Frogtail

Översikt

Frogtail, som ersatte varumärket Folkia i januari 2015, erbjuder snabblån på allt mellan 1000 kronor och 40 000 kronor. Lånebelopp i den lägre delen av intervallet kan betraktas som klassiska snabblån/smslån, medan de större lånen mer har karaktär av traditionella privatlån. Precis som för privatlån använder sig Frogtail också av individuell räntesättning. En god ekonomi ger lägre räntor och därmed lägre kostnader medan en sämre ekonomi givetvis ger det motsatta förhållandet. Läs mer om Frogtail snabblån här i vår genomgång av tjänsten. Vi har också recensioner av systerbolag till Frogtail som Kredit365 och Monetti.

Fördelar

Räntan sätts individuellt
Snabba uttag via Trustly
Betalningsanmärkningar kan vara OK

Nackdelar

Något otydlig webbplats och få frågor och svar
Dyra lån för den som har en sämre ekonomi

Villkor

Frogtail är kanske det låneföretag som har de minst tuffa grundvillkoren. För att din låneansökan ska kunna beaktas är det fyra mycket enkla krav som du ska uppfylla. Det handlar om att du ska vara minst 18 år fyllda, ha en taxerad inkomst, vara folkbokförd i Sverige och sakna skuldsaldo hos Kronofogden.

Som enkelt går att utläsa motsatsvis av kravlistan, kan Frogtail acceptera ansökningar från dem som har en eller flera betalningsanmärkningar. Att det inte finns något krav på lägsta taxerade inkomst är också ett generöst krav.

Att det inte finns något minimikrav på lägsta inkomst innebär dock inte Frogtail inte granskar dina inkomster. Frogtail gör, liksom man är skyldig att göra enligt lag, en grundlig kreditkontroll för att undersöka både kreditvärdighet och betalningsförmåga. Granskningen bygger på information som hämtas via en kreditupplysning från Bisnode.

Egenskaper och kvalitet

Frogtail är ett relativt nytt varumärke som lanserades 2016. Själva tjänsten är emellertid inte ny, snarare tvärtom. Frogtail är ett nytt varumärke från norska Folkefinansgruppen och det ersätter det tidigare varumärket Folkia. Lanseringen av det nya varumärket gjordes för att undvika förväxlingar mellan Folkia och försäkringsbolaget Folksam.

Frogtails erbjudande handlar om ett snabblån på mellan 1000 – 40 000 kronor med en löptid som kan vara som längst tre år. Det är lånets storlek som avgör vilka återbetalningstider som kan komma ifråga. För ett lån på exempelvis 5000 kronor kan du välja en återbetalningstid på mellan 1 – 6 månader.

En ansökan om Frogtail snabblån görs alltid på nätet på långivarens webbplats. Det första steget i ansökningsprocessen är att knappa in mobilnumret. Du får omedelbart en kod via sms och den ska du fylla i på sidan. På en inloggningssida som sedan dyker upp ska du välja din bank (där du har bankkontot till vilket du vill ha utbetalningen) och sedan logga in med hjälp av BankID. Genom denna smarta lösning både validerar du ditt konto och anger utbetalningskonto på en och samma gång. Efter att du har fyllt i några kompletterande uppgifter kan din ansökan hanteras direkt.

Med de mycket generösa grundvillkoren och de relativt generösa kraven på kreditvärdighet och betalningsvilja blir det automatiskt så att en ganska stor andel ansökningar beviljas. Notera dock att det inte är helt ovanligt att Frogtail kan erbjuda ett lånebelopp som är lägre än vad du har ansökt om. Du får givetvis chans att fundera på ett sådant erbjudande innan du uppmanas att signera låneavtalet.

När ansökan behandlas sätts räntesatsen för lånet inte utifrån någon schablon. I stället utgår Frogtail från din personliga situation och sätter en individuell ränta. Det kan vara en stor fördel för den som har en förhållandevis god ekonomi. För den som har en sämre ekonomi kan detta i stället vara en nackdel.

Kundtjänst

Frogtail har en kunnig och vänlig support på plats alla dagar i veckan. Du kan få hjälp via både telefon och e-post mellan kl. 08-18 måndag-fredag och mellan kl. 10-15 på lördagar, söndagar och helgdagar. Det är inte många andra långivare inom snabblån som har så generösa öppettider. Öppettiderna gäller även för handläggning av låneansökningar. Tyvärr kan du dock inte få utbetalning under helgen.

Utbetalning

Eftersom Frogtail använder sig av Trustly för utbetalningar kan utbetalningar ske förhållandevis skyndsamt. Följande är en något grov skiss på när utbetalningar sker.

  • Lånet beviljas en vardag före kl. 13:00 = utbetalning mellan kl. 15-17 samma dag (för Nordea är bryttiden kl. 10:30)
  • Lånet beviljas en vardag efter kl. 13:00 = utbetalning nästa bankdag
  • Lånet beviljas efter kl. 13 en fredag eller på lördag-söndag = utbetalning på måndag

Räntor

Frogtail tillämpar individuell räntesättning för sina snabblån. Det är samma modell som brukar användas för privatlån, men den är verkligen inte lika vanlig för traditionella snabblån. Frogtail utgör alltså ett undantag i den här aspekten.

Räntan för ett beviljat snabblån hos Frogtail kommer att landa på mellan 9,9 – 39%. Att just 39% är taket beror på att Frogtail har anpassat sitt erbjudande efter de nya reglerna i konsumentkreditlagen kring högkostnadskrediter.

Kredittiden kan vara så kort som en månad och så lång som 36 månader. Lånets storlek avgör hur kort/lång återbetalningstid du kan välja. Du kan självklart göra en extra inbetalning när du vill. Om lånet löper på tre månader eller mer delas återbetalningen upp i lika stora delar för respektive månad.

Räkneexempel

Du ansöker om ett lån på 12 000 kronor i 12 månader och erbjuds en årsränta på 15%. Totalkostnad för lånet blir då 13 800 kronor.

Notera att Frogtail tar ut både uppläggningsavgift (för närvarande 350 kr) och aviavgift (15 kr). Den effektiva räntan blir således ganska mycket högre än årsräntan. I det aktuella exemplet blir den effektiva årsräntan 19%.

Sammanfattning

Frogtail är en av de långivare för snabblån i Sverige som har valt att erbjuda både små och stora lån utan säkerhet. Här finns möjlighet att ansöka om såväl klassiska snabblån för akutsituationer som större lån för exempelvis handpenning på en bil. Bredden i erbjudandet är en styrka med den här aktören.

En annan speciell egenskap är att räntesättningen för alla lån är individuell. Handläggarna använder alltså inte några standardiserade kreditmallar, utan låntagarens kreditvärdighet och betalningsförmåga är av största vikt. Det är en fördel för den som har en god ekonomi. Med stor sannolikhet är det dock en nackdel för den som har en mindre robust ekonomi. Den som har en betalningsanmärkning kan i princip räkna med att få sämsta möjliga ränta.

Att det går riktigt snabbt att få utbetalningar är en styrka. Utbetalningar samma dag är det inte alla långivare som mäktar med, men Frogtail kan alltså erbjuda detta.

Lånapengar.com