Starkare ekonomi i augusti – 5 tips

Av: Ylva Gren Publicerat: augusti 10, 2018

Har du inte bara slut på semester, utan också slut på pengar? Försvann julilönen snabbt och känns augustilönen redan intecknad? Semestern blir ofta en lite dyrare affär. Man passar på att resa och ta del av nöjen som kostar en del och det är inte alltid man ser en bit framåt in i augusti.

Extra problematiskt är att augusti är en månad då utgifterna enkelt hopar sig. Barnens skolstart och deras aktiviteter på fritiden kan göra en redan ansträngd budget ännu mer sårbar. Dessutom är detaljen att augusti har 31 dagar en faktor man faktiskt måste räkna med.

Behöver du lite hjälp med att få en starkare ekonomi nu i augusti? Här är fem tips som du kan använda redan idag.

spara pengar tips

1. Betala alla kända räkningar på en gång

I början av augusti har du säkert pengar på kontot. Månaden är dock lång och när räkningarna ska betalas i slutet av månaden kan saldot ha sinat betänkligt. Om du inte kan betala någon eller några räkningar finns risken att du drabbas av förseningsavgifter, räntor på kreditkort och eventuellt inkasso, vilket påverkar ekonomin negativt i september. Du kan också känna dig nödgad att ta ett lån. Visst finns det lån med låg ränta, men du bör ju helst undvika att låna över huvud taget.

För att säkra att du kan betala räkningarna, försök betala dem så fort du kan. På så sätt kan du också få en bättre bild av vad du har kvar att röra dig med.

Det bästa är givetvis om du listar alla dina räkningar och ställer dem i relation till vilket saldo du har just nu tillsammans med lön och eventuella bidrag i augusti. Går det inte jämnt ut gäller det att hitta vägar för att spara mer eller tjäna mer.

2. Inför köpstopp och rensa frysen

Så kallat köpstopp är ett mycket bra sätt att sänka kostnaderna under en viss tid. Idén med köpstopp är mycket enkel. Under ett par dagar eller en vecka ska du inte köpa någonting. Du kan göra undantag för exempelvis mjölk, men i övrigt ska du inte spendera en krona. Du kommer bli förvånad hur mycket du kan spara på att ha köpstopp i upp till en vecka.

För att du ska klara maten under tiden du har köpstopp kan du behöva vara lite kreativ. Med fördel börjar du med en inventering av kyl, frys och skafferi. Om du är som de flesta har du förmodligen mängder av råvaror att använda för matlagning, bakning och så vidare. Om du har barn kan du låta dem hjälpa dig med uppgiften att komma på maträtter – det kommer de förmodligen tycka är en rolig uppgift.

3. Ställ bilen under en vecka

De flesta av oss använder bensinkort och får räkningar månadsvis. Att ställa bilen under en vecka eller två innebär därför ingen omedelbar vinst under augusti månad. Samtidigt är det synd att skjutsa vidare större räkningar till september – du vill ju få balans i ekonomin så fort som möjligt!

Om du ställer bilen en vecka eller två sparar du ganska stora belopp. Ser vi bara till drivmedlet kan det handla om åtskilliga hundra kronor (givetvis beroende på hur mycket du nyttjar bilen). Räknar du med indirekta kostnader som värdeminskning blir kostnaderna ännu mycket högre.

4. Pausa gymkort och andra abonnemang

Abonnemang på gym och träning kostar ganska många hundralappar per månad. Det kan handla om allt från 400 kr upp till en tusenlapp. Om du kan tänka dig att avstå från träning alternativt aktivera dig på andra sätt, kan du enkelt spara en hel del på att pausa ditt abonnemang.

På tal om abonnemang kan det också vara en idé att se över TV- och streamingtjänster. Kanske kan du pausa ett abonnemang en månad? Och, hur ser det ut med prenumerationer på dagstidningar och appar? Skaffa dig en bild av vilka abonnemang/prenumerationer du har och se vad du kan göra åt kostnaderna.

5. Sälj något du inte behöver

Augusti är en av de hetaste månaderna när det gäller aktivitet på auktionssajter, loppisar och köp och sälj-grupper på Facebook. Många är ute efter att, precis som du, få in lite extra pengar till hushållskassan. Minst lika många är ute efter att göra lite billigare köp av sportartiklar till barnen, vinterkläder och liknande.

Att sälja sådant du inte längre behöver kan ge just den extra inkomst som behövs istället för att  låna pengar.

Med största sannolikhet har du ett antal saker hemma som i princip bara samlar damm. Gör en insats för att hitta ett par saker du kan sälja och lägg ut dem i olika forum. Just kläder och sportartiklar samt cyklar är högvaluta på begagnatmarknaden nu i augusti.

Sammanfattning

Om du tänker lite kreativt och är beredd att göra vissa uppoffringar har du alla möjligheter att klara augusti månad. Det krävs dock att du inte vilar på lagrarna och hoppas att ekonomin löser sig automatiskt. Att inte göra någonting är ett säkert sätt att ställa till det lite extra i onödan. Samtidigt behöver du kanske inte följa alla de fem tipsen ovan för att klara ekonomin under månaden.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden