Ferratum

Översikt

Ferratum är en av de största spelarna inom konsumentkrediter i Sverige. Sedan ett par år tillbaka är den här aktören även en bank. Genom den rollen kan man bland annat erbjuda bankkonton och betalningsfunktioner.

Som långivare har Ferratum varit ett tryggt och säkert val i över ett decennium. Produkterna har förändrats över tid och idag erbjuder Ferratum både ett klassiskt smslån och ett kreditkonto. Hos Ferratum kan nya kunder låna gratis. Betalningsanmärkningar kan godtas och det är Creditsafe, inte UC, som används för kreditupplysningar.

Fördelar

Nya kunder lånar räntefritt i 30 dagar
Betalningsanmärkningar är OK
Utbetalningar kvällar och helger

Nackdelar

Hög åldersgräns

Villkor

Ferratums grundläggande villkor omfattar både standardkrav och ett krav som är lite tuffare än genomsnittet bland smslåneföretag. Sistnämnda handlar främst om att en ansökan från den som inte är minst 21 år gammal inte kan tas emot. Ferratum är en av mycket få långivare som har en sådan hög åldersgräns.

De övriga villkoren är att du ska vara folkbokförd i Sverige, ha ett svenskt bankkonto, ha en deklarerad inkomst samt vara fri från skulder hos Kronofogden. Det är emellertid fullt möjligt att låna trots betalningsanmärkning.

De flesta långivare som kan godta betalningsanmärkningar sätter gränsen vid en eller två. Hos Ferratum gäller emellertid att antalet får vara upp till sex stycken. Det centrala är att ingen anmärkning får vara nyare än sex månader.

Kreditkontrollen för din ekonomi med tanke på kreditvärdighet och betalningsförmåga görs utifrån en kreditupplysning från Creditsafe. Du får alltså ingen notering i UC:s register när du ansöker om Ferratum snabblån eller kredit.

Egenskaper och kvalitet

Ferratum Bank har två produkter för dig att välja mellan. Den ena är ett kreditkonto med flexibla uttag och flexibel återbetalning (Ferratum Credit). Den andra är ett klassiskt smslån (Ferratum Micro).

För kreditkontot väljer du en kreditlimit på mellan 1000 – 25 000 kronor. Det kostar inget att ansöka och du behöver inte betala någon uppläggningsavgift för beviljad kredit. Ränta börjar ticka först när du gör ditt första uttag.

För snabblånet väljer du ett belopp på mellan 500 – 4000 kronor som du ska betala tillbaka inom 30 dagar. Kostnaden är alltid en fjärdedel av det lånade beloppet.

Du ansöker smidigast genom att specificera ditt lån direkt på webbplatsen för att sedan skicka in din ansökan digitalt. De enda uppgifter du behöver fylla i är egentligen personnummer, för- och efternamn, telefonnummer (mobil), e-post och bankdetaljer. Några särskilda dokument behöver du inte skicka in. Besked om beviljande eller avslag får du via sms inom 10 minuter.

Du ska ha mycket goda möjligheter att kunna betala tillbaka din kredit/ditt lån för att godkännas som låntagare. Om du ändå inte kan betala i tid kan du förlänga ditt lån med 14 eller 30 dagar. Om du förlänger ditt lån debiteras givetvis en extra avgift.

När det gäller beviljandegraden är den mycket hög. Det beror förmodligen i stor utsträckning på den generösa inställningen till betalningsanmärkningar. Dessutom är inkomstkraven inte så betungande.

Utbetalningar

Utbetalningar av lån görs alltid direkt efter beviljande, detta under kundtjänstens öppettider. Eftersom Ferratum har öppet både kvällar och helger kan du också få utbetalningar direkt under dessa mer obekväma tider. Förutsättningen för det är att du har ett personkonto hos Nordea.

I det fall du har ditt konto hos en annan bank, såsom SEB, Swedbank eller Handelsbanken, gäller att du måste få din ansökan beviljad före kl. 13:00 för att få pengarna samma dag. I andra fall får du vänta till nästa bankdag.

Kundtjänst

Kundtjänsten hos Ferratum är öppen varje dag i veckan. Det är inte många konkurrenter som kan erbjuda samma tillgänglighet och den här aktören sticker verkligen ut från mängden. Du kan nå kundtjänst via både live chat på webbplatsen, e-post (kundtjanst@ferratumbank.se) och telefon. Även om Ferratum har kontoret på Malta är det ett svenskt gratisnummer du ringer för att få support via telefon (020-12 30 30).

Öppettiderna för kundtjänst är som följer:

  • Måndag – fredag = kl. 08-21
  • Lördag – söndag = kl. 11-18.

Räntor

Prislistorna för Ferratums två produkter är inte identiska. För Ferratum Micro gäller att du ska betala en fjärdedel av lånebeloppet i ränta över löptiden som alltid är 30 dagar. Lånar du till exempel 3000 kronor kommer du att få en faktura på 3750 kronor med 30 dagars betalningstid. Det motsvarar en effektiv ränta på 1410,33%.

För Ferratum Credit ska du betala 10% av den kvarvarande krediten eller minst 300 kronor per månad. Minsta möjliga återbetalningstid (enligt återbetalningsplan) är fem månader. Givetvis kan du lösa dina krediter när du vill. Månadsräntan är 9,45% och maximal årsränta för Ferratum Credit blir 200%.

Räkneexempel

Om du väljer att ansöka om en kredit på 6000 kronor och betalar tillbaka hela lånet inom 12 månader kommer din kostnad att bli totalt 3686 kronor med en effektiv årsränta på 200%. Du debiteras i övrigt inga uttagsavgifter eller aviavgifter. Betalar du extra eller löser krediten i förtid blir dina kostnader naturligtvis lägre.

Sammanfattning

Det är inte så konstigt att Ferratum är en så populär långivare år efter år. Att skicka in en ansökan kunde inte vara enklare och villkoren för att få en ansökan beviljad är klart generösa. Kanske är de till och med lite väl generösa? Den potentiella låntagare som har upp till maximala sex betalningsanmärkningar borde kanske undvika att ansöka om ett snabblån eller ett kreditkonto.

Ferratum erbjuder två typer av lån. Vilket som en låntagare ska välja beror mycket på vilken flexibilitet som önskas. Om lånebeloppet är av det mindre slaget och lånet utan tvekan kommer att betalas tillbaka inom en månad är det klassiska snabblånet förmodligen det bästa alternativet. Med detta lån vet man exakt vad krediten kommer att kosta. Om det är viktigare med mindre månadsbetalningar är kreditkontot i stället det naturliga valet. Det gäller dock att inte låta krediten löpa månad efter månad eftersom kostnaderna då snabbt blir rejäla.

Sammanfattningsvis är vi av uppfattningen att Ferratum tillhör de främsta aktörerna inom smslån och kreditkonton. Det verkar också som att Ferratums renommé är mycket gott i stugorna runt om i landet. Ferratum får nämligen alltid mycket goda omdömen på bland annat TrustPilot.

Lånapengar.com