Så funkar kommunens budget- och skuldrådgivning

Av: Ylva Gren Publicerat: november 23, 2020

Det finns många i Sverige som kämpar med djup skuldsättning. Nästan 400 000 personer har skulder hos Kronofogden enligt siffror från Konsumentverket. Belåningen växer och drivs på för varje år, bland annat av höga priser på bostadsmarknaden.

Vi svenskar har även en hög skuldsättning i internationella mått mätt. Enligt SCB har vi näst högst skuldsättning per capita i EU. Och skuldsättningen är ett stort problem, såväl för de drabbade individerna som samhället i stort. Många hamnar i långvariga och djupa skulder som kan vara svåra att ta sig ur. Åtminstone på egen hand – men det finns hjälp att söka.

Alla som bor i Sverige kan nämligen få kostnadsfri budget- och skuldrådgivning från sin kommun, något som alla kanske inte känner till. Det är dock värt att ta en titt på om du behöver hjälp med din ekonomi. Här förklarar vi mer kring hur det funkar!

Läs mer: Så får du koll på hela din skuldbild – 3 steg

Kvinna som pratar med en rådgivare

Vad kan du få hjälp med?

Kommunens rådgivning kan hjälpa dig med budgetrådgivning, skuldrådgivning och skuldsanering. Du kan också få hjälp att till exempel tolka låneavtal. I vissa fall kan rådgivaren även hjälpa dig att kommunicera med de företag du är skyldig pengar.

Syftet kan till exempel vara att förhandla fram en mer realistisk avbetalningsplan. Detta kan vara till extra stor hjälp för de med särskilda behov, exempelvis de med funktionsnedsättning eller språksvårigheter. Nedan tittar vi närmare på detta.

Budgetrådgivning

En budget är ett utmärkt sätt att få bättre koll på ekonomin. Hos rådgivaren kan du få hjälp att skapa en budget och att gå igenom din vardagsekonomi med alla inkomster och utgifter. Med budgeten kan du få en bättre balans i vardagsekonomin.

Skuldrådgivning

Hos kommunen kan du också få hjälp med skuldrådgivning. Då skapas en översikt av dina skulder. Sedan försöker ni hitta en hållbar lösning för att betala tillbaka dem. Det kan till exempel handla om att hantera och prioritera skulderna på rätt sätt.

Skuldsanering

Skuldsanering är ett sätt för dig att betala av dina skulder hos Kronofogden en gång för alla. Skuldrådgivaren hjälper dig förstå hur detta fungerar och du kan få hjälp att ansöka om skuldsanering och stöd under hela skuldsaneringsprocessen.

Läs mer: Fler hos Kronofogden – men inte på grund av corona

Förebyggande arbete

Utöver budget- och skuldrådgivning arbetar många kommuner förebyggande. Då handlar det framför allt om att informera. Syftet är att utbilda om privatekonomi för att minska problemen i samhället. Detta sker till exempel i skolor och föreningar.

Hur börjar du med budget- och skuldrådgivning?

Känner du att du behöver hjälp och stöd och vill nyttja möjligheten till rådgivning? Då kan du boka ett möte med en budget- och skuldrådgivare på din stadsdelsförvaltning. Eller besöka dem på deras öppna mottagning. Eftersom rådgivningen är kostnadsfri finns det ingen orsak att inte prova. Det kan också vara bra att känna till att rådgivarna har tystnadsplikt.

Du hittar kontaktuppgifterna till din kommunala budget- och skuldrådgivning här.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden