Lånbutiken

Översikt

Lånbutiken är en populär långivare som kan erbjuda både ett traditionellt smslån och ett kreditkonto. Maxbeloppen är rejält tilltagna och med ett snabblån kan du låna upp till hela 12 000 kronor med 90 dagars löptid. Kundtjänst har öppet alla dagar i veckan och möjlighet till direktöverföring finns.

Lånbutiken är ett varumärke från bolaget Risicum Capital AB som också driver just varumärket Risicum. Lånbutiken är relativt nytt som varumärke, men man har redan tagit stora marknadsandelar. Här i vår recension finner du all information du behöver om långivarens snabblån och brukslån.

Fördelar

Utbetalningar även kvällar och helger
Räntefri första månad för brukslånet
Mycket informativ webbplats

Nackdelar

Godtar inte betalningsanmärkningar

Villkor

Lånbutikens krav för att en ansökan från dig ska kunna handläggas är följande.

  • Du ska vara minst 20 år gammal
  • Du ska varit folkbokförd i Sverige de senaste två åren
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.

Dessa är de absoluta grundkraven. I tillägg kommer givetvis att du ska ha någon form av inkomst. Tyvärr anges emellertid inte hur stor den ska vara, vilket gör att en ansökan blir lite av en chansning för dig som har en mycket låg inkomst.

Dessutom måste du kunna legitimera dig digitalt. Enklast är om du använder BankID, men du kan också verifiera din identitet genom sms till ett mobilabonnemang registrerat i ditt namn.

Kreditupplysningen som ligger till grund för kontrollen av kreditvärdighet och betalningsförmåga hämtas från Bisnode Kredit. Om du ansöker om Lånbutiken snabblån får du alltså ingen registrering i UC:s databas.

Egenskaper och kvalitet

Lånbutiken har två typer av lån, nämligen ett vanligt snabblån och ett brukslån. Sistnämnda fungerar populärt förklarat som ett kreditkort utan själva kortet.

För snabblånet är lägsta belopp 500 kronor medan maxbeloppet är 12 000 kronor. Lån på upp till 5000 kronor ska betalas tillbaka med två månadsbetalningar. För belopp på mellan 6000 – 10 000 kronor väljer du själv mellan 61 respektive 90 dagars löptid. Belopp på 11 000 kronor och 12 000 kronor ska betalas tillbaka över tre månader.

För brukslånet kan nya kunder ansöka om en kreditgräns på upp till 10 000 kronor. Återkommande kunder kan höja kreditgränsen upp till 20 000 kronor. Med ett brukslån får du en flexibel återbetalning med ett lägsta belopp att betala varje månad. Beloppet är 10% av det uttagna beloppet, eller minst 500 kronor. Den första månaden är räntefri!

Det är givetvis så att Lånbutiken nekar ett antal ansökningar. Enligt långivaren själv gäller dock att det är stor sannolikhet att lånet beviljas om du klarar de grundläggande kraven. Vi har inga exakta uppgifter kring andelen beviljade lån.

Så ansöker du om Lånbutiken snabblån

Hos Lånbutiken kan du bara ansöka via ett formulär på webbplatsen. Det är inte särskilt många uppgifter handläggarna behöver för att kunna titta på din ansökan.

Du börjar med att fylla i personnummer, e-postadress, mobilnummer och dina bankuppgifter. Sedan ska du godkänna din ansökan och legitimera dig. Du får ett preliminärt svar direkt. Notera bara att Lånbutiken har som praxis att kontakta nya kunder personligen i samband med den första låneansökan.

När du har blivit beviljad ett lån får du möjlighet att logga in på dina egna sidor på sajten. Här kan du administrera dina engagemang. Det är också här som du gör uttag från ditt kreditkonto.

Utbetalningar

Lånbutiken har transaktionskonton hos både Handelsbanken och Nordea. Innebörden av det är att överföringar till privatkonton i dessa banker kan göras inom 15 minuter från beviljat lån (beviljat uttag om det gäller brukslånet). Detta gäller även kvällar och helger.

Om du inte har konto hos Nordea eller Handelsbanken får du vänta längre på dina pengar. Ett lån som beviljas före kl. 13:00 kan normalt komma in på ditt konto samma dag. Om klockslaget för beviljande är senare än så dröjer det till nästa bankdag innan du får tillgång till pengarna.

Kundtjänst

Lånbutiken har mycket generösa öppettider. Förmodligen är denna långivare den som har den absolut bästa tillgängligheten av alla aktörer på den svenska marknaden. En extra fördel kan vara att kundtjänst inte bara finns på svenska utan också på finska och engelska.

Öppettiderna är som följer:
Måndag – fredag: 07 – 21
Lördag: 09 – 17
Söndag: 11 – 17

Låneansökningar kan handläggas under alla timmar som kundtjänsten är öppen. Det innebär att du, om du kan få en direktöverföring, kan ansöka om, bli beviljad och få ett lån utbetalt även kvällar och helger.

Kontaktvägarna som finns att använda är telefon (08-1244 9690) och e-post (info@lanbutiken.se). Av någon anledning har Lånbutiken ingen chattfunktion på webbplatsen.

Räntor

Räntan på ett snabblån hos Lånbutiken är (indikativt) 140% i årsränta nominellt. Den effektiva räntan blir betydligt högre än så eftersom du debiteras en uppläggningsavgift på 400 kronor.

För lånebelopp som överstiger 5000 kronor kan du välja mellan flera löptider, och ju längre löptid desto större blir givetvis den totala lånekostnaden. Månad två och eventuellt månad tre blir emellertid relativt billigare än den första månaden.

Räntan på ett brukslån är nominellt maximalt 79%. Med brukslånet får du, om du betalar enligt plan, en betydligt lägre lånekostnad. Notera att du inte betalar någon ränta på brukslånet innan du har gjort ditt första uttag. För brukslånet är hela lånekostnaden avdragsgill i deklarationen.

Räkneexempel

Om du ansöker om ett snabblån på 7000 kronor kan du välja mellan 61 respektive 90 dagars återbetalningstid. Väljer du 61 dagar blir din lånekostnad totalt 1676 kronor och du ska betala 4338 kronor per månad. Väljer du 90 dagar blir din månadsbetalning 3031 kronor och kostnaden blir 2093 kronor.

Om du i stället väljer brukslån på samma belopp gäller att du ska betala tillbaka minst 700 kronor per månad. Gör du det blir den nominella räntan 79% och den effektiva årsräntan 117,21%. Betalar du av snabbare blir lånekostnaden lägre.

Sammanfattning

Lånbutikens erbjudande är både enkelt att förstå och relativt förmånligt. Att kunna låna upp till 10 000 kronor alternativt 12 000 kronor med en månad räntefritt och med utbetalningar även kvällar och helger är klart fördelaktigt. Samtidigt ställer Lånbutiken lite större krav på låntagarna än vad de flesta andra aktörer gör.

Det är en intressant utveckling som sker inom snabblån när det gäller att långivarna inte bara erbjuder klassiska snabblån utan också kreditkonton. Ganska ofta blir skillnaderna mellan lånen dock ganska små varför det är svårt att se nyttan i att välja kreditkonto i stället för snabblån. Hos Lånbutiken är skillnaderna dock tydliga och om du kan välja rekommenderar vi det så kallade brukslånet.

Lånapengar.com