Nanokredit

Översikt

Nanokredit tillhör de långivare som har varit verksamma som längst med en historia som startar redan 2008. Nanokredit samt dess systervarumärke Nanoflex drivs av Na No Invest & Finans AB och har genom åren har varit trygga val för dem som vill låna anonymt. Med Bisnode som leverantör av kreditinformation och faktura per e-post säkras en hög grad av anonymitet för dig som låntagare.

Hos Nanokredit har du idag möjlighet att låna mellan 2000 kronor och 25 000 kr. De mindre beloppen betalar du tillbaka på mella 3 – 9 mån. De större beloppen, som egentligen mer fungerar som privatlån, ska i stället betalas tillbaka över ett eller två år.

Fördelar

  • Anonyma lån med e-postfaktura och kreditupplysning från Bisnode
  • Välj mellan smslån och årslån
  • Skatteavdrag på hela lånekostnaden

Nackdelar

  • Accepterar inte betalningsanmärkningar

Villkor

Nanokredit har två stycken sinsemellan nästan helt olika produkter för dig som behöver låna. Det ena alternativet är ett mer typiskt snabblån på mindre belopp medan det andra är ett erbjudande som mer fungerar som ett privatlån på lite större belopp. Det finns några skillnader i villkoren för de olika lånetyperna. För båda lånetyper gäller dock att du inte får ha någon betalningsanmärkning. Det är ett absolut krav.

För snabblånet ska du vara mellan 20 – 70 år och vara svensk medborgare. Du ska också ha en årsinkomst (taxerad) på minst 50 000 kronor och du får inte ha några betalningsanmärkningar.

För årslånet får du inte vara äldre än 65 år. Du ska även ha en fast inkomst på minst 12 500 kronor per månad (före skatt) som kommer från någon form av anställning, egenföretagande eller pensionsutbetalningar.

Det räcker naturligtvis inte med att du klarar ovan grundvillkor. Du ska även klara Nanokredits kreditkontroll. För denna använder sig långivaren av uppgifter från Bisnode. Detta gör att någon registrering inte görs i din kreditinformation hos UC.

Egenskaper och kvalitet

Nanokredits snabblån är en kredit på mellan 2000 – 25 000 kronor med en återbetalningstid på 3 – 9 mån. Långivarens årslån är en kredit på mellan 11 000 – 20 000 kronor som betalas tillbaka på ett eller två år. För sistnämnda är det beloppet som avgör hur lång återbetalningstiden blir. Lån på 11 000 – 14 000 kronor ska betalas tillbaka på ett år medan övriga belopp ska betalas tillbaka på två år.

Ansökan görs enklast på nätet med signering med BankID. Du kan också använda dig av alternativa metoder för legitimering, såsom inskickande av kopia av ID-handling. Det första steget är att välja lånesumma och (eventuellt) låneperiod. När du laborerar med ditt lån ser du precis hur det kommer att läggas upp och vad det kommer att kosta.

Det andra steget är att ange personnummer, månadsinkomst före skatt samt kontaktuppgifter. Det är faktiskt de enda uppgifter som inledningsvis krävs för att du ska kunna skicka in en ansökan. Du får sedan komplettera med uppgifter om bank och kontonummer.

Hur chanserna att bli beviljad lån ser ut är ganska oklart. Tydligt är att det tidigare var svårt att bli beviljad lån om inte kraven helt uppenbart överträffades. Idag är det fler som blir beviljade lån än tidigare. Mycket av det kan nog bero på att Nanokredit har gjort en del justeringar i sin automatiska kreditkontroll.

När du har ett låneavtal på plats hos Nanokredit har du tillgång till egna sidor på sajten. Här kan du logga in och se dina aktuella engagemang. Det är en service som fler och fler långivare erbjuder och det är naturligt. Med egna sidor blir det smidigare att hålla koll på fakturabelopp och förfallodatum.

Utbetalningar

Utbetalningar av både smslån och årslån görs löpande under kundtjänstens öppettider. Om du ansöker om ett lån och får det beviljat före kl. 14:00 får du normalt din utbetalning på kontot samma dag, detta oavsett bank.

Skulle du ha ditt personkonto hos Nordea kan du se fram emot ännu snabbare utbetalningar. Nanokredit har nämligen möjlighet att göra direktbetalningar till Nordea. Enligt webbplatsen ska direktbetalningen inte ta mer än två timmar.

Kundtjänst

Nanokredit handlägger låneansökningar och svarar på frågor varje vardag mellan kl. 08 – 17. På kvällar och helger håller supporten emellertid helt stängt. Att handläggning av ansökningar inte kan ske på mer obekväm tid är en nackdel med den här långivaren.

För kontakt med kundtjänst använder du dig av en live chat-funktion på webbplatsen, e-post (info@nanokredit.se) eller telefon (08-590 757 00). Du kan med fördel titta på avdelningen för vanliga frågor och svar innan du skickar iväg ett meddelande. Här finns nämligen diverse matnyttig information.

Räntor

När du betalar av på ett smslån eller årslån hos Nanokredit betalar du endast ränta. Uppläggningsavgift tillkommer alltså inte, inte heller aviavgifter. Att du betalar endast ränta innebär att hela din lånekostnad är avdragsgill i deklarationen. Denna effekt får du emellertid året efter dina betalningar.

Räntan för ditt lån är rörlig men inte individuell. Alla låntagare får alltså samma ränta. Den effektiva räntan blir mellan 159 – 1231% över lånets löptid.

Räkneexempel

Om du lånar 5000 kronor har du två löptider att välja mellan, nämligen 61 dagar och 90 dagar.
Med två återbetalningar får du betala 1200 kronor i ränta med en effektiv ränta på 449%. Med tre månadsbetalningar blir kostnaden totalt 1645 kronor till en effektiv årsränta på 475%.

För årslånen blir räntekostnaderna automatiskt större totalt sett. Den effektiva räntan blir emellertid klart lägre. Ett lån på exempelvis 15 000 kronor kommer att kosta 19 896 kr, vilket är ett pris som är svårt att motivera. Var noga med att räkna på ditt lån innan du skickar in din ansökan.

Sammanfattning

Med två vitt skilda låneerbjudanden kan Nanokredit vara ett alternativ både för dem som behöver ett snabbt tillskott på ett mindre belopp och de som behöver lite större lån. Det är en klar fördel med den här långivaren. Samtidigt kan man fråga sig varför Nanokredit inte erbjuder lån med exempelvis sex månaders löptid. Det är en väldig skillnad mellan att betala tillbaka 10 000 kronor på tre månader och att återbetala 11 000 kronor på tolv månader.

Att grundvillkoren är mycket tydliga är en stor fördel. Det minskar nämligen risken att man så att säga fastnar på det första steget. I det fall grundvillkoren uppfylls och det inte finns något specifikt i kreditvärdigheten som handläggaren kan se som mycket negativt ska chanserna vara goda att kunna beviljas lån.

Lånapengar.com