Expresskredit

Översikt

Expresskredit är en aktör med en lång historia. Moderbolaget, GF Money Consumer Finance, är ännu äldre och har faktiskt varit verksamt inom konsumentkrediter såsom snabblån i över ett decennium. I långivarens portfölj finns bland annat även långivaren Smspengar.

Hos Expresskredit kan du ansöka om snabblån på allt mellan 1000 – 30 000 kronor. För de minsta beloppen kan du välja 30 dagars löptid medan du för övriga väljer mellan 60 och 90 dagar. Expresskredit tar inte UC och betalningsanmärkningar kan godtas. Långivaren har ett mycket gott renommé bland befintliga kunder, vilket bland annat märks i företagets omdömen på TrustPilot.

Fördelar

Mycket snabb handläggning
Tar inte UC
Mycket goda omdömen från befintliga kunder

Nackdelar

Dyra lån och låg flexibilitet
Inga utbetalningar på helger

Villkor

Expresskredit ställer upp tydliga grundvillkor bland annat vad gäller krav på inkomst. Det är alltid fördelaktigt eftersom det gör att en potentiell låntagare inte behöver chansa med en ansökan. Grundvillkoren är också mycket enkla att uppfylla. De handlar för det första om att du ska vara minst 18 år fyllda och vara medborgare i Sverige. För det andra ska du ha en deklarerad inkomst på minst 50 000 kronor. I övrigt ska du ha en god ekonomi. Detta villkor är givetvis tolkningsbart och att Expresskredit anger detta beror på att man försöker vara flexibel med det belopp som kan beviljas. Om din ekonomi är mindre god kanske du inte kan beviljas det belopp du har ansökt om, men du behöver inte få automatiskt avslag.

Betalningsanmärkningar behöver inte vara ett problem hos Expresskredit. Du får dock inte ha något aktivt betalningsföreläggande. Att notera är att en betalningsanmärkning gör att kravet på inkomst höjs.

Egenskaper och kvalitet

Expresskredit gör skäl för sitt namn med sina smslån. Att skicka in en ansökan går snabbt och det behöver inte ta mer än 15 minuter innan pengarna landar på ditt konto. Hos Expresskredit lånar du mellan 500 – 30 000 kronor med en löptid på mellan 30 – 90 dagar.

Det är lånebeloppets storlek som avgör vilka löptider du kan välja mellan. Lånebeloppet kan anges i multipler om hundralappar så att du kan anpassa lånet mer exakt. För belopp på mellan 500 – 900 kronor är återbetalningstiden alltid 30 dagar. För alla andra belopp väljer du mellan 60 – 90 dagar.

Ansökan kan göras både via telefon (dock inte sms) och på nätet. Sistnämnda är i vår mening det mest naturliga och det enklaste alternativet. I ansökan behöver du inte fylla i mer än en handfull uppgifter om din person, ditt hushåll och din ekonomi. Sedan kan du snabbt och smidigt signera din ansökan med BankID. Du har emellertid också alternativen att skriva under ett fysiskt låneavtal samt att skicka in kopia på ID-handling.

Omedelbart efter inskickad ansökan får du ett preliminärt besked på skärmen. Att beskedet är preliminärt innebär att en handläggare på kundtjänst måste granska och godkänna din ansökan manuellt.

Ett lån hos Expresskredit kan förlängas i det fall du inser att du inte kan betala tillbaka i tid. Emellertid gäller denna möjlighet endast för lån på 30 dagar. Du har tre alternativ, nämligen 8, 15 respektive 30 dagar. För förlängning av lån får du betala en extra avgift.

Så, hur ser chanserna ut att få lån? Enligt våra uppgifter är de ganska goda, förutsatt att du uppfyller de grundläggande villkoren. Om du har en betalningsanmärkning blir nålsögat genast betydligt snävare. Expresskredits siffror för andelen beviljade lån kan överlag sägas vara genomsnittliga.

Utbetalningar

Efter att en handläggare har tittat på och godkänt din ansökan kommer utbetalning att ske omedelbart (under kundtjänstens öppettider). Expresskredit kan göra direktutbetalning till Handelsbanken och Nordea. För andra banker gäller den vanliga bryttiden, det vill säga kl. 13:00. Det innebär att beviljade lån som skickas för utbetalning före kl. 13:00 kommer in på ditt privata konto samma dag. Skulle lånet beviljas efter kl. 13:00 kommer pengarna in på förmiddagen nästa bankdag.

Kundtjänst

Expresskredit kundtjänst har öppet endast på vardagar, detta mellan kl. 08-18. På lördagar och söndagar håller kundtjänst alltid stängt. Det innebär också att du bara kan få lån utbetalda på vardagar.

Telefonnumret till kundtjänst är 018-71 00 03. Om du hellre vill ta kontakt via e-post är adressen info@expresskredit.se. Du har också en livechat-funktion att använda för dina frågor och funderingar.

Innan du meddelar en fråga kan det vara klokt att titta på webbplatsens utmärkta avdelning med frågor och svar. Här finns svar på de flesta vanliga frågeställningar.

Räntor

Vad räntan blir på ett smslån hos Expresskredit avgörs av ditt valda belopp och löptiden för lånet. Ju lägre belopp och ju längre löptid, desto högre blir den relativa räntekostnaden. Överlag är kostnaderna för att låna relativt höga med en effektiv ränta på mellan 349% och 2220%. Avgifter för lånet tillkommer inte, så hela din lånekostnad är avdragsgill i din deklaration (för nästföljande år).

Om du förlänger ditt lån med de alternativ som finns får du en extra kostnad för lånet. I övrigt debiterar Expresskredit givetvis för eventuell försenad betalning, inkassokrav med mera precis som alla andra långivare gör.

Räkneexempel

Det genomsnittliga beloppet för ett smslån är, enligt uppgifter från branschorganisationen SKEF, ungefär 5000 kronor. Om du väljer detta belopp hos Expresskredit kan du välja en återbetalningstid på 30, 60 eller 90 dagar. Väljer du att betala tillbaka inom en månad blir kostnaden 1200 kronor med en effektiv ränta på 1270%. Det är en kostnad som ligger i paritet med snittet för detta belopp och denna löptid. För 60 dagars löptid, vilket innebär två betalningar, blir räntekostnaden 1400 kronor med en effektiv ränta på 662%. För 90 dagars löptid, det vill säga tre betalningstillfällen, blir kostnaden 1600 kronor med en effektiv ränta på 464%.

Sammanfattning

Expresskredit har, liksom precis alla långivare, både fördelar och nackdelar. De stora fördelarna med den här långivaren är att det går mycket smidigt att ansöka och att utbetalningar sker mycket skyndsamt. Om ditt behov av pengar är högst brådskande kan Expresskredit vara ett av de bästa valen just nu.

Nackdelar finns också och den största är att kostnaderna för lånen lätt drar iväg. Det är också bra att komma ihåg att maximal löptid är 90 dagar. Det gör att månadsbetalningarna för större lån blir mycket stora. Behöver du låna ett belopp på upp emot 10 000 kronor kan det vara en idé att i stället titta på aktörer som har årslån, det vill säga lån med tolv månaders löptid eller mer.

Sist men inte minst kan vi nämna att långivaren överlag får mycket fina omdömen på TrustPilot. Det här är en aktör som befintliga kunder uppenbarligen känner stort förtroende för.

Lånapengar.com