Vivus

Översikt

Vivus erbjuder idag nya kunder att låna upp till 6000 kr räntefritt i en månad. Återkommande kunder kan låna upp till 20 000 kr. Tjänsten marknadsförs som din ”kreditlina i vardagen” och det är just en kredit med flexibel betalning som är Vivus huvudsakliga produkt.

Vivus är en mycket populär långivare. Beviljandegraden är hög och kundtjänsten får ofta goda vitsord. Skulle du behöva låna mer än vad Vivus kan erbjuda kan du erbjudas lån på upp till 40 000 kr via systersajten Onea.

Fördelar

Räntefritt första lån
Stort och tryggt bolag
Erbjuder viss utbetalning på helger

Nackdelar

Få alternativ på löptid
Relativt dyra lån

Villkor

Villkoren är ganska generösa till sin karaktär. För det första ska du vara minst 18 år gammal. För det andra ska du vara svensk medborgare och ha en svensk folkbokföringsadress. Vidare gäller att du ska ha en deklarerad inkomst. I grundkraven ligger också att du måste kunna legitimera dig via BankID.

Att grundvillkoren är så enkla innebär dock inte att alla som uppfyller dem kan beviljas lån. Det gäller givetvis också att den sökande uppfyller de krav på kreditvärdighet som långivaren ställer upp. Vivus kan acceptera betalningsanmärkningar om de är lite äldre och om ekonomin i övrigt ser bra ut. Vivus använder sig inte av UC för kreditupplysningar. Det är i stället Creditsafe som är leverantören av kreditinformation.

Egenskaper och kvalitet

Vivus är faktiskt ett av de äldsta bolagen i branschen och har sedan lanseringen hjälp tusentals kunder med både små och korta lån. Det här är en mycket populär långivare och ett stor skäl för det är förmodligen den möjlighet man ger alla nya låntagare att låna i 30 dagar räntefritt.

Minsta belopp för ett Vivus snabblån är 2000 kr. Maximalt lånebelopp är 20 000 kr. Detta maxbelopp gäller dock endast låntagare som framgångsrikt har återbetalat minst fyra tidigare lån. Det finns ytterligare några gränser att hålla reda på, allt enligt nedan.

  • Nya kunder = låna mellan 2000 – 6000 kr
  • Med ett återbetalt lån = låna upp till 8950 kr
  • Med två återbetalda lån = låna upp till 15 950 kr
  • Med tre återbetalda lån = låna upp till 20 000 kr.

Snabblånen hos Vivus är egentligen i form av kreditlån med flexibel återbetalning. När du ansöker om ett lån ansöker du egentligen om ett kreditutrymme. Det är sedan när du gör ditt första uttag som du faktiskt tar ditt lån i anspråk. När du betalar tillbaka fylls ditt kreditutrymme på och du kan göra nya uttag upp till din kreditlimit. På så vis fungerar Vivus snabblån egentligen som ett kreditkort (utan fysiskt kort!).

För att du ska kunna administrera dina uttag, se vad du ska betala och när, och mycket mer, har du möjlighet att logga in på egna sidor på sajten. Här sköter du allt som rör ditt konto på egen hand. Det finns också en app till både iOS och Android att ladda ned.

Om du undrar hur beviljandegraden ser ut kan vi säga att den är relativt hög. Det kommer förmodligen av de relativt låga grundkraven för ansökan. Det är dock långt ifrån alla ansökningar som beviljas och för att kunna låna upp emot maxbeloppet på 6000 kr krävs en förhållandevis god kreditvärdighet.

Räntefria lån

Det första lånet för nya kunder är räntefritt. Förutsättningen är att beloppet är på mellan 500 – 6000 kr och att det återbetalas inom 30 dagar. Om betalning sker efter förfallodatum debiteras ränta.

Utbetalningar

Precis som så många andra snabblåneföretag har även Vivus sett till att skaffa transaktionskonton hos flera banker. Denna lösning gör att man kan göra utbetalningar i realtid. För närvarande samarbetar Vivus med Handelsbanken och Nordea. Om du har konto i någon av dessa banker kan du få ditt lån utbetalt inom 15 minuter under kundtjänstens öppettider.

Skulle du ha konto hos exempelvis Swedbank eller SEB kan du få pengarna samma dag om du beviljas ditt lån före kl. 13:00. I andra fall får du vänta till nästa bankdag.

Kundtjänst

Vivus (med systervarumärken) är en av de största långivarna inom snabblån i Sverige. Att man då inte kan erbjuda kundtjänst på kvällar och helger är inte så imponerande. Det ska dock sägas att utbetalningar kan ske under helgen.

Kundtjänstens öppettider är mellan kl. 08-17 måndag till fredag. Du kan kontakta kundtjänst med frågor på telefon (08-420 400 20) och e-post (support@vivus.se).

Räntor

Första gången du lånar har du 0% ränta på din kredit i 30 dagar. Därefter debiteras du en månadsränta om 18%. Amortering på 3% (minsta möjliga amortering) tillkommer också. Väljer du att låna 6000 kr, blir det lägsta månadsbeloppet för månad två 1293,40 kr.

En månadsränta på 18% ger en maximal effektiv ränta på 650%, vilket är en hög ränta men samtidigt inte överdrivet hög i jämförelse med andra långivare med jämförbara produkter.

Räkneexempel

Med en kredit på 5000 kr med en löptid på 12 månader och fast månatlig ränta på 18% blir det totala återbetalningsbeloppet 15 325,19 kr. Den nominella fasta årsräntan ligger då på 216%. Beroende på hur långt du kommit i din amortering efter ett lån, sjunker månadskostnaden successivt.

Sammanfattning

Vivus är en välkänd och välrenommerad snabblångivare med mycket bra avtal för dig som låntagare. De erbjuder en snabb och smidig tjänst för att kunna underlätta din vardag de gånger du har ekonomiska problem. Dessutom erbjuds du oslagbara 0% ränta när du tecknar ett låneavtal för första gången genom Vivus.

Att Vivus har svängt om till att erbjuda kreditlån i stället för vanliga sms-lån är en klar fördel. Kreditlån är nämligen både mer flexibla och ofta betydligt billigare än klassiska snabblån. Med det sagt är Vivus långt ifrån att vara den billigaste långivaren. Månadsräntan är väl tilltagen (18%) och den låga tvingande amorteringen på 3% gör att skulden sjunker mycket långsamt. Givetvis kan du dock göra extra inbetalningar när du vill.

Sammantaget kan vi säga att Vivus är ett tryggt och stabilt bolag som du kan känna dig trygg med att låna hos. Det gäller bara att du förstår precis vad du tecknar dig för när du signerar det digitala låneavtalet för ditt kreditlån.

Om du är noga med att planera ditt lån och betalar tillbaka så snabbt som möjligt är Vivus en utmärkt partner om ekonomin är lite svajig. Om du i stället utnyttjar möjligheten till delbetalning till max är Vivus snabblån ett mycket dyrt lån.

Villkor

  • Minst 18 år
  • Ej betalningsanmärkningar
  • Svensk medborgare