Viaconto

Ett snabblån är en högkostnadskredit. Om lånet inte betalas i tid kan du få en betalningsanmärkning. Kontaktuppgifter till budget- och skuldrådgivaren i kommunen hittar du på www.hallakonsument.se.

Översikt

Viaconto är ett varumärke från bolaget ViaConto Sweden AB. Erbjudandet är ett kreditkonto på mellan 500 – 20 000 kronor med flexibel återbetalning. Tjänsten kan därmed liknas vid ett kreditkort utan ett fysisk kort. Samtidigt betalas hela kreditbeloppet ut direkt efter beviljande varför likheten med snabblån också är stor.

Nya kunder har en möjlighet att ansöka om 30 dagars räntefri kredit. Om återbetalningen kommer in i rätt tid kostar lånet ingenting. I vår Viaconto recension här får du alla detaljer kring erbjudandet. Se också vår recension av ”systersajten” Viakredit.

Fördelar

 • Betalningsanmärkningar kan godtas
 • Mycket pedagogisk och informativ webbplats
 • Erbjudande för nya kunder

Nackdelar

 • Något otydliga grundläggande krav
 • Delbetalning ger höga lånekostnader

Villkor

Viacontos grundläggande krav är inte direkt av det tuffare slaget. Följande villkor måste vara uppfyllda för att din ansökan ska kunna behandlas:

 • Minst 18 år fyllda
 • Folkbokförd i Sverige de senaste två åren
 • Egen mobiltelefon och eget personkonto
 • Deklarerad inkomst i Sverige

Några uppgifter kring storleken på den deklarerade inkomsten meddelar Viaconto inte. Det är negativt eftersom det då är omöjligt att veta om inkomsten räcker för att kunna bli beviljad ett lån. Bra att känna till är att den kreditlimit du ansöker om kan justeras nedåt vid beviljandet.

Viaconto är, precis som alla andra kreditgivare, skyldiga att göra en noggrann kreditprövning av kreditvärdighet och betalningsförmåga. Viaconto inhämtar en kreditupplysning från Creditsafe för att få den information som behövs för handläggningen. Det innebär att registrering kring din ansökan och eventuellt beviljat lån hos Viaconto blir ett lån utan UC kontroll.

Egenskaper och kvalitet

Viaconto erbjuder en tjänst som kan benämnas som en löpande kontokredit. Minsta möjliga kredit är 1000 kronor medan maximal kredit är 20 000 kronor. Vid beviljad kredit betalas hela beloppet ut till ditt föranmälda bankkonto direkt. Efter det att minst 30% av krediten har betalats tillbaka finns möjlighet att göra nya uttag samt att ansöka om höjning av kreditgränsen.

Återbetalningstiden är alltid 30 dagar. Detta gäller dock bara om du vill lösa hela skulden med en återbetalning. I övrigt är krediten flexibel i det att den kan betalas tillbaka löpande med antingen ett lägsta månadsbelopp eller valfritt belopp per månad. Likheten med ett kreditkort är extra tydlig i den här aspekten.

Ansökan – steg för steg

Att skicka in en ansökan till Viaconto är enkelt. Det är tre steg du ska gå igenom, nämligen:
1. Välja lånebelopp
2. Registrera dina uppgifter för att skapa en användarprofil
3. Godkänna villkoren och signera din ansökan med e-legitimation (till exempel BankID).

Överlag går det mycket snabbt att klara av de tre stegen. Det går också mycket snabbt för Viaconto att göra en första preliminär bedömning. Den görs nämligen automatiskt via ett datorsystem. Det innebär att du kan få besked direkt på skärmen.

En handläggare måste dock alltid se över din ansökan innan slutgiltigt besked kan ges. Det tar enligt uppgift sällan mer än 20 minuter och när den granskningen är klar får du ett sms om att pengarna är på väg.

Historiskt sett har Viaconto tillhört den skaran långivare som har varit ganska restriktiva med utlåningen. Förmodligen har det berott på en kombination av en något mindre kassa och de högre lånebelopp man erbjuder. Sedan något år tillbaka är möjligheten att låna ut klart större, detta tack vare att man har inlåningsverksamhet genom dotterbolaget Viaspar Finans.

Utbetalningar

Utbetalningar av lån sker löpande under kundtjänstens öppettider. Exakt hur snabbt du kan få dina pengar beror på vid vilken tidpunkt ditt lån beviljas och vilken bank du har.

Viaconto kan göra direktöverföringar till bankkonton hos Nordea. Eftersom kundtjänst har öppet även lördagar finns alltså en möjlighet att få en kredit utbetald på lördagar.

För alla andra banker, såsom SEB, Swedbank och Handelsbanken, gäller att en ansökan ska beviljas före kl. 13:00 en vardag för att du ska kunna få pengarna samma dag. Vid godkänt lån efter kl. 13:00 kommer du att se dina pengar på kontot på förmiddagen nästa bankdag.

Kundtjänst

Viacontos kundtjänst kan du nå via både live chat, telefon, e-post och Skype. Det är inte många andra aktörer som har en sådan stor bredd i kontaktkanalerna. E-postadressen till kundtjänst är info@viaconto.se medan telefonnumret är 075-7575023. För kontakt på Skype ska du göra en sökning efter användarnamnet ”viaconto.se”.

Kundtjänst har öppet mellan kl. 08:30 – 17:00 på vardagar och mellan kl. 10 – 16 på lördagar.

Räntor

Viaconto är föredömligt tydliga med vad en beviljad och utbetalad kredit kostar. Dagsräntan är 0,60%, vilket ger en månadsränta på 18% och en årsränta på 216%. Notera att alla dessa siffror är i nominell ränta. Den effektiva räntan blir givetvis högre. Minsta återbetalning är 3% eller minst 200 kronor per månad.

Hos Viaconto betalar du endast ränta, det vill säga inga avgifter över huvud taget. Det är en klar fördel eftersom du då får räntereduktion till 30% för hela lånekostnaden.

Räkneexempel

Om du väljer att ansöka om en kredit på 5000 kronor kan lånet bli helt räntefritt. Förutsättningen är att du betalar tillbaka hela lånebeloppet inom 30 dagar. När du får ditt låneavtal framför dig på skärmen ser du exakt vilket slutdatum som gäller. Du kan också när som helst logga in på dina egna sidor för att hitta dina fakturor.

Du har också alternativet att delbetala. Det finns alltid ett minsta belopp att betala (3%) och för ett lån på 5000 kronor blir beloppet minst 200 kronor. Om du vill betala tillbaka över 12 månader blir minsta belopp i stället 750 kronor. Lånet kostar dig då sammanlagt 9009 kronor.

Sammanfattning

Den stora fördelen med Viaconto är att det här finns en möjlighet att låna kostnadsfritt i upp till 30 dagar. Överlag är den här långivaren emellertid inte särskilt billig. Det beror på den höga månadsräntan som kapitaliseras på lånet varje månad. 18% i ränta per månad ger stora lånekostnader över tid, särskilt om du väljer att delbetala med minsta möjliga månadsbelopp.

Bortsett från de höga lånekostnaderna är Viaconto en trygg aktör med ett erbjudande som är enkelt att förstå. Det är en smal sak att skicka in ansökan och det faktum att du har egna sidor att logga in på förenklar administrationen avsevärt. Det skadar heller inte att det finns en möjlighet till direktöverföringar på lördagar.

Villkor

 • Minst 18 år
 • Ej betalningsanmärkningar
 • Svenskt bankkonto
 • Fast inkomst
 • Svensk medborgare