Risicum

Översikt

Risicum är en rutinerad långivare inom konsumentkrediter som har erbjudit snabba lån sedan 2005. Här kan du som behöver pengar snabbt låna mellan 1000 – 12 000 kronor med sms-lån och mellan 1000 – 20 000 kronor med kreditlån. Med kreditlånet får du en större flexibilitet och kan även få en lägre kostnad för lånet. Nya kunder erbjuds också att låna 30 dagar utan ränta med kreditlånet. Detta erbjudande finns inte för det traditionella snabblånet.

Hos Risicum kan du låna utan UC. Det ska dock noteras att betalningsanmärkningar inte godtas. För att du ska kunna ansöka om lån krävs att du är minst 18 år fyllda (snabblånet) eller 20 år (kreditlånet). Du kan läsa mer om Risicums erbjudande i vår recension här nedan.

Fördelar

Räntefritt kreditlån i 30 dagar för nya kunder
Kundtjänsten är öppen alla dagar
Utbetalning även på helgen

Nackdelar

Risicums sms-lån är förhållandevis dyrt

Villkor

Hos Risicum har du som sagt två alternativ att välja mellan, nämligen ett traditionellt sms-lån och ett mer flexibelt kreditlån. Villkoren för de olika alternativen skiljer sig något.

För att kunna beviljas ett sms-lån hos Risicum krävs att den sökande är minst 18 år gammal, inte har några betalningsanmärkningar och har varit folkbokförd inom Sveriges gränser de senaste två åren.

Motsvarande grundvillkor för kreditlånet är något tuffare. Lägsta ålder är 20 år och dessutom får den sökande inte vara äldre än 70 år. Dessutom ställer Risicum högre krav på kreditvärdighet. För båda typer av lån gäller att den sökande ska kunna legitimera sig med BankID.

Kreditvärdigheten granskas via dels de uppgifter den sökande själv lämnar, dels information som inhämtas genom en kreditupplysning. Denna hämtas från Bisnode, inte från UC, vilket är en fördel för den som inte vill att kreditförfrågningar ska synas i UC:s information.

Egenskaper och kvalitet

Risicum erbjuder ett traditionellt smslån på mellan 1000 – 12 000 kronor med en återbetalningstid på antingen 61 dagar eller 90 dagar. För lån på upp till 6000 kronor blir återbetalningstiden alltid 61 dagar. För lån som överstiger 6000 kronor väljer du själv mellan de två löptiderna.

För en mer flexibel kredit kan du som behöver låna teckna dig för Risicum kreditlån. Det kan liknas vid hur ett kreditkort fungerar. Du ansöker om ett kreditutrymme och sedan gör du uttag när du vill. Du kan ansöka om ett kreditutrymme på mellan 1000 – 20 000 kronor. Återbetalningstiden är flexibel eftersom du kan välja att delbetala med 10%, eller minst 500 kr, per månad.

Kreditlånet kan fungera som en buffert som du kan ta till när du vill. Om behovet av att få loss extra pengar uppkommer går du bara in på dina sidor på sajten och begär ett uttag. Du betalar naturligtvis inget förrän du gör ditt första uttag. För ditt första uttag gäller också att krediten är räntefri i 30 dagar. Se villkor och regler för detta erbjudande på webbplatsen.

Ansökan görs på Risicums webbplats. Du väljer först vilken kreditprodukt du vill ansöka om för att sedan ange de obligatoriska personuppgifterna. Signering av ansökan och signering av låneavtal sker digitalt via BankID eller Instantor.

Som kund hos Risicum har du tillgång till egna sidor på sajten. Du kan logga in på dessa såväl med personnummer och PIN-kod som med BankID. På dina egna sidor kan du administrera ditt kreditkonto, se dina fakturor, och så vidare. Det är här du gör uttag om du väljer produkten kreditlån.

Risicum har genom åren alltid legat i topp när det gäller andelen godkända ansökningar. Det har förmodligen mycket att göra med att man inte godtar betalningsanmärkningar, vilket gör att de sökanden som har en eller flera betalningsanmärkningar avstår från att ansöka.

Utbetalningar

Utbetalningar sker alltid inom en bankdag från beviljat lån. Många gånger kan det dock gå snabbare än så att få lånet utbetalt. Risicum har konton i både Handelsbanken och Nordea och kan därför betala ut lån till konton i dessa banker även lördagar och söndagar. I övrigt gäller den vanliga ”brytpunkten”, det vill säga kl. 13:00 på vardagar.

Kundtjänst

Risicum är förmodligen den långivare som har de mest generösa öppettiderna. Du kan nå kundtjänst via telefon och e-post varje dag i veckan och även på kvällar på vardagar. Öppettiderna är som följer nedan. Vi ska också nämna att det finns förhållandevis mycket information på webbplatsen. Du finner förmodligen svar på de flesta frågor du kan ha genom en snabb genomgång av sajten.

  • Måndag – fredag: kl. 07-21
  • Lördag: kl. 09-17
  • Söndag: kl. 11-17

Räntor

Hos Risicum får alla låntagare samma ränta. Storleken på räntan avgörs av typ av lån (sms-lån eller kreditlån) samt återbetalningstiden. Uppläggningsavgift på 400 kronor tillkommer, vilket gör att den effektiva räntan blir betydligt högre än den nominella, detta särskilt på mindre sms-lån.

För sms-lån blir den nominella räntan mellan 60 – 140%. Den effektiva räntan blir mellan 328 – 2265%. För Risicum kreditlån är den nominella räntan alltid 79% och den effektiva räntan alltid 117%. Som du ser är räntesatserna för kreditlånet betydligt mer förmånliga.

Räkneexempel

Om du väljer att ta ett sms-lån på 5000 kronor med en löptid på 61 dagar blir din kostnad för lånet totalt 1312 kr, varav 912 kronor i ränta och 400 kronor i uppläggningsavgift. Du ska betala totalt 3156 kronor per månad i två månader.

Väljer du i stället att låna 5000 kronor med Risicum kreditlån i 61 dagar blir din kostnad totalt 672 kronor i ränta om hela beloppet betalas tillbaka i rätt tid. Om du betalar tillbaka med månadsvisa delbetalningar blir totalkostnaden givetvis större. Trots det är kreditlånet i de flesta fall det klart billigaste alternativet.

Sammanfattning

Risicum är en av de långivare som har varit med längst. Det går faktiskt att påstå att den här långivaren är en av de som i hög grad har drivit utvecklingen inom sms-lån och kreditlån i Sverige. Idag är Risicum en av de största aktörerna inom konsumentkrediter och en som många vänder sig till om behovet att låna uppstår. Risicums långa historia och långivarens stora fokus på kundtjänst är två viktiga faktorer att nämna i sammanhanget.

Risicums två produkter, sms-lån och kreditlån, är sinsemellan mycket olika. Sms-lånet är ett traditionellt och ganska stelt och dyrt lån, medan kreditlånet kostar betydligt mindre och är mycket mer flexibelt. Om du uppfyller villkoren för att bli beviljad Risicums kreditlån bör du absolut välja detta framför sms-lånet.

Lånapengar.com