Så lång tid tar det att spara ihop till en miljon

Av: Theodor Holmberg Publicerat: augusti 26, 2020

En miljon kronor kan kännas som en väldig massa pengar, men faktum är att det går att spara ihop till. Frågan är bara hur lång tid det tar. Sparande handlar nämligen inte bara om att stoppa lite pengar under madrassen varje månad. Du behöver även hitta en form av sparande som gör att de växer så mycket som möjligt över tid, för att snabbast nå din första miljon.

Vanliga sparkonton har ofta låga räntor som inte ger någon vidare avkastning. Här tittar vi på vad räntorna innebär, samt vad det finns för alternativ. Dessutom får du några praktiska exempel på hur mycket du behöver lägga undan för att nå miljonen.

Leende kvinna som lägger mynt i spargris

Tidshorisont utan ränta

Om du väljer att spara ihop till en miljon helt utan ränta från banken eller någon annan typ av avkastning tar det lång tid. Egentligen förlorar du faktiskt pengar, eftersom inflationen sakta äter upp värdet av dem över tid. Lyckligtvis finns det fler alternativ, och idag är det få som sparar pengar helt utan avkastning. Så lång tid tar det att få ihop en miljon utan ränta:

  • Du sparar 500 kronor i månaden – ungefär 167 år
  • Du sparar 1 000 kronor i månaden – ungefär 83 år
  • Du sparar 2 000 kronor i månaden – ungefär 42 år

Tidshorisont med sparkonto

Även om räntan på sparkonton idag är väldigt låg är det fortfarande att föredra framför att lägga pengarna i madrassen, och då inte få någon ränta alls. Idag har ett sparkonto en ränta på ungefär 1 %, men generellt brukar den ligga runt 3 %.

Så lång tid skulle det ta att spara ihop till en miljon med 3 % i sparränta:

  • Du sparar 500 kronor i månaden – 67 år
  • Du sparar 1 000 kronor i månaden – 46 år
  • Du sparar 2 000 kronor i månaden – 30 år

Tidshorisont med aktiesparande

Börsen har i snitt stigit med cirka 7 % de senaste tio åren. Utifrån den siffran kan vi beräkna ungefär hur många år det skulle att nå en miljon kronor genom ett aktiesparande baserat på index (den genomsnittliga ökningen för hela börsen).

Få ihop en miljon med aktiesparande (baserat på en årlig avkastning på 7%):

  • Du sparar 500 kronor i månaden – 41 år
  • Du sparar 1 000 kronor i månaden – 31 år
  • Du sparar 2 000 kronor i månaden – 22 år

Ser du skillnaden?

Det som verkligen sticker ut när man ställer upp det på det här sättet är skillnaden över tid mellan olika nivåer av avkastning. Med ett aktiesparande kan du till exempel spara ihop till en miljon med 500 kronor i månaden på ungefär samma tid som om du sparade 2 000 kronor i månaden utan ränta. Det är en skillnad på 1 500 kronor i månaden.

Glöm inte ränta på ränta-effekten

När vi räknar på avkastning tänker vi ofta bara på hur de pengar vi har just nu växer över en period, exempelvis några år. Många gånger glömmer vi bort att räkna med ränta på ränta-effekten.

Vad menar vi med det? Jo, om du till exempel placerar dina pengar i indexfonder som ökar 7 % under ett år och fortsätter låta pengarna växa i fonderna, kommer du i fortsättningen även att få avkastning på de nya 7 % du tjänat under året.

Och denna cirkel fortsätter i takt med att du får in mer pengar från ditt sparande. Men för att detta ska göra en ordentlig skillnad för ditt sparande krävs att du sparar pengar på ett sätt som ger dig mer avkastning än madrassen eller sparkontot.

Välj rätt sparform för ditt sparande

Slutsatsen är att formen av sparande är avgörande för hur lång tid det tar att spara ihop till en miljon kronor. Lägg alltså inte allt fokus på hur du ska få loss tillräckligt med pengar till sparandet från din budget – avkastningen är minst lika viktig.

Läs mer: FIRE – Så pensionerar du dig tidigt i livet

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden