Smspengar

Översikt

Smspengar är en av de absolut äldsta långivarna för smslån och snabblån. Bolaget grundades redan 2007 och sedan starten är det enligt uppgift över 100 000 svenskar som har fått hjälp med att klara oväntade utgifter med långivarens erbjudande.

En anledning till Smspengars popularitet är de snabba utbetalningarna. En annan är att servicen alltid får goda vitsord (snittbetyget hos TrustPilot är 9/10). Lånekostnaderna kan sägas vara medel för den här typen av mindre snabblån. Du kan läsa om Smspengars erbjudande, hur du ansöker, vad lånen kostar och mycket mer i vår Smspengar recension. Missa inte den lilla detaljen att nya kunder får rabatt på det första lånet.

Fördelar

Direktbetalning till Nordea, Handelsbanken och Danske Bank
Ansök på nätet, via sms eller via telefon
Ränterabatt för nya kunder

Nackdelar

Mindre flexibla löptider

Villkor

Listan på villkor som ska uppfyllas för att kunna beviljas ett snabblån hos Smspengar är ganska lång. Det handlar dock inte om några särskilt tuffa villkor. De grundläggande villkoren är att du ska vara 18 år, ha ett svenskt medborgarskap och kunna identifiera dig digitalt med exempelvis BankID. Du ska även ha ett mobilnummer och ett bankkonto i svensk bank.

Din ekonomi kontrolleras genom dels dina egna uppgifter, dels uppgifter från en kreditupplysning från Creditsafe. Sistnämnda gör att din ansökan inte syns i UC:s register. Smspengar ställer inte upp några konkreta gränser för deklarerad inkomst, men att du ska ha en sådan är helt klart. Hur mycket du behöver tjäna avgörs av hur ditt lån ser ut och hur din ekonomi i övrigt verkar.

För att kunna låna hos Smspengar får du inte ha något skuldkonto hos Kronofogden. Den regeln gäller hos precis alla långivare. Om du har betalningsanmärkningar är det problematiskt, men det behöver inte hindra dig från att låna.

Egenskaper och kvalitet

Smspengar har ett mycket enkelt erbjudande. Du väljer ett lånebelopp på mellan allt från 500 kronor och 12 000 kronor med löptider på mellan 1 – 3 månader. För löptiden har du relativt stor valfrihet.

  • Lån på 500 kronor = 1 månad
  • Lån på 1000 – 5000 kronor = 1, 2 eller 3 månader
  • Lån på 5500 – 6000 kronor = 2 eller 3 månader
  • Lån på 6500 – 12 000 kronor = 3 månader

Din ansökan om ett Smspengar snabblån kan du skicka in direkt på långivarens webbplats. Du kan emellertid även göra en ansökan via sms samt via en kontakt med kundtjänst. Att ansöka via sms är tyvärr ganska krångligt varför denna metod kanske inte är för alla. Ansökan via telefon kan vara en lämplig metod för den som gärna vill ha en personlig kontakt och dessutom behöver lite hjälp med vilka uppgifter som ska anges.

Att skicka in en låneansökan på nätet är en ganska enkel sak. Du börjar med att specificera lånet. Sedan ska du fylla i ett kortare formulär. I nästa steg ska du legitimera dig för att kunna skicka in ansökan. Du legitimerar dig via inloggning på ditt bankkonto, via att skicka in kopior på ID-handlingar eller via en valideringskod som skickas till din folkbokföringsadress.

Beviljandegraden avseende inskickade ansökningar hos Smspengar är relativt hög. Det kan bero på att ett avslag på ett ansökt belopp inte behöver betyda att ett lån inte kan beviljas över huvud taget. Många gånger kan avslag kombineras med ett erbjudande om att låna lite mindre.

Utbetalningar

Smspengar betalar ut beviljade lån under alla timmar under öppettiderna (se nedan). Om ett lån blir beviljat utanför öppettiderna skickas pengarna så fort kundtjänstpersonalen är på plats nästa vardag. Smspengar har öppnat transaktionskonton i inte mindre än tre banker för att kunna erbjuda direktbetalningar.

Om du har konto i antingen Nordea, Danske Bank eller Handelsbanken sker överföringen inom 15 minuter efter beviljat lån. För utbetalning till dessa banker finns ingen ”bryttid” att hålla reda på. För övriga banker, såsom exempelvis Swedbank och SEB, gäller i stället följande:

  • Beviljat lån före kl. 13:30 = utbetalningen kommer in mellan 15:00 – 17:00 samma dag
  • Beviljat lån efter kl. 13:00 = pengarna kommer in på ditt personkonto vid ungefär kl. 09:30 nästa bankdag.

Kundtjänst

Smspengar har inte öppet på helger, men öppettiderna för vardagar är klart generösa. Kundtjänsten finns på plats för att både svara på frågor och handlägga ansökningar mellan kl. 08 – 18 varje helgfri vardag. Det enklaste sättet att få kontakt är förmodligen via sajtens live chat. Du kan även slå en signal till numret 018-71 00 02.

Innan du kontaktar kundtjänst kan du med fördel titta närmare på sidorna om Frågor & Svar samt Så fungerar det. Här hittar du mycket nyttig information och det går att påstå att Smspengar är bäst i klassen när det gäller information om snabblån.

Räntor

Alla låntagare hos Smspengar får betala lika mycket för sina lån. Priserna, och därmed också räntorna, är i övrigt olika för olika lån. Man kan säga att Smspengar har en färdig prislista för varje 500-lapp i intervallet 500 – 12 000 kr. Priserna ökar inte linjärt med ökat lånebelopp, så det finns skäl att jämföra priserna noga.

Totalpriset för ett Smspengar snabblån består av ett fast belopp i ränta. Att hela kostnaden är ränta innebär att det går att göra ränteavdrag med 30% i deklarationen. Smspengar lämnar uppgifter till Skatteverket så avdraget kommer förifyllt på nästa års deklaration.

Rabatt för nya kunder

Nya kunder får rabatt på det första lånet. Rabatten dras från räntan på lån på 500 kr, 1000 kronor och 2000 kr. I procent blir rabatten mellan 12 – 64%. Detta erbjudande ersätter det tidigare erbjudandet om räntefria lån för nya kunder.

Räkneexempel

Du lånar 5000 kronor med en återbetalningstid på 60 dagar. Du kommer då att få två fakturor på 3005 kronor vardera. Det ger en månadsränta på 10,1% och en effektiv ränta på 351% på årsbasis. Totalt att betala tillbaka blir 6010 kr.

Skulle du välja att betala tillbaka ditt lån på 5000 kronor på 30 dagar betalar du totalt 890 kronor i lånekostnader med en månadsränta på 17,5% och en effektiv ränta på 634%. Väljer du 90 dagars betalningstid blir totalkostnaden 1300 kronor och du får betala 2100 kronor i månaden med en månadsränta på 8,6%.

Sammanfattning

Smspengar har länge varit ett givet val för smslån och snabblån på de minsta beloppen. Tittar vi på vad kunderna som har recenserat långivaren på TrustPilot skriver så är det enkelheten, den utmärkta servicen och de snabba utbetalningarna som är i fokus. Smspengar har specialiserat sig på de mindre beloppen och de kortare löptiderna, och man gör det med hög kvalitet.

Hos Smspengar får du inte de lägsta kostnaderna (notera dock nykundsrabatten), men flexibiliteten är ganska god och framför allt kan det inte uppstå något missförstånd kring hur lånen konstrueras och vad som ska betalas tillbaka och när. Alla låntagare får dessutom inloggning till egna sidor där alla data om beviljade lån presenteras klart och tydligt.

Lånapengar.com