Smspengar

Kort om Smspengar

Smspengar är en av de långivare som har funnits längst på den svenska marknaden för smslån. Företaget grundades redan år 2007 och över 150 000 svenskar har fått lån beviljade sedan starten. Dessa lån har kunnat hjälpa dem med oväntade utgifter och kostnader som uppstått.

Smspengar är en mycket populär aktör på marknaden för smslån. De erbjuder snabba utbetalningar och en god service till sina kunder. Snittbetyget hos TrustPilot för Smspengar är hela 9,1/10 med över 750 recensioner vilket skvallrar om vilken bra tjänst de erbjuder.

Lånekostnaderna följer branschens standard och är inte oroväckande höga. Lånekostnaden ligger mellan 45 – 3 000 kr beroende på hur hög summa man lånar. Smspengar har sitt fokus på att deras kunder ska känna sig trygga och säkra och har tillstånd av finansinspektionen att erbjuda lånetjänster. De följer dessutom konsumentverkets riktlinjer för god kreditgivningssed.

Du kan läsa om Smspengars erbjudande, hur du enkelt ansöker, vad lånen kostar och mycket mer i denna recension om företaget.

Fördelar

 • Direktbetalning till Nordea och Danske Bank
 • Enkelt att ansöka via nätet eller telefon
 • Nya kunder får ränterabatt

Nackdelar

 • Mindre flexibla löptider

Ansöka om lån

Smspengar erbjuder enkla och flexibla lån upp till 30 000 konor och deras fokus ligger på att låneprocessen ska vara så enkel och smidig som möjligt för deras kunder. De lägger stor vikt vid att kunna ge ett svarsbesked så fort som möjligt och direkt efter ansökan kommer ett preliminärt besked. Det slutgiltiga beskedet kommer inom ca 30 minuter, så snart en handläggare har kontrollerat ansökan.

Att ansöka om ett lån hos Smspengar går snabbt och det absolut enklaste sättet att ansöka på är genom att fylla i ansökningsformuläret på deras hemsida. Ansökan är kostnadsfri och går på ett par minuter. Om man inte kan ansöka online kan man även ansöka genom att ha telefonkontakt med en av Smspengars handläggare. I sin ansökan får man specificera hur mycket man önskar låna och sina uppgifter.

När man har skickat in sin ansökan så måste man identifiera sig och detta gör man enklast via ett BankID. Skulle man inte ha ett BankID kan man även sända in sina id-uppifter via post, men en ansökan kan inte bli beviljad innan dessa har kommit fram och registrerats så det innebär en lång fördröjning.

För ansökan om flexibel kredit så kan man låna upp till 30 000 kronor, för ett snabblån så kan man låna upp till 12 000 kr. Den flexibla krediten kan man utnyttja hur man vill och man behöver endast betala ränta för de pengar man använder. För snabblånet så gäller det en maximal återbetalningsgräns på 90 dagar.

Beviljandegraden för de ansökningar som kommer in till Smspengar är relativt hög. Det kan bero på att vanligtvis så nekas inte lånetagare, men däremot kan det bli ett avslag på själva lånesumman. Då erbjuds man istället att låna en mindre summa pengar.

När ett lån har beviljats

Så snart ditt lån har beviljats så kommer pengarna snabbt in på det bankkonto du uppgav vid ansökan. Om du har Danske Bank eller Nordea kommer pengarna in på ditt bankkonto direkt efter beviljad ansökan om det är en bankdag. För andra banker dröjer det vanligtvis några timmar eller en dag extra innan pengarna finns tillgängliga på ditt bankkonto.

Smspengar har handläggare som granskar alla låneansökningar mellan 08:00 – 18:00 och det är mellan dessa tider en ett beviljande och påföljande utbetalning kan ske. För att kunna erbjuda så snabba utbetalningar som möjligt så har Smspengar transaktionskonton i inte mindre än tre banker, allt för att kunna erbjuda en så snabb och effektiv service som möjligt.

Utbetalningarna till ditt bankkonto sker enligt följande struktur:

Om du har Nordea eller Danske Bank så blir pengarna utbetalda inom 15 minuter efter att ditt lån har beviljats. För övriga banker, såsom exempelvis Swedbank och SEB så gäller istället följande:

 • Beviljat lån före kl. 13:00 = utbetalningen kommer in mellan kl. 15:00 – 17:00 samma dag
 • Beviljat lån efter kl. 13:00 = pengarna kommer in vid ungefär kl. 09:30 följande bankdag

Hur snabbt man får tillgång till pengarna beror alltså på vilken bank man använder sig av.

Anonymt lån med Kivra

Smspengar erbjuder även en tjänst som de kallar för “Anonym tjänst”. I denna tjänst så erbjuder de en tjänst som är anonym under förutsättningarna att ingen har tillgång till ens bankkonto eller e- postadress. För att utnyttja denna tjänst måste man vara registrerad hos Kivra.

Räntor på lån

Smspengar erbjuder sina lånetagare snabblån och flexibla krediter till marknadskraftiga priser. I kostnaden för lånet så behöver lånetagare endast betala extra för den ränta som kommer med lånet. Inga extra avgifter såsom uppläggningsavgifter, serviceavgifter eller aviavgifter tillkommer till den totala kostnaden.

Totalkostnaden för ett snabblån hos Smspengar består av ett fast belopp i ränta. Att hela kostnaden är ränta innebär att det går att göra ränteavdrag på 30% i deklarationen. Smspengar lämnar uppgifter till Skatteverket så avdraget kommer redan vara ifyllt på nästa års deklaration vilket är väldigt smidigt för dig som lånetagare. Dessa 30% får man sedan tillbaka på skatteåterbäringen.

Den totala kostnaden för lånet man ansöker om beror på vilken typ av lån man tar och hur snabbt eller långsamt man önskar betala. Samtliga lånebelopp har en effektiv ränta på 178,10%. Om man tar lånekredit betalar man endast ränta på de del av lånet man använder.

Rabatt för nya kunder

Nya kunder får rabatt på det första lånet. Rabatten dras från räntan på lån på 500 kr, 1000 kronor och 2000 kr. I procent blir rabatten mellan 12 – 64%. Detta erbjudande ersätter det tidigare erbjudandet om räntefria lån för nya kunder.

Villkor för lån hos Smspengar

För att beviljas ett lån hos Smspengar så finns det en rad med villkor som måste uppfyllas av låntagaren. Det är grundläggande villkor som inte är allt för svåra att uppfylla. Villkoren är enligt följande:

 • Åldersgräns på 18 år
 • Svenskt medborgarskap
 • Digital identifikation
 • Mobilnummer
 • Svenskt bankkonto

För att kunna beviljas ett lån så måste man alltså uppfylla de ovanstående, enkla kriterierna. Man måste ha fyllt 18 år och således vara myndig. Man måste ha ett svensk medborgarskap och kunna identifiera sig digitalt genom till exempel att använda sitt BankID. Dessutom måste man registrera sitt mobilnummer och ha ett svenskt bankkonto dit det beviljade lånet kan överföras.

Förutom de ovanstående simpla villkoren så finns det några ytterligare villkor som Smspengars kunder måste uppfylla för att kunna beviljas ett lån:

 • Kontroll av ekonomi
 • Kreditupplysning

Smspengar kommer att kontrollera din ekonomi på två olika sätt. Dels genom de uppgifter som du själv sänder in vid ansökan och dels genom en kreditupplysning genom Creditsafe. Eftersom att Smslån gör en kreditupplysning genom Creditsafe så kommer din låneansökan inte att synas i UC:s register.

Smslån har ingen specifik gräns för hur mycket inkomst man bör ha deklarerat för att beviljats ett lån, men man bör ha en inkomst så att företaget kan vara säkra på att få sitt lån återbetalt. Hur mycket man bör ha i inkomst för att beviljas ett lån beror på hur mycket pengar man planerar att låna och hur din generella ekonomi är.

Något som kan neka dig ett beviljat lån är om du har ett skuldkonto hos Kronofogden, vilket generellt gäller hos alla lånegivare. Betalningsanmärkningar kan vara problematiskt men behöver dock inte hindra dig från att få ett lån beviljat.

Räkneexempel för lån

För att snabbt ge en översikt av vad kostnaderna för ett lån hos Smspengar kan bli så kommer här ett enkelt och lättöverskådligt räkneexempel.

Säg att du lånar 5000 kronor med en återbetalningstid på 60 dagar. Då kommer du under två månaders tid att få två fakturor på 3005 kronor vardera. Det ger en månadsränta på 10,1% och en effektiv ränta på 351% på årsbasis. Det du totalt kommer betala tillbaka är då 6 010 kronor plus att du kommer få tillbaka 303 kronor på skatteåterbäringen.

Skulle du välja att betala tillbaka ditt lån på 5000 kronor på 30 dagar betalar du totalt 890 kronor i lånekostnader med en månadsränta på 17,5% och en effektiv ränta på 634% på årsbasis. Väljer du 90 dagars betalningstid blir totalkostnaden 1300 kronor och du får betala 2100 kronor i månaden med en månadsränta på 8,6%.

Kundservice

Smspengar har en bra kundservice med duktiga medarbetare som snabbt hjälper dig med alla eventuella frågor som kan uppstå. Handläggarna är experter på smslån och besitter en stor kunskap som de gärna delar med sig av.

Du kan kontakta Smspengar på en rad olika sätt, bland annat via telefon, e-post, eller i deras live chatt. Kundservicen finns på plats och har öppet mellan kl. 08:00 – 18:00 under alla vardagar, dock så har de stängt under helger och röda dagar.

Smspengar har även mycket information på sin hemsida som hjälper kunderna. De ar bland annat en sida med svar på de vanligast förekommande frågorna och en sida som uttömmande förklarar hur ett lån går till.

Lånapengar.com