Swedbank byter ränteupplägg för bolån

Av: Emil Jansson Publicerat: oktober 27, 2014

Swedbank bolanDet stormade rejält kring Swedbank och dess VD Michael Wolf för ett par veckor sedan då det uppdagades att banken beräknade sina bolåneräntor på ett för bolånekunderna klart ofördelaktigt sätt. Det är klart att bankerna inte ger sina kunder några förmåner ”i onödan”, men ränteupplägget blev kraftigt kritiserat och termen smygbestraffning figurerade flitigt i både nyhetsrapporteringen, på sociala medier och på bloggar.

Hundralappar för bolånetagarna – miljoner för Swedbank

Det finns i huvudsak två sätt att beräkna ränta på årsbasis. Antingen används en kalkyl där man använder 365 dagar för beräkningen eller så används en kalkyl med 360 dagar. Det är förstnämnda, det vill säga 365 dagar, som är den allra vanligaste beräkningsmetoden, men sistnämnda (även kallad ACT/360) kan användas för att förenkla uträkningar.

ACT/360 kan också användas för att ge långivaren lite extra intäkter. När räntan beräknas på färre dagar blir lånet nämligen lite dyrare för låntagaren (och givetvis också lite mer lönsamt för långivaren).

Enligt överslagsberäkningar kan Swedbank ha tjänat över 150 miljoner extra på ränteupplägget. Det är inga större summor, och för den genomsnittlige bolånekunden handlar det bara om någon hundralapp. Dock är Swedbanks ränteupplägg självklart viktigt att diskutera i ett principiellt perspektiv.

Smygbestraffningen kommer att upphöra

När nyheten om Swedbanks lite luriga sätt att beräkna räntan för bolån publicerades i mitten av september var det många bolånekunder som valde att lämna storbanken. Swedbank står och faller inte med ett mindre antal bolånekunder, men negativ publicitet är inget som någon bank vill ha i för stora portioner.

Swedbanks VD Michael Wolf gick den 21 oktober ut med ett utspel om att räntebasen kommer att bytas så fort det bara går. Den negativa kritiken har således gett resultat. För bolånekunder, inte bara hos Swedbank, är det självklart positivt att det bevisligen går att utöva tryck på storbanker att ändra klart ofördelaktiga villkor.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden