Så klarar du dig undan en lågkonjunktur – våra bästa tips!

Av: Ylva Gren Publicerat: september 6, 2019

Du har säkert inte missat de nyheter som avlöst varandra den senaste tiden, om att Sveriges ekonomi är på väg att bromsas upp. Många av experterna på marknaden ser tydliga tecken på avmattning inom flera områden. Sverige har under flera år haft en positiv utveckling, men nu kan alltså en lågkonjunktur vara på ingång.

Börja planera för lågkonjunktur redan idag

Förändringen till lågkonjunktur kan gå fortare än du tror. Det är många omvärldsfaktorer som påverkar, men det är också våra egna riskområden som finns i Sverige. Ett vanligt ord för dessa riskområden är ”bubblor”. Ett exempel är bostadsbubblan där olika boendeformer idag är högt värderade. Många har lånat kapital av banken som pant för en högt värderad bostad. Det är marknadsvärdet som i stort avgör värderingen. Finns köpare till bostäderna som kan betala höga priser, är värdet högt. Saknas köparna är det tvärtom.

Vid en lågkonjunktur blir det svårare att låna. Man kan säga att långivare blir mer restriktiva. De som drabbas i denna situation är de hushåll och personer som redan idag har det svårt att gå runt. Det är viktigt att ha reserver i sin ekonomi för att klara svåra ekonomiska situationer. Bäst är att börja planera redan idag för högre kostnader och hur just du ska klara dig.

Klara en lågkonjunktur

Se över dina lånebehov innan lågkonjunkturen

Skapa dig en buffert genom att redan idag titta över din ekonomi och se om du kan sätta av belopp på ett sparkonto. En bra tumregel är att ha minst tre månaders intäkter på ett konto. För många kan beloppet 100 000 kronor passa in. Med detta kapital på ett speciellt konto är du säker under en längre tid.

I fall det är svårt att spara ihop till den buffert som du behöver så kan ett kreditlån vara ett alternativ. Även om det kan kännas lite motigt att låna till detta så finns en tillgång till extra pengar ut ifall att, som är redo att användas. Är väl lågkonjunkturen här vill du inte hamna i situationen att få ett låneavslag. Se över ditt behov redan idag.

En lågkonjunktur är en svårstoppad negativ spiral

När väl bollen börjar rulla blir det en kedjereaktion. Personer som inte klarar amorteringskostnader på lån för bostäder blir tvungna att sänka priserna och sälja. Det skapar en instabil marknad där värdet på bostäder sjunker kraftigt. Företag behöver minska arbetsstyrkan vilket gör att fler blir arbetslösa. Folk har inte längre råd att betala priserna för produkter på marknaden och försäljningen sjunker, vilket leder till att fler företag går i konkurs. När väl spiralen är igång är den svårstoppad. Då gäller det att vara rustad så att du kan klara av en period av tveksamma intäkter när marknaden sviker.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden