Större lån erbjuds nu än förr

Av: Ylva Gren Publicerat: mars 28, 2018

Småstad

Under många år var den inofficiella maxgränsen för ett privatlån 300 000 kr eller 350 000 kr. Det är fortfarande på dessa nivåer som de stora affärsbankerna ligger. Att ett privatlån inte kan vara på samma belopp som exempelvis ett bolån är självklart. Anledningen är att långivaren endast har sin betalningsförmåga att så att säga ställa som säkerhet för lånet.

På senare tid har maxbeloppen emellertid höjts. Under 2014 och 2015 var det flera banker och kreditbolag som började erbjuda privatlån på upp till 400 000 kr. Bara något år senare introducerade ett antal aktörer privatlån på 500 000 kr och under hösten och vintern 2017/2018 har vissa långivare höjt sina maxbelopp ytterligare. Det är numera möjligt, i det fall den egna ekonomin tillåter det, att låna upp till 600 000 kr utan säkerhet och i vissa fall är det även möjligt att låna utan UC.

Fler behöver låna till kontantinsats

En naturlig fråga är varför maxbeloppen tenderar att successivt höjas. En underliggande anledning är den allmänna prisutvecklingen. Lönerna ökar och allt blir ständigt lite dyrare.

En annan anledning är de låga räntorna. Korrelationen mellan riksbankens reporänta och räntan på ett privatlån är visserligen inte helt tydlig, men det finns en koppling.

Den avgjort största anledningen till att maxbeloppen för privatlån ökar är dock att efterfrågan på blancolån för att bekosta kontantinsats för bostäder ökar. De senaste årens införande av tuffare regleringar för bolån har gjort att den som köper en bostad måste gå in med större summor egna pengar. Den som inte har ett antal hundratusen kronor sparade kan då behöva ta ett lån för att bekosta kontantinsatsen. Om det är en bra idé eller inte är en annan fråga.

Många aktörer ökar successivt maxbeloppet

Bank Norwegian var en av de långivare som var snabbast med att börja höja sina maxbelopp för ett par år sedan. Idag är banken en av de aktörer som erbjuder just 600 000 kr som maximalt lånebelopp.

En annan långivare som på sistone har gjort rejäla förändringar i sina erbjudanden är Lendify. Över en natt höjdes maximalt lånebelopp med 150 000 kr från 350 000 kr till 500 000 kr.

Att maxtaket hela tiden flyttas uppåt är naturligt, bland annat med anledning av en större efterfrågan på lån till kontantinsats. Ju högre maxtaket blir, desto mindre utrymme finns emellertid för ytterligare höjningar. Förmodligen är just 600 000 kr en slags smärtgräns. Med högre belopp än så tar långivaren nämligen en mycket stor risk i sin utlåning.

Låneförmedlarna följer med i trenden

En låneförmedlare är en aktör som förhandlar fram låneerbjudanden hos ett antal samarbetspartners. På så sätt är det naturligt att varje förändring i respektive samarbetspartners erbjudande slår igenom i låneförmedlarens utbud.

Bank Norwegian är ett bra exempel på en långivare som har samarbeten med många låneförmedlare. Eftersom maxbeloppet att låna hos Bank Norwegian är 600 000 kr, är också maxbeloppet hos de till banken knutna låneförmedlarna på samma belopp. Några exempel på låneförmedlare som har följt med i trenden är Freedom Finance och Advisa. Förmodligen kommer de flesta låneförmedlare att höja sina maxbelopp under månaderna som kommer. Det råder tuff konkurrens bland förmedlare av privatlån och ingen aktör har råd att inte följa med strömmen.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden