5 steg mot ett utmärkt kreditbetyg

Ylva Gren
december 30, 2019

Kreditbetyget kan beskrivas som ett mått på låntagarens betalningsförmåga och används bland annat av kreditinstitut och banker när de ska bedöma låneansökningar. Någon med bra kreditbetyg kan lätt bli beviljad lån till låg ränta, medan den med mindre bra betyg kan behöva ha en medsökande för att inte få avslag. Ett svagare betyg innebär även en högre ränta.

Vanligast är att långivare använder sig av kreditupplysningsföretaget UC för att få fram den sökandes kreditbetyg. Där lyder betygssystemet – ju lägre siffra desto bättre, och kan vara allt mellan 0,1 och 100,0. Du kan enkelt och kostnadsfritt se ditt betyg i Kreddy-appen. Misströsta inte om du inte skulle vara helt nöjd med vad appen visar. Det finns steg du kan ta!

Steg bättre kreditbetyg

Fem sätt att förbättra kreditbetyget

Det första steget när det kommer till att förbättra sitt kreditbetyg hos UC är att ta reda på vad utgångsläget är. Det gör du enkelt genom att ladda ner appen Kreddy för iOS eller Android och logga in med BankID. Appen är gratis och framtagen i samarbete med UC. Det påverkar inte betyget att kolla upp sin kreditvärdighet i appen och betyget visas i realtid.

Betygsskalan hos UC är:

Utmärkt (0,1)

Mycket bra (0,2 – 0,9)

Bra (1,0 – 4,0)

Mindre bra (4,1 – 25,0)

Svag (25,1 – 100,0)

1. Betala alla räkningar i tid

Betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden är en stor bakomliggande orsak till ett svagt kreditbetyg hos UC. Enligt statistik från Kreddy har 82 procent av alla med kreditbetyget ”svag” (25,1 – 100,0) minst en betalningsanmärkning. Det kan jämföras med de som har toppbetyget ”utmärkt” (0,1) där det endast är 1 procent som har en anmärkning.

Exakt hur stor inverkan det har på ditt betyg beror på antalet betalningsanmärkningar, hur stora belopp det rör sig om och hur nya eller gamla anmärkningarna är. Om du redan har fått anmärkningar är det förstås svårt att trolla bort dem, men det kan vara bra att veta att äldre anmärkningar har mindre påverkan och hålla koll på när de gamla försvinner.

Därtill är det självklart viktigt att hädanefter sköta alla betalningar och åtaganden för att inte få fler anmärkningar. Det här steget är alltså inget som över natt kommer förändra ditt kreditbetyg, men med tiden kan du se siffran i appen sjunka.

LÄS MER: Låna med betalningsanmärkningar

2. Samla flera mindre lån till ett privatlån

Något annat som väger in när betyget tas fram är hur många lån du har hos kreditinstituten. Om du vet med dig att du sitter på många mindre lån kan det därför vara bra att lägga samla dem till ett större privatlån. Det gör du genom att ansöka om ett större lån som täcker alla mindre lån och sedan använda det nya lånet för att lösa alla gamla.

Inte nog med att det har en positiv inverkan på ditt kreditbetyg, en hopslagning av lånen gör också det lättare att inte missa några betalningar. Istället för flera fakturor som ska betalas varje månad behöver du nämligen bara hålla koll på en. Det kan dessutom bli betydligt billigare med ett privatlån istället för flera mindre krediter med hög ränta.

3. Gör dig av med krediter du inte använder

På samma sätt som många mindre lån påverkar kreditbetyget, påverkas det också om du har många kreditkort. Avsluta alla kreditkort du inte använder och spara en som du kan använda vid behov. Det är också viktigt att kontinuerligt betala ner kreditkortsskulderna för att inte försämra kreditbetyget. Fullt utnyttjade krediter är en stor faktor till ett svagt betyg.

4. Minska antalet kreditförfrågningar

Många kreditförfrågningar hos UC försämrar ditt kreditbetyg. Bland de som har betyget ”mindre bra” är det genomsnittliga antalet förfrågningar 3,1 stycken. Det kan jämföras med de i gruppen ”utmärkt” där motsvarande siffra är 0,5 stycken per person. Många nya förfrågningar på kort tid kan innebära att du söker flera lån, vilket är en riskfaktor för långivaren.

Du bör därför undvika att göra det till en vana att köpa på faktura eller teckna olika abonnemang. Varje aktör kommer nämligen göra en kreditupplysning för att avgöra din betalningsförmåga. Dessa ligger sedan kvar i 12 månader, så om du redan har många förfrågningar bör du vänta med att ansöka om lån tills de försvunnit och ditt betyg förbättrats.

5. Stadigare inkomst och livssituation

Kreditbetyget är alltså ett mått på din betalningsförmåga, både i dagsläget och i framtiden. Det är därför mycket bra för betyget att du har en stadig inkomst. Det gör det helt enkelt lättare för dig att betala tillbaka lånet. Betyget tar även hänsyn till hur stor din inkomst är och utvecklingen av dem. Det handlar alltså inte bara om hur den ser ut i dagsläget.

Utöver inkomst, kan en stabil livssituation spela roll för kreditvärdigheten. Att försöka hålla sig en längre tid på samma adress är därför att föredra. Det är inte alltid lätt att råda över varken inkomst eller boendesituation, men om du vill förbättra ditt kreditbetyg bör du försöka skapa en så stabil tillvaro som möjligt för dig själv.

LÄS MER: Lån utan inkomst