Sms-lånets historia – så gick det till

Av: Emil Jansson Publicerat: juni 10, 2022

Antagligen har du redan någon gång hört talas om sms-lån. Trots att företeelsen inte är gammal ur ett historiskt perspektiv vittnar namnet om att den inte är särskilt ny ur teknologisk synvinkel. Här ska vi gå igenom sms-lånets historia från 2006 till idag.

Lansering – låna med mobilen

I begynnelsen var mobiltelefonerna. Sms-lånets historia inleddes på knapptelefonernas tid och fick snabbt ett stort uppsving. Låneformen lanserades 2006, rapporterar DN, och till en början sökte man om lån genom att sms:a långivaren. Långivaren skickade även ett erbjudande på sms och efter att låntagaren hade bekräftat det kunde lånet betalas ut direkt, vilket kunde ske på bara några minuter.

Sms-lånets namn är alltså ingen chock – det handlade från starten om lån som togs via sms. Det gällde alltså lån utan säkerhet som ofta var ganska enkla att få beviljade. Ofta rörde det sig om ganska små lånesummor (ca 500 till några tusenlappar) med korta löptider, ibland bara 30 dagar.

I början av sms-lånets historia marknadsfördes en hel del av dem som räntefria, trots att avgifterna som tillkom innebar att den effektiva räntan – alltså själva lånekostnaden – kunde ligga på flera hundra eller till och med tusentals procent per år.

sms-lånets historia

Sms-lånets historia ur myndigheternas synvinkel

I takt med att sms-lånen växte och fick allt fler låntagare började allt fler betalningsförelägganden att trilla in hos Kronofogden. Ganska snart efter sms-lånens intåg uppmärksammades de av myndigheter och banker som började vidta åtgärder. Bankerna började begränsa kreditbolagens tillgång till deras tjänster och Konsumentverket och Konsumentombudsmannen har drivit flera mål gentemot olika långivare.

Under sms-lånens första år inkom över 1400 betalningsförelägganden till Kronofogden som berodde på just sms-lån. Året därpå, 2007 uppgick den siffran till över 25 000. 2011 kom det enligt Kronofogden in flest betalningsförelägganden – otroliga 125 000 – från sms-långivare. På kort tid blev det tydligt att sms-lån kunde ha en förödande ekonomi för de låntagare som inte hade råd att betala tillbaka dem.

Detta ledde till en lagförändring 2018 som innebar att kostnaderna för högkostnadskrediter begränsades. Sedan dess får räntan för sms-lån som mest uppgå till 40 % och de totala kostnaderna för lånet får inte vara högre än själva lånebeloppet.

sms-lånets historia

Sms-lånets historia blir nutid

I jämförelse med hur villkoren såg ut i början av sms-lånets historia sjönk räntorna rejält efter lagändringen 2018. Däremot tillkommer det fortfarande en hel del avgifter till sms-lån, vilket innebär att de fortfarande är bland de dyrare lånen som man kan söka om.

Idag är sms-lån också lättare att bli beviljad om man har lågt kreditbetyg än många ändra typer av lån. Däremot kräver i princip alla idag att man måste ha en inkomst för att få låna pengar.

Sms-lån, som även kallas för snabblån, sträcker sig ofta från ca 1000 till ca 50 000 kr, ibland mer. Löptiden kan fortfarande vara en månad, men brukar kunna uppgå till ett år eller ibland ännu längre, beroende på lånebeloppet.

Eftersom det rör sig om mindre krediter med korta löptider passar de bäst till plötsliga utgifter som måste återbetalas till exempel innan nästa lön. Om man vill låna till en större utgift, som om man till exempel vill låna till bil, kan ett privatlån passa bättre, beroende på hur dyr bilen är. Om man vill låna till körkort kan däremot ett sms-lån räcka till körlektioner och riskutbildningar.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden