskostnad inte blir lika hög. Jämför gärna olika långivare innan du tar ut ett privatlån. Se till att få den bästa räntan och villkoren som passar dig. Se dessutom till att du kan betala månadskostnaden på både bolånet och ditt privatlån och ta med eventuella räntehöjningar i beräkningarna.

Bästa sättet att hitta den perfekta långivaren är att använda en låneförmedlare som gör jobbet åt dig. Förutom att det är mindre jobb för dig kan denne göra endast en kreditupplysning som sedan kan användas på alla långivare. Allt för att förbättra villkoren för dig.

Oavsett om du betalar allt med ditt sparande eller om du väljer ett privatlån för att investera i din bostad är det viktigt att det finns en budget och att du alltid kan betala i slutet av månaden.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden