Nanoflex

Översikt

Nanoflex tillhör den skara långivare inom konsumentkrediter som fortsätter att erbjuda klassiska smslån. Här finns ingen kontokredit att ansöka om och lånebeloppen är relativt små. Affärsidén är att med en god service erbjuda traditionella snabblån med korta löptider. Här lånar du mellan 1000 – 10 000 kronor med löptider på mellan 61 – 90 dagar. Nanoflex tar inte UC för kreditinformationen men betalningsanmärkningar kan inte accepteras.

Nanoflex drivs av bolaget Na No Invest & Finans AB. Denna aktör har också varumärket Nanokredit i sin portfölj. Nanokredit är det bättre valet om du söker en mer flexibel kredit på större belopp.

Fördelar

Snabba lån med god service
Ingen UC

Nackdelar

Inte så stor flexibilitet
Utbetalningar endast på vardagar

Villkor

Nanoflex kan erbjuda lån endast till dem som klarar de grundläggande villkoren. Kraven är något mer stränga än vad som gäller hos många andra långivare med liknande erbjudanden.

Det första kravet är att du ska vara minst 20 år gammal. Du får samtidigt inte vara äldre än 70 år. Ett annat villkor att uppfylla är att du ska ha varit folkbokförd inom landets gränser de senaste två åren. Du får inte ha några betalningsanmärkningar och du ska dessutom ha en årsinkomst (taxerad) på minst 50 000 kronor.

För att kontrollera bland annat årsinkomst och eventuell förekomst av betalningsanmärkningar gör Nanoflex en kreditupplysning från Bisnode Kredit. En låneansökan hos Nanoflex ger alltså ingen som helst registrering i UC:s information om dig.

Egenskaper och kvalitet

Nanoflex erbjudande är ett ganska typiskt smslån på mindre belopp och relativt korta löptider. Du lånar mellan 1000 – 10 000 kronor med en löptid på mellan 61 – 90 dagar. För de minsta beloppen kan du emellertid bara välja 61 dagars löptid. Varför just 61 dagar? Det har att göra med nya regler kring smslån samt riktlinjer för annonsering hos bland annat Google.

Om du väljer ett belopp på upp till och med 4000 kronor betalar du alltid tillbaka över två månader. För belopp mellan 5000 – 7000 kronor väljer du själv mellan de två alternativen. Belopp på mellan 8000 – 10 000 ska återbetalas över tre månader.

Nanoflex ligger strax under genomsnittet när det gäller beviljade lån. Det kan bero på att betalningsanmärkningar inte kan godtas. Det synes också vara så att kravet på minst 50 000 kronor i årsinkomst bara är en del av beslutsunderlaget när Nanoflex granskar betalningsförmåga.

Så här ansöker du och får lån utbetalt

Det är två steg du ska gå igenom för att skicka in en ansökan. Det första steget kan du ta direkt på förstasidan. Här ska du välja lånesumma och eventuellt önskat antal dagar för lånet. Nedanför reglagen för alternativen ser du konkreta uppgifter kring ditt önskade lån.

När du är klar med att komponera ditt lån ska du fylla i ditt personnummer. På en andra sida fyller du sedan i ett antal uppgifter om bland annat inkomster och utgifter. Du kan sedan identifiera dig och signera din ansökan med e-legitimation såsom BankID. Det finns emellertid också en möjlighet till identifiering via ett telefonsamtal.

Som befintlig kund hos Nanoflex har du möjlighet att logga in på egna sidor på sajten. Här kan du till exempel se din senaste faktura.

Utbetalningar

När du har blivit beviljad ditt smslån hos Nanoflex sker utbetalning tämligen omgående. Vid vilken exakt tidpunkt som dina pengar kommer in på kontot avgörs till en del av vilken bank du har, men följande gäller som grundprinciper.

  • Beviljat lån före kl. 14:00 = Pengarna på kontot senast kl. 17:00.
  • Beviljat lån efter kl. 14:00 = Pengarna på kontot senast nästa bankdag vid kl. 12:00.

Vi hittar inga uppgifter kring om huruvida snabbare direktöverföringar kan göras till en eller flera banker eller inte.

Kundtjänst

Nanoflex handlägger låneansökningar mellan kl. 08 – 17 måndag till fredag. Dessa är också de ordinarie öppettiderna för kundtjänst om du behöver ställa någon fråga eller har någon fundering. Om du ansöker om snabblån utanför öppettiderna behandlas din ansökan när kundtjänst åter är på plats nästa vardag.

Nanoflex har tyvärr ingen chattfunktion att erbjuda. Du får i stället ta kontakt via ett e-postformulär på webbplatsen eller per telefon (08-400 211 23).

Räntor

Hos Nanoflex har varje enskild lånekonstruktion en fast ränta. Om lånet till exempel är på 5000 kronor och löper över 61 dagar blir räntekostnaden 1320 kronor. Hela lånekostnaden är ränta. Det tillkommer alltså inga andra avgifter. Att kostnaden utgörs av ränta innebär att du får maximal nytta av den skattereduktion på 30% som gäller för lån. Uppgifterna om vad du har betalat skickar Nanoflex automatiskt till Skatteverket så att de kommer förtryckta på din deklaration.

Prismässigt kan Nanoflex sägas ligga ungefär på genomsnittet bland aktörer med likartade produkter. En liten fördel är att du här har minst 61 dagars kredittid totalt. I förhållande till många konkurrenter betalar du inte särskilt mycket extra för att få 30 dagars extra kredittid jämfört med 30 dagar.

Räkneexempel

Om du lånar 5000 kronor på 61 dagar kommer du, oavsett hur din kreditvärdighet och betalningsförmåga ser ut, att få betala 1320 kronor i lånekostnader. Du betalar tillbaka via två fakturor à 3160 kronor styck. Den effektiva räntan för detta lån blir 540,40%.

Väljer du 90 dagars betalningstid ska du betala tillbaka via tre fakturor på 2232 kronor styck och får en total lånekostnad på 1696 kronor med en effektiv ränta på 503,30%.

Sammanfattning

Nanoflex erbjuder onekligen enkla och snabba lån. Det tar inte mer än någon minut att skicka in ansökan och beskedet får du direkt på skärmen. Hela affärsidén är att erbjuda snabba lån, precis enligt mallen för klassiska lån av den här typen.

Du har en ganska stor bredd mellan lägsta respektive högsta belopp, och det är bra att alla som godkänns som låntagare har samma belopp att välja mellan. Reglerna kring återbetalning är enkla och kundtjänsten räknas som en av de mest tillmötesgående.

Prisbilden kan man emellertid ha synpunkter på, särskilt om man tar med det faktum att betalningsanmärkningar inte kan godtas. Vi hade gärna sett lite lägre priser överlag utifrån att Nanoflex kräver mer när det gäller kreditvärdighet.

Som sagt kan ”systervarumärket” Nanokredit vara ett alternativ. Detta gäller kanske framför allt om du vill kunna betala tillbaka ditt lån över längre tid. Även om du för ett lån på upp emot 10 000 kronor kan betala tillbaka över tre månader blir månadskostnaden ganska rejäl hos Nanoflex. Hos Nanokredit kan du i stället låna exempelvis 11 000 kronor eller 12 000 kronor och betala tillbaka över 12 månader.

Lånapengar.com